

500 g polohrubé mouky
125 g hery (rozpustíme)
100 g moučkového cukru
3 žloutky
1/2 vanilkového cukru
1 lžíce rumu
2 dl vlažného mléka
špetka soli
30 g droždí
Náplně:
Povidla: švestková povidla zředíme rumem a skořicí, můžeme přisladit
Mák: 100 g mletého máku, 1 lžíce medu, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, trocha mléka - mák svaříme s mlékem, medem a cukrem
Tvaroh: 3 tvarohy, 2 vejce, 100 g moučkového cukru, rum - tvaroh smícháme s cukrem, žloutky a rumem a vmícháme sníh z bílků. Tvaroh nesmí být moc hustý.
Vzešlým kváskem (cukr, mléko, droždí, troška mouky) zaděláme těsto a necháme nakynout (asi 1 hodinu).
Mezitím si připravíme náplně a z pečícího papíru vystřihneme 5 kol o průměru 25 cm (obkreslíme talíř). Papíry potřeme tukem.
Vykynuté těsto rozdělíme na 5 bochánků o váze asi 180 g. Z každého vytvarujeme na připravený papír koláč, natřeme celý koláč nejdříve tvarohovou náplní. Potom tvoříme z máku a povidel různé vzory. Zdobit můžeme mandlemi nebo rozinkami. Okraje pomežeme rozšlehaným vajíčkem.
Posypeme drobenkou (polohr. mouka, máslo, cukr) a pečeme každý koláč 15-20 minut.