Půsty provázejí téměř všechna náboženství. Tradičně sloužily k očistě duše a jako způsob pykání za spáchané hříchy. Jejich smyslem je však také očista těla po zimním období, jak věděli již naši předkové. Ti drželi v předjaří půst jako přechod na jarní stravu, která se od té zimní lišila. Během zimy v jídelníčku převládaly živočišné tuky, s příchodem jara však začali jíst tuků méně, naopak přibyla zelenina a vejce. Proč v těchto zásadách pokračovat? Půst na jaře má své logické opodstatnění. I dnes jsme stejně jako naši předkové oslabeni zimou a stejně jako oni si užíváme „masopustů“, které zatěžují naše trávení. Proč tedy neodlehčit našim tělům podobně, jako to dělali oni.
Půst jako cesta ke zdraví
Půst je účinná a bezpečná metoda k detoxikaci organismu, pomáhá tělo pročistit a regenerovat, podporuje imunitní systém. Pozitivním důsledkem půstu je často také úbytek váhy, což přispívá k našemu dobrému pocitu. Přísná hladovka trvající více jak tři dny je však zcela nevhodná a může být i zdraví nebezpečná. Vyhněte se také kombinaci hladovění s projímadly, klystýry nebo dnes oblíbeným výplachem střev. Obecně platí, že v žádném případě by se k postním dietním opatřením neměli uchylovat těhotné ženy, nemocní a oslabení lidé. Chcete-li pro své zdraví udělat něco prospěšného, omezte ve svém jídelníčku tučná masa, uzeniny, sladkosti, jídla typu fast food a alkohol. Naopak přidejte ovoce a zeleninu, zakysané mléčné výrobky, celozrnné cereálie, rybí a drůbeží maso.
Můžete si dopřát i přísnější očistný den, který by se měl skládat z většího příjmu zeleniny, ovoce a zakysaných mléčných výrobků. Zakysané mléčné výrobky představují vítaného pomocníka, který podpoří vaše zdraví v mnoha ohledech. Obsahují probiotické kultury, kterým je připisováno mnoho pozitivních vlastností.
V zažívacím traktu člověka sídlí obrovské množství bakterií. Z hlediska zdraví je však velmi žádoucí, aby byl zažívací trakt osídlen správnými bakteriemi, s převahou lactobacilů a bifidobakterií. Přátelské bakterie pomáhají trávit potravu, vyrábějí pro nás životně důležité látky a rozkládají nebezpečné toxiny. Potravou však denně přijímáme také množství nepřátelských bakterií, které ty přátelské nemilosrdně likvidují. Udržovat vnitřní harmonii trávicího traktu není při současném nezdravém životním stylu vůbec jednoduché. Rovnováha mezi bakteriemi je velmi křehká a může být lehce narušena řadou faktorů, jako je stres, nezdravá strava, kouření atd., které mohou spustit hotový kolotoč problémů.
Probiotické bakterie obsažené v kysaných mléčných výrobcích mají význam zejména v udržení přirozené rovnováhy mikroorganismů trávicího traktu. Je prokázáno, že jejich každodenní pití zlepšuje stav střevní sliznice a celkově upravuje trávení, chrání před infekcemi a zlepšují pleť.
Prokázané zdravotní účinky probiotik:
* celkově zvyšují obranyschopnost organismu
* obnovují střevní mikroflóru po užívání antibiotik
* jsou výbornou prevencí zažívacích potíží
* zmírňují příznaky zánětlivých střevních onemocnění (ulcerózní kolitida, Crohnova nemoc) a průjmů
* pozitivně působí na střevní pasáže a upravují konzistenci stolice u osob se zácpou nebo dráždivým tračníkem
* zmírňují projevy nesnášenlivosti vůči mléčnému cukru laktóze u osob trpících laktózovou intolerancí (kysané výrobky mohou často jíst i lidé s alergií na laktózu, kterou obsahuje obyčejné mléko)
* zmírňují alergické projevy a atopický ekzém
* působí jako prevence respiračních onemocnění (nachlazení, chřipka) a infekcí močového ústrojí