Naučte se grilovat maso

- Naučte se grilovat maso
Rubrika:  Praktická

Naučte se grilovat maso

29.07.19, 00:00, autor: Kuchařka
Grilování masa je neodmyslitelnou součástí jara a léta. Nejsou vaše steaky tak dobré, jak byste si přáli? Sepsali jsme pro vás užitečné rady i věci, kterých byste se měli vyvarovat. Když víte, jak na to, chutné maso není žádná věda.

Čtenost -   Diskuze: (17
 

Výběr kvalitního masa je základ

Ať už volíte drůbeží, vepřové nebo hovězí, měli byste nakupovat přímo v řeznictví. Vakuované maso v supermarketech může být napuštěné vodou, kterou při tepelné úpravě pouští, a jeho stáří a původ bývá neznámý. Zkušený řezník vám oproti tomu poradí a poskytne potřebné informace. Hovězí maso na steaky by mělo být vyzrálé a prorostlé tukem. Ten zajistí, že nebude suché, ale krásně šťavnaté. Vyzrálost hovězího si můžete vyzkoušet. Po zatlačení prstu do masa vám ve správně vyzrálém kousku zůstane otisk, v nezralém naopak ne. Hovězí steak by měl být vysoký 2,5 až 3 cm, u ostatních mas stačí 1,5 cm. Ideálně používejte zachlazené maso. V případě, že maso vytahujete z mrazáku, nechte ho dostatečně rozmrazit, nikdy ne ale v mikrovlnné troubě. Maso vyndejte z lednice alespoň 3 až 4 hodiny před grilováním, aby mělo nejméně 15 °C. Pokud ho totiž dáte na gril přímo z chladničky, vznikne teplotní šok, kdy maso ztuhne a už nepovolí. Po ugrilování pak bude gumové.

 


Čeho se vyvarovat při přípravě

Maso rozhodně nenaklepávejte, narušila by se tím svalová vlákna, ve kterých je obsažena bílkovina v podobě šťávy. Steaky by potom byly suché a tvrdé, šly by špatně rozkousat. „Máte-li rádi výraznou chuť, vyvarujte se nakládání masa do silné vrstvy kořeněného oleje,“ radí Jan Ondarza, šéfkuchař společnosti Kotányi. „Pokud ho v něm necháte plavat přes noc, chuť mu tím nedodáte. Olej totiž kolem masa vytvoří jakousi bariéru, přes kterou koření nepronikne dovnitř, a zůstane tak prakticky nevyužité na povrchu,“ vysvětluje. Navíc jestli ho z takové lázně hodíte rovnou na gril, bude olej stékat do žhavých uhlíků, které začnou hořet a produkovat jedovaté karcinogeny. Jak tedy správně s kořením nakládat? „Maso ochuťte až těsně před grilováním a koření do svaloviny důkladně vetřete rukama,“ říká Jan Ondarza. „Tento způsob úpravy masa se nazývá rub a pochází se Spojených států. Směs na rubování si můžete namíchat, nebo v obchodech seženete již připravené kořenící ruby,“ dodává.

 


Jde se na věc

Nezapomínejte na čištění grilu. Měli byste ho vyčistit po každém použití, nebo alespoň před ním, drátěným kartáčem bez pomoci saponátů. Správné chuti docílíte použitím dřeva nebo dřevěného uhlí. S rozpalováním grilu zbytečně nespěchejte, uhlíky musí přestat úplně hořet a jen žhnout. Zhruba po půl hodině od podpálení by na uhlících měla vzniknout vrstva zbarvená do běla – to je ten pravý čas. K obracení masa zásadně používejte kleště nikoli vidličku. Pokud maso propíchnete, ztrácí šťávu. To samé platí o řezání do masa v průběhu grilování. Abyste zjistili, zda je dostatečně propečené, použijte speciální teploměr na maso. Vyvarujete se tak nedodělaných nebo naopak přepečených kousků. Obecně platí, že teplota kolem 50 °C znamená krvavé, při 60 °C je maso narůžovělé a od 70 °C je dokonale propečené. Připravujete-li hovězí steak, nechte ho po sejmutí z grilu chvilku odpočinout, aby se šťáva vsákla zpět do masových vláken a po zakrojení nevytékala na talíř.

 
Zdroj: TZ, Archív 2015
  • Hana 17.05.18, 22:54

    Rozbalit 1. Gril

  • Hana

    Dobrý večer všem, ono to grilování se zdá jednoduše, ale pak pohlídat maso aby bylo akorát, aby nebylo ani syrové, ani spálená, dá celkem také dost námahy. Zárukou ale může být dobrý recept - já ho dělala poprvé a nic jsem nezkazila, takže můžu všem doporučit http://www.grilykrby.cz/recepty-na-grilovani/veprove-na-grilu/grilovane-kotlety-s-citronovo-tymianovou-marinadou/ - navíc všem chutnal, tak co si víc přát?

  • Robert 21.08.21, 00:42

    Rozbalit 2.

  • Robert

    Je lepší mít doma gril na dřevěné uhlí nebo raději gril na plyn?

  • Marek 24.08.21, 00:03

    Rozbalit 3.

  • Marek

    Gril na plyn má tu výhodu, že ho dokážete rychle roztopit a dobře držet stabilní teplotu. Gril na dřevěné uhlí zase tu, že maso získává tu nezaměnitelnou chuť a vůni ohně. Já mám raději gril na dřevěné uhlí, který jsem pořídil dohromady i s udírnou a možnosti grilování nad vodní lázní.

  • Robert 26.08.21, 12:48

    Rozbalit 4.

  • Robert

    Takže jste si koupil vlastně takové 3v1? Kolik to stálo a odkud to je?

  • Marek 27.08.21, 18:10

    Rozbalit 5.

  • Marek

    Ano je to 3v1, gril jsem koupil za 1400 korun z internetového obchodu bmshop.eu a mohu ho opravdu jen pochválit. Hodně dobrot se na tom dá připravit pro celou rodinu.

  • Libor 26.10.21, 22:10

    Rozbalit 6.

  • Libor

    Máte zkušenost s grilováním na keramickém grilu? Vyplatí se to?

  • Marek 29.10.21, 17:41

    Rozbalit 7.

  • Marek

    Vyplatí, co tím myslíte vyplatí? Grilování na keramickém grilu vám umožní připravit maso opravdu luxusně. Koupila jsem si kvalitní keramický gril, na kterém jsem schopný připravit šťavnaté dobré grilované maso, a to ať je jakkoliv vysoké.

  • Libor 30.10.21, 18:22

    Rozbalit 8.

  • Libor

    Kde jste ten gril kupoval? A případně prosím i jaký přesně?

  • Marek 31.10.21, 19:45

    Rozbalit 9.

  • Marek

    Podívejte na něho https://dellinger.cz/cs/dellinger-kamado-grily-keramicke-vejce-smokefire/2887-keramicky-gril-kamado-dellinger-smokefire-235-cerny-8594195888724.html je to opravdu gril, který má vše co budete v životě potřebovat a vydrží desetiletí.

  • Filip 13.02.22, 20:44

    Rozbalit 10.

  • Filip

    Používáte doma často kontaktní gril? pořád přemýšlím, jestli si ho pořídit? Dokáže to nahradit toustovač?

  • Radek 15.02.22, 14:49

    Rozbalit 11.

  • Radek

    Kontaktní gril je naprosto perfektní věc. V podstatě se i přestal používat toustovač. I toasty dělám ne grilu. Když si pořídíte kvalitní a velký gril, tak si grilování doma hodně oblíbíte.

  • Filip 16.02.22, 21:05

    Rozbalit 12.

  • Filip

    Jaký gril jste pro sebe vybral a kde jste ho kupoval? Asi bych si raději nechal poradit od někoho se zkušeností.

  • Radek 18.02.22, 14:41

    Rozbalit 13.

  • Radek

    Já mohu za sebe doporučit kontaktní gril https://www.okay.cz/products/kontaktni-gril-tefal-optigrill-xl-gc722834-2000w V okay jich mají na výběr opravdu hodně, takže doporučuji se pořádně podívat. Já jsem ho objednával online a za dva dny jsem ho měl doma, takže jsem nemusel dlouho čekat.

  • Renata 02.05.23, 10:26

    Rozbalit 14.

  • Renata

    Ogrilovat opravdu dobré maso a dát si ho na talíři není dle mě až tak složité jak se může zdát. Hlavně to je věc která se dá jednoduše zkoušením naučit, já sama jsem se to učila asi 3 týdny na grilu den co den. A dnes už dokážu udělat i velmi dobrou grilovanou zeleninu s domácím dipem.

  • Terka 04.05.23, 10:55

    Rozbalit 15.

  • Terka

    Tak to máš ale opravdu dobrou zkušenost pokud sis grilování osvojila během jednoho jediného měsíce. To já takové štěstí asi mít nebudu, ač je pravda, že budu mít mnohem více prostoru v celém létě. Je to prostě náročné si takto užívat když máme ještě děti, že.

  • Renata 04.05.23, 10:56

    Rozbalit 16.

  • Renata

    Povím ti takové základní pravidlo, které si u grilování i vaření vyskytuje a v čem se duplikuje. A to je že musíš mít kvalitní vybavení. Já jsem na to také dříve nedávala, ale opravdu je to tak. Třeba takové titanové nádobí které za něco stojí a není přitom moc drahé, se dá pořídit na https://www.zgastro.cz

  • Terka 04.05.23, 10:57

    Rozbalit 17.

  • Terka

    No tak to ti mockrát děkuji za tip, něco takového by mě asi ani samotnou nenapadlo. A zároveň je geniální že mi dala i tip a doporučení na to kde něco takového kvalitního pořídit. Mockrát ti děkuji a loučím se.

 
Profil blogu
Profil sekce "Praktická"
Profil blogu
Založen:
19.5.2008 12:57:46

Přístupů:
1716461

RSS:
Toplist