Původně tato dieta vznikla jako lékařský program pro kardiaky, kteří potřebovali zhubnout, aby ulevili svému srdci a cévám. Jenže měla takový úspěch, že si dietu, dnes známou jako plážová nebo ze South Beach, oblíbili lidé po celém světě. Dietu sestavil a uvedl v život vynikající kardiolog doktor Arthur Agatstone. Bylo mu lito lidí, kteří se trápili dietami a ničili si zdraví a chodili na operace a věděl, že tudy cesta nevede. Bylo třeba vymyslet program, který bude fungovat a přitom nebude tak zoufale k ničemu, jako jsou běžné diety, kterými se lidé trápí. Většině jeho pacientů by opravdu stačilo jediné - zhubnout. A nemuseli se obávat cívních příhod a infarktů či cukrovky. Proto se zaměřil především na složení krve a zjistil v ní příliš mnoho cukrů a tuků.
Jeho prvotním požadavkem bylo z jídelníčku odstranit špatné sacharidy, jichž jsou průmyslově upravované potraviny plné. Tím se odbourá tzv. inzulinová rezistence (rozkolísaný inzulin dovoluje ukládání tuků hlavně v oblasti břicha) a zmizí zásadní příčina obezity. Přitom chtěl vytvořit dietní plán, který by uspokojil i lidi, kteří rádi jedí. Odmítal ho stavět na počítání kalorií, hlídání porcí nebo jiných pravidlech. A tak vznikla třífázová dieta ze South Beach omezující jediné: již zmiňované špatné sacharidy.
První fáze
Ze všeho nejdřív je třeba oganismus zbavit škodlivých sacharidů. Počítejte s tím, že první dva týdny diety si musíte nutně vystačit jen s cukrem, který je obsažený v ovoci a zelenině. Žádný, opakuji žádný průmyslově vyráběný cukr nebo sladidlo, ale ani med a podobné náhražky. Jedná se totiž o to, aby si váš organismus vzpomněl, jak zpracovávat správně cukry a tyto dva týdny jej to vlastně budete učit. Kdybyste se rozhodli držet tuto dietu pod vedenim přímo doktora Agatsonea, požadoval by po vás především nehladovění a pravidlenou stravu - nejméně 5 x denně. Žádné malé porce, pořádně se najíst - a vybírat jídla podle Glykemického indexu. To ostatně budete muset dělat více méně celý život. Nesmíte přidávat tuky a i ty v jídlu obsažené je třeba brát raději nenasycené a co nejvíce se vyhýbat tukům nasyceným. Pokud tato jednoduchá pravidla zvládnete, už během prvních dvou týdnů zhubnete 3 - 6 kg, aniž byste se týrali a hladověli.
Jak by mohl vypadat váš den v první fázi:
1. Ráno:
Den začněte třicetiminutovou rychlou chůzí. Taková malá procházečka. Pokud by se vám pak už nechtělo vracet domů, můžete si vzít snídani sebou do práce a rychlou chůzí se přesuňte právě tam. Posnídejte 500 g zeleniny a k tomu si dejte 100 ml bílého netučného jogurtu.
2. Svačina:
200 g syrové zeleniny
3. Oběd:
200 g vařené rýže nejlépe vařené v zeleninovém vývaru. Pokud raději něco sladšího, smíchejte 200 g rýže s 6 polévkovými lžícemi nedoslazovaného jablečného pyré. Tento oběd vás zasytí na poměrně dlouhou dobu a přitom má jen 840 Kj. Současně má rýže lehké odvodňující účinky, což je velmi dobré. Po obědě si dejte svižnou 15 minutovou procházku, která vám osvěží hlavu a navodí libé pocity.
4. Svačina:
100 g mozzarelly
5. Večeře:
500 g dušené nebo vařené zeleniny. Dušená smí být jen na lžičce oleje a příliš nedosolovat. Před večeří, půl hodiny až hodinu, je třeba rozehřát svaly 45 minutovým cvičením. Může být i na rotopedu.
Pitný režim:
Je třeba vypít zcela bezpochyby 2 - 3 litry tekutin denně. Jednak kvůli transportu škodlivých látek a jednak kvůli dobré hydrataci organismu a pružnosti pokožky. Volte nesycenou vodu z mnoha důvodů. Například si zbytečně do těla, které detoxikujete, zanašíte nadbytečné CO2, ale současně si příliš prokrvujete žaludek a rychleji trávíte a tím pádem máte rychleji hlad. Nepijte samozřejmě žádný alkohol, ale ani černý čaj a kávu. Naopak můžete neslazené zelené a bylinkové čaje.
Druhá fáze
Pokud jste úspěšně zvládli první fázi, je na čase spustit fázi druhou, tedy tu skutečnou hubnoucí. Teď se vrátíte k některým sacharidům, ale cílem je nadále nezatěžovat tělo náhražkami. Čím víc je potravina průmyslově upravená, tím je snadněji stravitelná a tím rychleji se ukládá do tuků.
Při přemíře jednoduše vstřebatelných sacharidů se dějí v těle samé nepěkné věci. Dostávají se do krevního řečiště, na to zareaguje slinivka břišní a začne vytvářet dostatek (takže opět přemíru) inzulinu na to, aby cukry dostala z krve do orgánů, kde jsou zapotřebí, nebo je uloží do zásoby. Přitom čím pomaleji tento proces probíhá, tím lépe.
Rychlý nástup cukrů znamená rychlé zpracování a návrat hladu. Proto je třeba hlídat již zmiňovaný glykemický index. Čím má potravina nižší glykemický index, tím déle ji bude tělo zpracovávat a tím déle nebudete mít pocit hladu a o tolik méně se uloží do tukových zásob. Resp, neuloží se žádné.
Obecně platí, že v druhé fázi ani tak nezáleží na množství, které sníte, ale na čísle Glykemického indexu.
Vzorový jídelníček v druhé fázi:
Pohyb je stejný jako ve fázi první, ale tady si dovolím podotknout, že stačí 3 x týdně 40 minut intenzivního pohybu například na rotopedu. Jen je třeba tot skutečně dodržet.
1. snídaně:
Borůvkový jogurt
Svařte jablko a 100 g borůvek, smíchejte s polévkovou lžící ovesných vloček a přidejte půl čajové lžičky mandlových lupínků. Dejte do misky a zalejte 150 ml bílého jogurtu.
2. Svačina:
200 g zeleniny
3. Oběd:
Těstoviny ala Carbonara
Uvařte 60 g špaget dle návodu. Nakrájejte 50 g šunky a 4 rajčata a smíchejte se špagetami, přidejte 50 g mraženého hrášku. Uložte do zapékací misky a zalejte rozšlehaným jedním vejcem, které můžete naředit 50 ml rostlinné šlehačky na vaření. Osolte, ochuťte oblíbenými bylinkami a dejte zapéct. Můžete před dopečením zasypat polévkovou lžící parmezánu.
4. Svačina.
200 g ovoce
5. Večeře:
Ananasovo-sýrový salát
Ledový salát pokrájejte na proužky. Na kostičky pak červenou papriku, 100 g ananasu a 50 g ementálu nebo goudy. Přidejte 50 g kyselé smetany, trochu hořčice, sůl, koření dle chuti a nasekanou petrželovou nať. Promichejte a podávejte s ledovým salátem nakrájeným na proužky.
Druhá fáze diety trvá až do dosažení kýžené váhy. Tělo vám už perfektně funguje a umi si poradit. Louská cukry, bere živiny a vitamíny a neukládá tuky do zásoby. Je na čase přejít do fáze třetí.
Třetí fáze
Třetí fáze je vlastně běžná racionální strava, kde si můžete dovolit i sem tam nějaký prohřešek. Za dobu dvou předešlých fází jste se už naučili jak si vybírat potraviny a pravidelně jíst. Umíte už odmítnout průmyslově vyráběnou stravu a víte, že není třeba hladovět. Je třeba se ale stále vážit. Jakmile se ručička vychýlí na váhu vyšší než byste chtěli, je třeba se opět vrátit do přísnější druhé fáze.
Tyto informace jsou jen velmi kusé a postrádáte samozřejmě desítky a stovky receptů, které byste jako pacient doktora Agatstoneho dostali. Ale budete-li mít štěstí, třeba se vám ještě podaří v nějakém knihkupectví najít knížku Arthur Agatston: Dieta ze South Beach. Myslíte-li to s hubnutím vážně neváhejte a kupte si ji. Máte šanci změnit svůj život.
Přečtěte si také: Daniel Hůlka zázračně zhubl ... Bazální metabolismus? Co s ním? Diety: Dieta s tukožroutskou polévkou
natalymeri 11.05.09, 21:49
1. Zhubla jsem 17 kg
Ahoj všem, ráda bych se podělila o své zkušenosti s hubnutím. Celý život bojuji s nadváhou. Po opakované a neúspěšné snaze zhubnout,jsem konečně dosáhla svého cíle. Zhubla jsem 17 kg a jsem štíhlejší než kdy dřív! Nikdy by mě nenapadlo, že ve svých 30 letech a po porodu dítěte budu štíhlejší, než kdy dřív.Nyní vážím 60 kg při výšce 171 cm. Moje velikost je 38.A jak jsem toho docílila? Kupodivu velice snadno. Jde o to vyrovnat poměr kyselin a zásad v těle, čímž nastartujeme metabolismus, kdy tělo nejvíce spaluje tuky a dále vynecháme několik druhů potravin. Tím, jak se stravujeme, jak žijeme, jsme bohužel všichni kyselí, čímž brzdíme metabolismus. Vyrovnat v těle poměr mezi kyselinami a zásadami je důležité i v ohledu na naše zdraví, protože v kyselém prostředí se dobře daří virům a bakteriím - jsme tedy více náchylní k onemocnění, ale v zásaditém prostředí se virům a bakteriím nelíbí- jsme zdraví. Při dietě tělu nic nechybí, cítíte se výborně, nestrádáte,nehladovíte, a proto tělo nemá potřebu se po dietě někam vracet, nenastává jojoefekt, na výsledné váze už zůstanete. Já jsem rok po dietě a váhu si stále držím a cítím se opravdu velmi dobře! Poradím ráda každému, kdo se rozhodne něco udělat se svou nadváhou a tím předejde zdravotním rizikům, které s sebou obezita a nadváha nesou.
Opravdu to není složité.
natalymeri@seznam.cz
HankaHK 01.01.10, 13:59
2. Třífázová dieta
Přiznám se, že jsem z článků trochu zmatená. V první fázi diety složené pro naše podmínky je hodně zeleninových míchaných salaátů s rajčaty, či asmotná rajčata, aůe v druhém z článků se píše, že rajčata do první fáze nepatří. Dnes jsem začala zkoušet dietku podle jídelníčku, ale mám v tom tedy nejasno. Stejně jako si neumím představit některá jídla, jak třeba pro tuto dietu udělat správně celerový salát??? Hanka
mark 02.01.11, 16:23
3. Presne!
Presne, je to tady zmatene. V jednom clanku o teto diete se pise, ze v prvni fazi ZADNA RYZE. A co vidim tady, v jidelnicku? Varenou RYZI. OMG!
Petra 25.02.11, 10:07
4. Jídelníček
Jídelníček první fáze skutečně neodpovídá principům DSB. Radím koupit si knihu, kde je vše podrobně vysvětleno. V první fázi opravdu nejsou povoleny jiné sacharidy, než sacharidy obsažené v zelenině. Rýže se může až ve fázi druhé. Autor to tady trochu popletl.
Katka 21.12.23, 09:02
5.
Jídelníček, a taky hlavně pravidelný pohyb. To je cesta k tomu, aby člověk byl fyzicky v pohodě a udržoval si váhu. Já na to přišla také později, ale bez toho to prostě nejde. Pořád jsem chtěla začít pravidelně sportovat, ale tak nějak to nešlo. Pak až jsem si pořídila vlastně chytré hodinky https://www.armodd.cz/armodd-candywatch-crystal-3-stribrna/ , které dokáží měřit kompletní denní aktivitu, tak jsem začala konečně hubnout. A to vlastně jen proto, že když jsem se dívala na svůj denní výkon večer, tak jsem jednoduše chtěla být další den lepší.