Recept: Pampeliškový med (sirup)

- Recept: Pampeliškový med (sirup)
Rubrika:  Recepty

Recept: Pampeliškový med (sirup)

25.09.08, 05:34, autor: Kuchařka
Kdysi velmi oblíbený pampeliškový med získává opět na popularitě.

Čtenost -   Diskuze: (37
 

250 květů pampelišek

citron

1,5 kg krystalového cukru

1,5 l vody

 

 

Květy dobře vypereme ve studené vodě a pak je přelijeme vařící vodou. Přikryté necháme stát do druhého dne. Scedíme přes jemné síto, zbylé květy mírně vymačkáme a do roztoku přidáme oloupané na kostičky nakrájené citrony. Přisypeme cukr a uvedeme do varu. Během varu často mícháme. Vaříme do zhoustnutí! Až tekutina zhoustne, procedíme přes nekovové síto, ještě chvíli povaříme a horký med nalijeme do sklenic. Uzavřeme víčky. (Pozn.: Pampeliškový med má spíše konzistenci sirupu než včelího medu)

 
  • martička 06.05.09, 10:34

    Rozbalit 19. jak na to, aby zhoustl

  • martička

    Med zhoustne, pokud ho budete déle vařit, klidně 3 hodinky, ale hlavně ne z prudka a občas ho musíte promíchnout. Další možností je dát ze začátku menší množství vody.

  • martička 06.05.09, 10:38

    Rozbalit 20. receptík

  • martička

    Můj receptík - 1litr vody, 300 pampelišek, 1kg cukru, 1citron. A opravdu zhoustne po delšim provařování. Snad Vám to s tímhle receptíkem pude líp

  • Blanka 06.05.09, 11:00

    Rozbalit 21.

  • Blanka

    Med mi nezhoustl, ale zkusila jsem s ním osladit čaj. Jako sirup je výborný:o)

  • PepJah 26.06.09, 17:36

    Rozbalit 22. labuzo

  • PepJah

    zdravicko ja pouzil trtinovej cukr a muzu rist ze je to proste posusnani-varil jsem ho dve hodinky-kazdopadne s laskou a hlavne chce neustale michat..jinak pokud vam nezhoustne jak jsem se docital v nekterych pripadech tak urcite nevyhazovat a pouzit misto sirupu...taky mooc dobre :-) mej te se a hodne stesti v pristim roce pri vareni

  • Janka - písařka 02.05.10, 21:01

    Rozbalit 23. vaření medu z pampelišek

  • Janka - písařka

    při vaření medu z pampelišek je velice důležité nepřehnat to s vodou / na l litr vody l kg cukru a především hodně dlouho vařit. Možná, když není člověk trpělivý a neodstojí si u kamen 2 až 3 hodiny, med teče. Stejně je ale skvělý jako sirup. Do vody s citonovou šťávou a kouskem ledu, skvělé letní pití. I do těsta. Zdravím, kuchaříci, ať se ¨Vám daří.

  • Barča 03.05.10, 13:16

    Rozbalit 24. pampeliškový med

  • Barča

    Já místo krystalového cukru,používám cukr želírovací.Taky mi nechtěl houstnout,tak jsem zkusila cukr jiný

  • Lucinka Svobodová 03.05.10, 21:42

    Rozbalit 25. Maminka poradila

  • Lucinka Svobodová

    Je mi 10let a maminka mi s medem pomáhá a zatím nám to moc dobře de už se na ten med hrozně těším

  • Ivet 03.05.10, 22:37

    Rozbalit 26. pampeliškový med

  • Ivet

    tak jsem taky dneska dovařila medík. Zhruba 450 pampelišek, velkou hrst jitrocele, a hrst sedmikrásek na 2 litry vody - už teď co jsem ho dala horký do skleniček je vidět, že bude krásně hustý a hlavně - vynikající - obě moje holky chodily během vaření olizovat lžičku a nemohly se dočkat, až si ho zejtra namažou na rohlík...medu zdar :-)

  • bena 04.05.10, 00:46

    Rozbalit 27. hustota medu

  • bena

    Vařila jsem tento med a protože byl stále řídký, dobu vaření jsem prodlužovala- už ale nevím na jak dlouho- bylo to před pěti lety. Výsledek byl takový,že med nešel vůbec nabrat ze sklenice . Sklenici jsem obrátila dnem vzhůru a ten se ani nehnul.

  • bena2222@seznam.cz 04.05.10, 00:47

    Rozbalit 28. hustota medu

  • bena2222@seznam.cz

    Vařila jsem tento med a protože byl stále řídký, dobu vaření jsem prodlužovala- už ale nevím na jak dlouho- bylo to před pěti lety. Výsledek byl takový,že med nešel vůbec nabrat ze sklenice . Sklenici jsem obrátila dnem vzhůru a ten se ani nehnul.

  • ivana malina 04.05.10, 12:03

    Rozbalit 29. med

  • ivana malina

    ahojky,take delam tento med,ale ja kvety sbiram pred destem,myslim ze by kvety nemely zmoknout a nemusely se propirat,protoze ten pyl se vymyje a potom nezhoustne tolik,nevim je to jen muj nazor,jinak je opravdu vybornej a davam 300 kvetu pa ivana

  • blumamodrá 05.05.10, 17:13

    Rozbalit 30. takhle je to správně!

  • blumamodrá

    Vážení přátelé, já dělám léta tento med a dělám ho takto. cca.500 hlaviček pamp.zásadně neproplachuji protože bych přišla o to nejcenější a to je pyl!Bez něj není med léčivý !!!Krátce povařím s lístečky medunky a nechám stát do druhého dne.Scedím a přidám 1kg. cukru a kyselinu citronovou pro barvu a chuť ODPAŘUJI-přátelé ODPAŘUJI ! to znamená, že tento med nechám na plotýnce třeba 3 dny.Chvíly vždy povařím, asi 10 minut a znovu až je vychladlý, tak to opakuji až do zhoustnutí, a když si nedáte pozor,tak může zhoustnout na karamel.Tak-že komu med nezhoustnul, tak je pako, a ani mu nezhoustne sulc, protože se to nikdy nenaučí, neboť nepoužívá mozek-!!! / odpař. vzniká přeci i cukrkandl ne? /

  • danik 24.05.10, 07:40

    Rozbalit 31. med a zdraví

  • danik

    moje babička i máma ho dělaly my pomáhaly sbírat a počítat ale vždy jich bylo víc a nikdy to nevadilo byl vynikající ted po 12letech ho zkusím snad se dílo podaří

  • Mihni 30.04.11, 10:14

    Rozbalit 32. Léčivý med:)))))))

  • Mihni

    Myslím, že tento med není v žádném případě léčivý, jak se někdo mylně domnívá, a to z prostých dvou důvodů:
    1) je tam cukr!!!
    2) varem (i krátkým natož hodinovým) se všechny cenné látky zničí!!!
    Medu zdar:)))

  • adie 04.05.13, 17:22

    Rozbalit 33. med nebo pivo?

  • adie

    pivo se taky vari taky je tam cukr a jaaak je zdravi ,tak si ty keci nech,naopak je to prirodni produkt a jesli chces neco zdraveho tak si zajet do kauflandu,v zadu na etikete mas celkem velky seznam :)

  • Kačin 05.05.13, 09:31

    Rozbalit 34. hustota medu

  • Kačin

    V loni jsem ddělala med poprvé, a našla jsem v mámině kuchařce recept, kde stálo že mám med přivézt do varu a nechat vychladnout a to stále opakovat. Asi po čtvrtém opakování byl med tak hustý, že když se do něho zabodla lžička, tak stála rovně ((o= je to sice na delší dobu vaření, ale kdo chce mít fakt husťoučký med, tak doporučuji. A ten zkaramelizovaný pomeranč a citron v tom, to je dobrota...

  • věra 05.05.14, 20:37

    Rozbalit 35. moc hustý až skaramelizovaný

  • věra

    Vařila jsem pampeliškový med podle receptu 1 hodinu a zhoustnul mi tak, že ho nemůžu ani nabrat na lžičku, vypadá to jako karamel, může mi někdo poradit co s tím mám dělat?

  • Jana 06.05.14, 13:31

    Rozbalit 36. cukernatění

  • Jana

    Po letechjdělala pampeliškový med povedl se mi hned napoprvé ,ale po týdnu mi začal hrozně cukernatět .Med jsem vylila a cukr co se usadil nejde ven ani majzlíkem natož horkou vodou :D nevíte někdo kde se stala chyba a co stím ? Díky

  • Pepíček 06.04.17, 15:09

    Rozbalit 37. Pampeliškový sirup

  • Pepíček

    Dobrý den.Manželka med-sirup vařívá už hodně let,jen proinformaci,skutečně to není med,ale jen sirup,záleží jak dlouho se vaří a od toho se odvíjí hustota,něco málo vitamínů se tam uchová,není pravda,že je to nezdravé tím množstvím cukru,může se vařit i z třtinového,jen je trošku želatínový ale není na závadu.

  • Radka 01.07.17, 14:47

    Rozbalit 38. Pampeliškový med

  • Radka

    Díky za recept. Zrovna jsem na četla o tom, kolik mají pampelišky zdravotních benefitů a tohle se mi zdá jako skvělý způsob, jak jich využít. :) Když tak si taky můžete počíst - https://www.eushops.cz/blog/lecive-vlastnosti-pampelisky-pouziti-ucinky-na-zdravi-co-leci-uzivani-vyuziti :)

 
Ohodnoťte recept
Hodnotit mohou pouze přihášení uživatelé.
Tento recept zatím nikdo nehodnotil | Průměrné hodnocení: (-)
Profil blogu
Profil sekce "Recepty"
Profil blogu
Založen:
1.9.2008 14:27:09

Přístupů:
3172166

RSS:
Toplist