300 g oloupaných brambor
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
4 vejce
250 ml smetany
čestvý nebo sterilovaný kopr
kmín, ocet, sůl
1 l vody
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji postupně vodou, rozšleháme a dobře provaříme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, sůl, kmín a za občasného míchání vaříme dále. Když brambory změknou, přilijeme smetanu, přidáme jemně usekaný kopr, ocet a přisolíme. Na talíře vložime uvařená nebo ztracená vejce, přelijeme polévkou a podáváme.
Máte oblíbený recept? Třeba který jste sama vymyslela, nebo i rodinný po babičce? Neváhejte a pošlete nám ho na adresu redakce@zenax.cz. Bude-li zajímavý zveřejníme ho v naší rubrice Recepty pod Vaším jménem.
Ilona 31.07.09, 12:55
6. Kulajda
Také jsem si tam přidala houby,byla fakt vynikajicí!!!!Škoda jen, že moje rodina ji nemá ráda.Nu co,budu si ji vařit jen pro sebe.
Danča 02.08.09, 10:14
7. kulajda
S houbama nebo bez ? Vždycky je vynikající ;))))) Ale nedávám tam ocet, protože je pak kyselá !!
Jana 02.08.09, 12:57
8.
Vyzkouším, určite bude skvěla i pro menší děti. Houby tam jiste dávat nebudu, s koprem to bude mňam. Děkuji za inspiraci.
LIBUŠE 05.08.09, 09:07
9. KULAJDA-jak od babičky
Já ocet přidávám až když už je polévka na talíři-aby se nesrazila!:-)
Markéta 18.08.09, 13:03
10. ocet
Ocet do kulajdy patří.Dodá jí chuť!A nikdy jsem nejedla kulajdu bez octa.To prostě nejde.Jinak kulajdu vařím dneska tak se na ní s přítelem moc těšíme!Jinak všem kdo jí dělají a budou dělat.DOBROU CHUŤ
Květa 03.09.09, 09:53
11. kulajda
Tak jak je popsaná, je výborná, ocet dávám, ale nezapomínám ho převařit, jinak se polévka srazí.
lukas 04.09.09, 12:50
12. Kulajda
je dobra i bez hub
Katerina 05.09.09, 17:37
13. Kulajda
Mnam, je moc dobra i bez octa, vejce a hub. Ja houby nemusim.
Jana 10.09.09, 20:41
14. bez hub
Já mám ráda kulajdu bez hub i octa.
pat 29.09.09, 21:02
15.
Jo s houbami by to mohlo byt fajn,ale i takhle je to perfekni.kor kdyz v Irsku houby nerostou.:-)
denisa 09.10.09, 19:58
16. kulajda
kulajda je moc super a bez hub,houby přidávám do bramboračky,jsou to dvě rozdílné polévky
bez kopru 10.11.09, 19:32
17.
do kulajdy se nemusí dávat houby ani kopr a je dobra tak i tak :-) každý má ale jiné chutě a jiný kraj jiný mrav :)
Star eye 25.01.10, 17:19
18.
Dobrá. Pochutnal jsem si. Díky za recept.
ondra 10.02.10, 23:04
19. kuklaja
co to vykládate ,že se srazí polevka musí být zahuštěná a až pak se přidáva ocet a nikdy se nesrazí
Zdenál 19.02.10, 19:01
20. Kulajda
tak to já tam dávám ještě trochu mraženého špenátu - ne protlaku. Ocet nevadí a pár koleček mrkve lahodí oku.
Abig 20.06.10, 13:02
21. bacha
Tak jsem dneska udelala amaterskou chybku, davam vejce 1, 2, 3, 4 - a to posledni zkazene.....tak a bylo po polivce :-))) no mrzelo me to jak blazen
Hela 18.08.10, 18:50
22. ještě něco..
do vaření brambor..pepř celý, nové k.,bobk.list, a houby,vejce - jihočeská k.
Jana 28.09.10, 09:55
23. Pro milovníky kulajdy
Kulajda je dobrá ve všech úpravách, s koprem i bez, s houbami i žampiony, kyselejší i sladká , je to geniální jídlo.Já dávám zakysanou smetanu, je to pak nakyslé přesně akorát.
railman 13.10.11, 12:14
24. kulajda?
To co tady popisujete je určitě dobré. Otázkou je jestli se tomu bez hub ještě může říkat kulajda?
Jirka, Říčany 13.10.18, 10:42
25. ještě několik málo slov ke kulajdě
Trošku jsem na pochybách zda opravdu je zde prezentována kulajda podle jihočeských receptur a zvyklostí. Pocházím od Tábora, cvož nejspíše budou JIŽNÍ ČECHY, a v mém rodišti patřily houby takříkajíc skoro k povinné "výbavě" kulajdy, ale pozor - NE VŠECHNY HOUBY sakumprásk - to ani náhodou. Tam dávaly kuchařky edo kulajdy výhradně jen a pouze vynikající jedlé houby LIŠKY. No nevím jak je to dnes - lišky nějak byly zlikvidovány kyselými dešti a neuváženými zásahy do lesního hospodářství.................