Přijímáme-li potravinu, jako je například bílé pečivo, brambory, med atd, prudce stoupne hladina cukru v naší krvi a tělo vyplaví velké množství inzulínu, přemění cukry na tuky a uloží je. Jenže jak rychle tělo inzulín vyplaví, tak rychle ho zase odbourá. Prudký pokles cukru v krvi pro nás znamená, že dostaneme brzy hlad.
Dieta je založena na tom, že čím nižší je index, tím déle máme pocit nasycenosti a tím méně konzumujeme. Doporučuje se jíst jen potraviny do výše glykemického indexu (GI) 60.
V tabulce jsou úptraviny s nízkým GI označeny zeleně. Červeným potravinám je lépe se vyhnout.
Pivo |
110 |
Glukóza |
100 |
Rýžová mouka |
95 |
Brambory pečené v troubě |
95 |
Burizony |
95 |
Bramborová kaše |
90 |
Předvařená rýže |
90 |
Med |
90 |
Vařená mrkev |
85 |
Corn flakes |
85 |
Popcorn (bez cukru) |
85 |
Mouka pšeničná |
85 |
Bageta |
85 |
Chipsy |
80 |
Tykev |
75 |
Meloun vodní |
75 |
Sladké (snídaňové) obilniny |
70 |
Čokoládová tyčinka (typ Mars) |
70 |
Cukr (sacharóza) |
70 |
Brukev |
70 |
Maizena |
70 |
Kukuřice |
70 |
Předvařená neslepitelná rýže |
70 |
Coca Cola |
70 |
Nudle, ravioly |
70 |
Celozrnný chléb |
65 |
Brambory vařené ve slupce |
65 |
Krupice (mletá) |
65 |
Klasická zavařenina |
65 |
Medový meloun |
65 |
Banán |
65 |
Pomerančový džus průmyslový |
65 |
Hrozinky |
65 |
Bílá dlouhá rýže |
60 |
Slané sušenky |
55 |
Máslové sušenky |
55 |
Normálně vařené bílé těstoviny |
55 |
Mouka z pohanky |
50 |
Palačinka pohanková |
50 |
Sladké brambory |
50 |
Kiwi |
50 |
Rýže basmati |
50 |
Rýže tmavá natural (hnědá) |
50 |
Sorbet |
50 |
Chléb otrubový |
45 |
Celý bulgur (vařený) |
45 |
Špagety vařené al dente |
45 |
Chléb černý německý |
40 |
Čerstvý hrášek |
40 |
Hroznové víno |
40 |
Šťáva z čerstvého pomeranče |
40 |
Přírodní jablečná šťáva |
40 |
Chléb žitný celozrnný |
40 |
Těstoviny celozrnné |
40 |
Fazole červené |
40 |
Indická kukuřice |
35 |
Planá (indiánská) rýže |
35 |
Merlík chilský (amarant) |
35 |
Kukuřice indiánská původní |
35 |
Qinoa (vařená) |
35 |
Hrách sušený (vařený) |
35 |
Mrkev syrová |
35 |
Jogurt |
35 |
Jogurt light |
35 |
Pomeranč |
35 |
Hruška,Fík |
35 |
Meruňky sušené |
35 |
Mléko (polotučné) |
30 |
Broskev |
30 |
Jablko |
30 |
Fazole bílé |
30 |
Fazole zelené |
30 |
Čočka hnědá |
30 |
Cizrna (vařená) |
30 |
Marmeláda ovocná bez cukru |
30 |
Čokoláda hořká 70 % kakaa |
22 |
Čočka zelená |
22 |
Loupaný hrách |
22 |
Třešně |
22 |
Švestka, grapefruit |
22 |
Fruktóza |
20 |
Sója (vařená) |
20 |
Burské oříšky |
20 |
Meruňky čerstvé |
20 |
Ořechy vlašské |
15 |
Cibule |
10 |
Česnek |
10 |
Zelenina kořenová, saláty, houby, |
|
rajčata, lilky, paprika, zelí, brokolice apod. |
10 |
Neregistrovaný 11.08.08, 22:39
1. ????
a dál??? ta tabulka je o čem? o jaké váze potravin?
Plavovláska 14.08.08, 12:56
2. GI
Glykemický index je index dané potraviny a vyjadřuje rychlost, kterou se přemění cukry na tuky, tedy, jak dlouho nám vydrží pocit nasycenosti. Číslo GI nemá žádnou souvislost s gramáží potraviny.
Teryzka 24.04.09, 16:50
3. A co jiné potraviny?
Jak zjistím glykemický index na balených potravinách (např. instantní polévka)? Dá se nějak vypočítat?
buza 75 05.01.10, 19:45
4. otazka
muze nekdo napsat nejakou normalni dietu a pritom nepouzivat porad nejake vyrazy jako index pocet idexu a .t.d normalne prostou a pochopitelnou dietu jako "kolik muzu brambor pocet... kureciho steaku... a t.d