
přezrálé měkké jahody
na 1 kg protlaku 600-700 g cukru
1 balíček petosy
3 g kyseliny citronové
Oprané jahody očistíme, rozmačkáme, podlijeme malým množstvím vody a za stálého míchání rozvaříme. Rozvařené jahody prolisujeme přes síto nebo pomocí lisu na ovoce. Protlak odvážíme a vaříme v širokém kastrole po menších dávkách tak dlouho, až svůj objem zmenší o 1/3. Pak přidáme 1/4 odměřené dávky cukru a vaříme za stálého míchání asi 5 minut. Petosu smícháme s několika lžícemi cukru, přidáme do protlaku a postupně přidáváme zbylý cukr tak, aby se nepřerušil var. Vaříme tak dlouho, až marmeláda zhoustne. Ke konci varu přidáme kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžičce vody. Horkou marmeládu plníme do zavařovacích skleniček, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.