na 10 kg zelí
200 g soli
kmín
Zelí jemně nakrouháme, krouhanku plníme do kameninových nádob pro kvašení zelí, prosypáváme kmínem, solí a každou vrstvu pečlivě upěchujeme. Zelí zatížíme a nádobu umístíme v teplotě 15-20 stupňů C. Asi po 14 dnech až 3 týdnech nádobu přeneseme do chladnějšího prostředí, vhodná je teplota maximálně 10 stupňů C. Dbáme, aby zelí bylo stále zakryto tekutinou a odstraňujeme pěnu a bílý povlak. Pro dlouhodobé uchování zelí jsou vhodné teploty kolem 4 stupňů C.
Salám 28.10.10, 10:12
6.
Tento recept se mi zdá zbytečně jednoduchý ochuzením o cubuli. Dávám ji vždy dle vlastního uvážení cca 1kg cibule na 10kg zelí.
Jarka 18.11.10, 13:38
7. Kysané zelí
Každý rok dělám kysané zelí a můj recept je takový. Na 10 kg zelí, 15 dkg soli, přiměřeně kmínu a 1 kg cibule. Vše smíchám a nechám chvilku odležet a pak dávám do kameniny. Zelí je výborné. Po zkvašení dávám do sklenic a sterilizuji.
Knedlhansová 19.10.11, 10:08
8.
píši místo dcery.i já jdu nakládat zelí,mám toho 80kilo protože se mi rodina rozrůstá čím dál víc,ale jednu radu mám od staré babi.ona do krouhanky do sudu vkládala sem tam části košťálů pro lepší chuť tak to dělám také je to zelí pikantnější.a osobně já zelí po vykvašení naplním do sklenic a zavařím,protože náš sklep je teplý a já během roku vždy bez starostí sahnu do slípka pro své zelí.tak konec povídání a jdu na to možná ještě z části udělám zelí s křenem.
irena lind 24.10.12, 09:27
9. kysane zeli
mohl by mi nekdo poradit cim se ma zatizit kysane zeli aby bylo pod vodou? dekuji
Marie 28.10.12, 13:05
10.
přikryji bavlněnou vyvařenou plenkou, prkýnkem a zatížím žulovou kostkou
Astheart 30.10.12, 00:16
11. Vinné listy
Moji rodiče nakládali každý rok zelí do velkého dubového sudu. Na dno maminka vždycky dávala vinné listy a mezi zelí i malá kyselá jablka. Prosypávalo se solí s kmínem a nakrájenou cibulí. Zatížilo se prkýnkem a velkým říčním kamanem, který jsme používali, co pamatuji, a zakrylo vyvařeným plátýnkem. Sud jsme odvalili do sklepa a maminka vždycky čas od času sbírala pěnu a dolévala slanou vodu. Zelí bylo vynikající.
Lubomíra 01.11.12, 19:57
12. Kysané uelí
S manželem jsme si naložili zelíčko. První 4 dny hezky bublalo a pak přestalo. Je zalité, zatšýili jsme ho kamenem,
Lubomíra 01.11.12, 20:01
13. kysané zelí
S manželem jsme si naložili zelí. První 4 dny hezky bublalo /kvasilo/ a pak přestalo. Je zalité vodou, zatížili jsme ho kamenem a tak nevím, kde je chyba. Prosím o radu. Děkuji
Věra 08.01.14, 17:21
14. zelí je málo zkysané
Prosím o radu, letos máme naložené zelí málo zkysané,ačkoliv jsme postupovali jako v jiných letech. Poradí mi někdo, jak postupovat, aby zelí
dodatečnê zkvasilo? Děkuji.
Tony 21.10.14, 09:17
15. Kysané zelí 1
cukr nedávat ničí Kyselinu mléčnou která vzniká při kvašení a zeli mění chut je pak kyselejší zeli pro dobré kvašeni nutno dobře natlačit cibuli celou nakrájena podporuje měknutí zelí .
Johana 23.10.14, 16:13
16. kyselost zelí
Dělám zelí vždy podle receptu 10kg zelí 20dkg soli, kmín a sůl a loni bylo hodně kyselé. Prosím, poraďte.
peter 19.11.14, 12:05
17. zeli
Přesně tak cukr ne lepší dåt 2 lžīce na 10kg zelī
peter 19.11.14, 12:09
18. zelī
Doplňění 2 lžice medu na 10kg zelí
Hanka 04.11.17, 14:22
19. měkké zelí
Bylo zelí podzimní-listopadové?
Jirka 15.09.20, 12:26
20. nakl.zelí
Moje zelí.Na 1kg nakrouhaného zelí 20dkg soli to samé cukru, hodně cibule,kmím na dno a navrh kopr i s květy, Zelí se surovinami promíchám než vypiji 1 pivo nechám zapotit klasicky nakládám já do pytle, cca 3 týdny kvasí v teple vykvašená do sklenic s do temna a chladu.
lujda 29.09.20, 19:02
21.
chceš řict na 10 kg 20dkg soli
Pavlína 22.08.21, 22:14
22.
A máte někdo zkušenosti i s nakládáním jiných druhů zeleniny než je zelí nebo okurky? Slyšela jsem, že naložit jde téměř vše a je to i dobré…
Monika 23.08.21, 11:28
23.
Já jsem doma zkoušela udělat kimchi, to je jihokorejská specialita a jedná se o křupavý pikantní salátek z fermentované zeleniny. Kimchi jsem totiž ochutnala na dovolené a moc mi zachutnalo. Bohužel můj domácí pokus byl docela fiasko, takže od teď si už kimchi jen kupuji a do vlastní výroby se nepouštím.
Pavlína 24.08.21, 21:29
24.
To zní zajímavě, kimchi bych moc ráda vyzkoušela. Kde se to dá koupit?
Monika 27.08.21, 21:55
25.
Kimchi můžete koupit na stránkách kimchiclub .cz, odtud kupuji kimchi já. Prodávají velmi kvalitní produkty, které vyrábí přímo v Česku z lokálních surovin. Nabízí asi 6 druhů kimchi, některé jsou veganské. Teď mají dokonce několik novinek. Můžete si u nich také objednat sušené kimchi chipsy, kimchi shot, utopence nebo zrající sýr v kimchi.