Recept: Kulajda

- Recept: Kulajda
Rubrika:  Recepty

Recept: Kulajda

02.08.08, 11:00, autor: redakce
Jedna z nejoblíbenějších polévek ...

Čtenost -   Diskuze: (25
 

300 g oloupaných brambor

2 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

4 vejce

250 ml smetany

čestvý nebo sterilovaný kopr

kmín, ocet, sůl

1 l vody

 

 

 

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji postupně vodou, rozšleháme a dobře provaříme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, sůl, kmín a za občasného míchání vaříme dále. Když brambory změknou, přilijeme smetanu, přidáme jemně usekaný kopr, ocet a přisolíme. Na talíře vložime uvařená nebo ztracená vejce, přelijeme polévkou a podáváme.

 

Máte oblíbený recept? Třeba který jste sama vymyslela, nebo i rodinný po babičce? Neváhejte a pošlete nám ho na adresu redakce@zenax.cz. Bude-li zajímavý zveřejníme ho v naší rubrice Recepty pod Vaším jménem.

 
  • Ilona 31.07.09, 12:55

    Rozbalit 6. Kulajda

  • Ilona

    Také jsem si tam přidala houby,byla fakt vynikajicí!!!!Škoda jen, že moje rodina ji nemá ráda.Nu co,budu si ji vařit jen pro sebe.

  • Danča 02.08.09, 10:14

    Rozbalit 7. kulajda

  • Danča

    S houbama nebo bez ? Vždycky je vynikající ;))))) Ale nedávám tam ocet, protože je pak kyselá !!

  • Jana 02.08.09, 12:57

    Rozbalit 8.

  • Jana

    Vyzkouším, určite bude skvěla i pro menší děti. Houby tam jiste dávat nebudu, s koprem to bude mňam. Děkuji za inspiraci.

  • LIBUŠE 05.08.09, 09:07

    Rozbalit 9. KULAJDA-jak od babičky

  • LIBUŠE

    Já ocet přidávám až když už je polévka na talíři-aby se nesrazila!:-)

  • Markéta 18.08.09, 13:03

    Rozbalit 10. ocet

  • Markéta

    Ocet do kulajdy patří.Dodá jí chuť!A nikdy jsem nejedla kulajdu bez octa.To prostě nejde.Jinak kulajdu vařím dneska tak se na ní s přítelem moc těšíme!Jinak všem kdo jí dělají a budou dělat.DOBROU CHUŤ

  • Květa 03.09.09, 09:53

    Rozbalit 11. kulajda

  • Květa

    Tak jak je popsaná, je výborná, ocet dávám, ale nezapomínám ho převařit, jinak se polévka srazí.

  • lukas 04.09.09, 12:50

    Rozbalit 12. Kulajda

  • lukas

    je dobra i bez hub

  • Katerina 05.09.09, 17:37

    Rozbalit 13. Kulajda

  • Katerina

    Mnam, je moc dobra i bez octa, vejce a hub. Ja houby nemusim.

  • Jana 10.09.09, 20:41

    Rozbalit 14. bez hub

  • Jana

    Já mám ráda kulajdu bez hub i octa.

  • pat 29.09.09, 21:02

    Rozbalit 15.

  • pat

    Jo s houbami by to mohlo byt fajn,ale i takhle je to perfekni.kor kdyz v Irsku houby nerostou.:-)

  • denisa 09.10.09, 19:58

    Rozbalit 16. kulajda

  • denisa

    kulajda je moc super a bez hub,houby přidávám do bramboračky,jsou to dvě rozdílné polévky

  • bez kopru 10.11.09, 19:32

    Rozbalit 17.

  • bez kopru

    do kulajdy se nemusí dávat houby ani kopr a je dobra tak i tak :-) každý má ale jiné chutě a jiný kraj jiný mrav :)

  • Star eye 25.01.10, 17:19

    Rozbalit 18.

  • Star eye

    Dobrá. Pochutnal jsem si. Díky za recept.

  • ondra 10.02.10, 23:04

    Rozbalit 19. kuklaja

  • ondra

    co to vykládate ,že se srazí polevka musí být zahuštěná a až pak se přidáva ocet a nikdy se nesrazí

  • Zdenál 19.02.10, 19:01

    Rozbalit 20. Kulajda

  • Zdenál

    tak to já tam dávám ještě trochu mraženého špenátu - ne protlaku. Ocet nevadí a pár koleček mrkve lahodí oku.

  • Abig 20.06.10, 13:02

    Rozbalit 21. bacha

  • Abig

    Tak jsem dneska udelala amaterskou chybku, davam vejce 1, 2, 3, 4 - a to posledni zkazene.....tak a bylo po polivce :-))) no mrzelo me to jak blazen

  • Hela 18.08.10, 18:50

    Rozbalit 22. ještě něco..

  • Hela

    do vaření brambor..pepř celý, nové k.,bobk.list, a houby,vejce - jihočeská k.

  • Jana 28.09.10, 09:55

    Rozbalit 23. Pro milovníky kulajdy

  • Jana

    Kulajda je dobrá ve všech úpravách, s koprem i bez, s houbami i žampiony, kyselejší i sladká , je to geniální jídlo.Já dávám zakysanou smetanu, je to pak nakyslé přesně akorát.

  • railman 13.10.11, 12:14

    Rozbalit 24. kulajda?

  • railman

    To co tady popisujete je určitě dobré. Otázkou je jestli se tomu bez hub ještě může říkat kulajda?

  • Jirka, Říčany 13.10.18, 10:42

    Rozbalit 25. ještě několik málo slov ke kulajdě

  • Jirka, Říčany

    Trošku jsem na pochybách zda opravdu je zde prezentována kulajda podle jihočeských receptur a zvyklostí. Pocházím od Tábora, cvož nejspíše budou JIŽNÍ ČECHY, a v mém rodišti patřily houby takříkajíc skoro k povinné "výbavě" kulajdy, ale pozor - NE VŠECHNY HOUBY sakumprásk - to ani náhodou. Tam dávaly kuchařky edo kulajdy výhradně jen a pouze vynikající jedlé houby LIŠKY. No nevím jak je to dnes - lišky nějak byly zlikvidovány kyselými dešti a neuváženými zásahy do lesního hospodářství.................

 
Ohodnoťte recept
Hodnotit mohou pouze přihášení uživatelé.
Hodnotili 2 čtenáři | Průměrné hodnocení: (62%)
Profil blogu
Profil sekce "Recepty"
Profil blogu
Založen:
1.9.2008 14:27:09

Přístupů:
3171258

RSS:
Toplist