Recept: Kysané zelí 1

- Recept: Kysané zelí 1
Rubrika:  Recepty

Recept: Kysané zelí 1

22.04.09, 08:49, autor: Kuchařka
Zavařování, nakládání

Čtenost -   Diskuze: (25
 

na 10 kg zelí

200 g soli

kmín

 

 

Zelí jemně nakrouháme, krouhanku plníme do kameninových nádob pro kvašení zelí, prosypáváme kmínem, solí a každou vrstvu pečlivě upěchujeme. Zelí zatížíme a nádobu umístíme v teplotě 15-20 stupňů C. Asi po 14 dnech až 3 týdnech nádobu přeneseme do chladnějšího prostředí, vhodná je teplota maximálně 10 stupňů C. Dbáme, aby zelí bylo stále zakryto tekutinou a odstraňujeme pěnu a bílý povlak. Pro dlouhodobé uchování zelí jsou vhodné teploty kolem 4 stupňů C.

 
  • Salám 28.10.10, 10:12

    Rozbalit 6.

  • Salám

    Tento recept se mi zdá zbytečně jednoduchý ochuzením o cubuli. Dávám ji vždy dle vlastního uvážení cca 1kg cibule na 10kg zelí.

  • Jarka 18.11.10, 13:38

    Rozbalit 7. Kysané zelí

  • Jarka

    Každý rok dělám kysané zelí a můj recept je takový. Na 10 kg zelí, 15 dkg soli, přiměřeně kmínu a 1 kg cibule. Vše smíchám a nechám chvilku odležet a pak dávám do kameniny. Zelí je výborné. Po zkvašení dávám do sklenic a sterilizuji.

  • Knedlhansová 19.10.11, 10:08

    Rozbalit 8.

  • Knedlhansová

    píši místo dcery.i já jdu nakládat zelí,mám toho 80kilo protože se mi rodina rozrůstá čím dál víc,ale jednu radu mám od staré babi.ona do krouhanky do sudu vkládala sem tam části košťálů pro lepší chuť tak to dělám také je to zelí pikantnější.a osobně já zelí po vykvašení naplním do sklenic a zavařím,protože náš sklep je teplý a já během roku vždy bez starostí sahnu do slípka pro své zelí.tak konec povídání a jdu na to možná ještě z části udělám zelí s křenem.

  • irena lind 24.10.12, 09:27

    Rozbalit 9. kysane zeli

  • irena lind

    mohl by mi nekdo poradit cim se ma zatizit kysane zeli aby bylo pod vodou? dekuji

  • Marie 28.10.12, 13:05

    Rozbalit 10.

  • Marie

    přikryji bavlněnou vyvařenou plenkou, prkýnkem a zatížím žulovou kostkou

  • Astheart 30.10.12, 00:16

    Rozbalit 11. Vinné listy

  • Astheart

    Moji rodiče nakládali každý rok zelí do velkého dubového sudu. Na dno maminka vždycky dávala vinné listy a mezi zelí i malá kyselá jablka. Prosypávalo se solí s kmínem a nakrájenou cibulí. Zatížilo se prkýnkem a velkým říčním kamanem, který jsme používali, co pamatuji, a zakrylo vyvařeným plátýnkem. Sud jsme odvalili do sklepa a maminka vždycky čas od času sbírala pěnu a dolévala slanou vodu. Zelí bylo vynikající.

  • Lubomíra 01.11.12, 19:57

    Rozbalit 12. Kysané uelí

  • Lubomíra

    S manželem jsme si naložili zelíčko. První 4 dny hezky bublalo a pak přestalo. Je zalité, zatšýili jsme ho kamenem,

  • Lubomíra 01.11.12, 20:01

    Rozbalit 13. kysané zelí

  • Lubomíra

    S manželem jsme si naložili zelí. První 4 dny hezky bublalo /kvasilo/ a pak přestalo. Je zalité vodou, zatížili jsme ho kamenem a tak nevím, kde je chyba. Prosím o radu. Děkuji

  • Věra 08.01.14, 17:21

    Rozbalit 14. zelí je málo zkysané

  • Věra

    Prosím o radu, letos máme naložené zelí málo zkysané,ačkoliv jsme postupovali jako v jiných letech. Poradí mi někdo, jak postupovat, aby zelí
    dodatečnê zkvasilo? Děkuji.

  • Tony 21.10.14, 09:17

    Rozbalit 15. Kysané zelí 1

  • Tony

    cukr nedávat ničí Kyselinu mléčnou která vzniká při kvašení a zeli mění chut je pak kyselejší zeli pro dobré kvašeni nutno dobře natlačit cibuli celou nakrájena podporuje měknutí zelí .

  • Johana 23.10.14, 16:13

    Rozbalit 16. kyselost zelí

  • Johana

    Dělám zelí vždy podle receptu 10kg zelí 20dkg soli, kmín a sůl a loni bylo hodně kyselé. Prosím, poraďte.

  • peter 19.11.14, 12:05

    Rozbalit 17. zeli

  • peter

    Přesně tak cukr ne lepší dåt 2 lžīce na 10kg zelī

  • peter 19.11.14, 12:09

    Rozbalit 18. zelī

  • peter

    Doplňění 2 lžice medu na 10kg zelí

  • Hanka 04.11.17, 14:22

    Rozbalit 19. měkké zelí

  • Hanka

    Bylo zelí podzimní-listopadové?

  • Jirka 15.09.20, 12:26

    Rozbalit 20. nakl.zelí

  • Jirka

    Moje zelí.Na 1kg nakrouhaného zelí 20dkg soli to samé cukru, hodně cibule,kmím na dno a navrh kopr i s květy, Zelí se surovinami promíchám než vypiji 1 pivo nechám zapotit klasicky nakládám já do pytle, cca 3 týdny kvasí v teple vykvašená do sklenic s do temna a chladu.

  • lujda 29.09.20, 19:02

    Rozbalit 21.

  • lujda

    chceš řict na 10 kg 20dkg soli

  • Pavlína 22.08.21, 22:14

    Rozbalit 22.

  • Pavlína

    A máte někdo zkušenosti i s nakládáním jiných druhů zeleniny než je zelí nebo okurky? Slyšela jsem, že naložit jde téměř vše a je to i dobré…

  • Monika 23.08.21, 11:28

    Rozbalit 23.

  • Monika

    Já jsem doma zkoušela udělat kimchi, to je jihokorejská specialita a jedná se o křupavý pikantní salátek z fermentované zeleniny. Kimchi jsem totiž ochutnala na dovolené a moc mi zachutnalo. Bohužel můj domácí pokus byl docela fiasko, takže od teď si už kimchi jen kupuji a do vlastní výroby se nepouštím.

  • Pavlína 24.08.21, 21:29

    Rozbalit 24.

  • Pavlína

    To zní zajímavě, kimchi bych moc ráda vyzkoušela. Kde se to dá koupit?

  • Monika 27.08.21, 21:55

    Rozbalit 25.

  • Monika

    Kimchi můžete koupit na stránkách kimchiclub .cz, odtud kupuji kimchi já. Prodávají velmi kvalitní produkty, které vyrábí přímo v Česku z lokálních surovin. Nabízí asi 6 druhů kimchi, některé jsou veganské. Teď mají dokonce několik novinek. Můžete si u nich také objednat sušené kimchi chipsy, kimchi shot, utopence nebo zrající sýr v kimchi.

 
Ohodnoťte recept
Hodnotit mohou pouze přihášení uživatelé.
Tento recept zatím nikdo nehodnotil | Průměrné hodnocení: (-)
Profil blogu
Profil sekce "Recepty"
Profil blogu
Založen:
1.9.2008 14:27:09

Přístupů:
2051011

RSS:
Toplist