

* Hlávka zelí 500 g
* Vepřové mleté maso 250 g
* Uzený bok 200 g
* Vejce 1 ks
* Smetana 50 ml
* Strouhanka 1 hrst
* Cibule 1 ks
* Sádlo 2 lžíce polévková rovná
* Sůl 1 lžička kávová vrchovatá
* Kmín drcený 1 lžička kávová vrchovatá
* Muškátový květ 1 špetka
* Cukr krystal 1 lžička kávová rovná
* Ocet 1 lžička kávová rovná
Očištěnou hlávku zelí na chvilku vložíme do vroucí vody. Můžeme nechat krátce povařit (v řádu minut). Poté necháme okapat a následně svlečeme svrchní listy. Z nich vykrojíme tuhé žebro a do jednotlivých listů zabalíme náplň.
Jednotlivé listy zavineme a můžeme obtočit plátky uzeného boku či slaniny. Případně bez slaniny pouze motouzem. Pečící nádobu důkladně vymažeme sádlem, posypeme drceným kmínem a nakrájenou cibulí. Přidáme drobně nakrájené odřezky zelí, podlijeme trochu vodou, osolíme a navrch naskládáme závitky.
Pečeme nejprve velmi zvolna v troubě (180 stupňů) přikryté poklicí. Na konec poklici sundáme a dopečeme razantněji. Výpek ochutíme trochou cukru a octa. Podáváme s brambory, rýží či pouze chlebem.
Náplň:
Do mletého masa vmícháme na kostičky krájený uzený bok, sůl, muškátový květ, smetanu, vejce a trochu strouhanky.