Okurky
2,5 l vody
4 lžíce soli
patka chleba
kopr
kousek křenu
2-3 stroužky česneku
Do velké lahve dáme na dno v plátýnku patku chleba (v plátýnku proto, aby se při opakovaném vybírání hotových kvašáků ze sklenice "nerozblemcal") na chleba dáme hrst kopru a zaskládáme okurky, poté dáme křen a česnek. Sůl rozmícháme ve vodě a zalijeme sklenice až po povrch. Necháme nejméně týden kvasit při pokojové teplotě, ale máme-li dvorek, zahradu nebo alespoň balkon, pak v létě necháme okurky kvasit právě tam.
Máte oblíbený recept? Třeba který jste sama vymyslela, nebo i rodinný po babičce? Neváhejte a pošlete nám ho na adresu redakce@zenax.cz. Bude-li zajímavý zveřejníme ho v naší rubrice Recepty pod Vaším jménem.
mirka 15.10.09, 15:14
13. my také kvašáky
Na dno sklenice(5 litrové)křenový list, kopr přerostlý, višňové listy,révové listy,na to naskládat nejlépe přerostlé okurky, na to naskládat listy jako na začátku.Zašprajcnu to klackem z révy a zaleji až po vrch velmi teplou vodou, slanou asi jako přesolená polévka.Převážu celofánem a postavím na talíř na slunce nebo někam do tepla.Já na jiřní okno. Tam jsou za 3 dny hotové. Nejprve se voda zakalí,vytéká a když si sáhnete na léhev, je teplá až horká, to proto, že probíhá bouřlivé kvašení, asi jako u vína. Tam je bečka také teplá i když dřevo je nevodivé.Pak se vše uklidní a manžel chodí mlsat ve velkém.Nejraději má MOČÁKY. To jsou přerostlé okurky plné nálevu a když se do nich kousne, tak vystříknou.Je to vzpomínka na mládí, kdy jsme chodili na pouť.Vykvašené okurky je možné zavařit v původním nálevu jako normální okurky.DOBROU CHUŤ
andujar 24.07.10, 13:04
14. kvašáky
oharky, list višně,list z vinohradu,dvěapůl až 3 polévkové lžíce soli na čtyřlitrák,list z keře černého rybízu,kopr,list křenový. Zaliji studenou vodou dám do stínu na dvorek pod strom a každý den dolívám vodu co se odpaří.Když to dáte na přímé slunce tak alespon přikrýt mokrým ručníkem aby se neuvařily.Ve stínu jsou hotové tak za 10,12 dní podle počasí.
andujar 24.07.10, 13:09
15. zavařování kvašáků
kvašáky se zavařují v tom samém nálevu, jen se přecedí.
BoNnY12 01.08.10, 12:04
16. HUSTÝ JE TO FAKT
JE TO NEJLEPŠÍ RECEPT.
Líba Veselá 06.03.11, 14:23
17. Kvašáky
Hotové kvašáky dám do lednice v 0,7 sklenicích a vydrží i měsíc jako čerstvé,nekazí se.Nebo je krátce zavařím. Mám ještě 2 skl.od podzimu ve sklepě, ostatní jsme už postupně snědli a jsou výborné a zůstaly stejné jako před zavařením.Zkuste a uvidíte.Škoda, že jich nemáme víc.
zazde 12.07.11, 11:54
18. zavařené kvašáky
Po vykvašení okurky vyberu ,nálev přecedím ,převařím,znovu zaleju a zavíčkuji.Uložím do chladna
Lenka 27.07.12, 18:09
19. kvašáky
jaká má být ta voda na zalití kvašáků, studená nebo převařená a teplá ?
JiriS 31.07.12, 12:05
20. Kvašáky
Bílý povlak na povrchu, mléčný zákal a charakteristická vůně je normální. Jedná se o tzv. přírodní nebo mléčné kvašení bez chemických konzervantů, proto dlouho nevydrží, ale po ukončení kvašení v chladu se dá doba prodloužit. Podotýkám, že tyto okurky nemají chybu a u nás se nikdy zkazit nestačily.
Radan 14.07.14, 17:01
21. Moje kvašáky
Rád bych přispěl svojí troškou do mlejna. Kvašáky to je klasika. Voda, sůl. Dále podle chuti. Křen, česnek, kopr, vinný list a podobně. Komu co chutná. Zalít slaným převařeným studeným roztokem. 3-5 dkg na litr. Podle chuti. Ale čím více soli, tím lepší konzervace a tím délší trvanlivost. Nechat 14 dnů kvasit v pokojové teplotě a potom dát do sklepa. Vydrží dlouho. Hlavně odebírat kleštičkama a nebrat rukama!!! Zanesete nečistotu a lák se zkazí! Máte celou zimu zdroj vitmínů. Rachlokvašky. To jsou okurky zalité octem, různým dekem a já nevím jakým ještě dalším tajným domácím receptem. Jeden den zrají, druhý den se jí a třetí se vyhodí. Za stálého mýchání, samozřejmě. To je zásadní rozdíl mezi kvašáky a rychlokvaškami.
standa 25.07.16, 20:30
22. kvsaky
moje rec do kvasaku ocet nepatri a jeste jeden poznatek.pokud davate kurku chleba tak jen s kvaskoveho chleba protoze dotechobycejnych chlebu se dava tekuty umely kvas a to je previt
slavek4060 01.08.16, 10:37
23. Kvašáky jsou slanější, co mám dělat ???
Nakládám kvašáky a výborná, teď jsem dal sůl odhadem a jsou slanější...dá se slanost snížit ??? Je mi líto je vyhodit...česnek nedávám, zalévám horkým nálevem, a každou propíchnu vidličkou, odstraníte tím případnou hořkost okurky a urychlíte kvašení...ocet do kvašek nepatří, jenom sůl s vodou svařit, vinný list, višňový, 1a1/2 pol.lžíce soli. Když dáte víc budou slané a míň tak vám budou hnit......
slavek4060 01.08.16, 10:39
24. Moje kvašáky...
Ještě jsem zapomněl na kopr ....klidně víc.....pikantnost....
miro 02.08.17, 09:42
25. kvašáky
Každý má v svůj recept na kvašáky. Podstata je v tom, aby proběhl kvasný proces. Množství soli si každý určuje podle chuti, ale nemělo by se to příliš lišit.Problém je s trvanlivostí, u nás nevydrží ani v lednici, asi proto, že na lednici není petlice.
Zdeněk 01.10.17, 20:53
26. Bílá plísěň
Na povrchu sklenice s kvašáky se mi udělala mimo normálního matného povlaku i bílá plíseň, vypadající jako kratičké kousky býlích nití. Není to klasická zelená plíseň. Okurku jsou na chuť výborné, jen nevím, zda je mám konzumovat či vyhodit. Nevíte někdo o jakou plíseň se jedná ?
Zdeněk 01.10.17, 20:53
27. Bílá plísěň
Na povrchu sklenice s kvašáky se mi udělala mimo normálního matného povlaku i bílá plíseň, vypadající jako kratičké kousky býlích nití. Není to klasická zelená plíseň. Okurku jsou na chuť výborné, jen nevím, zda je mám konzumovat či vyhodit. Nevíte někdo o jakou plíseň se jedná ?
František 23.08.20, 16:04
28. plíseň?
není to plíseň, je to tzv. "květ" a stačí okurky opláchnout před konzumací....
Lucie 19.05.21, 01:29
29.
Stejně jako má každá žena svůj recept na okurky, tak má i každá žena svůj recept na kimchi. Já jsem ho doma zkoušela vyrobit už několikrát, ale nikdy to zatím nebylo podle mých představ. Nejlepší kimchi jsem ochutnala u kamarádky, která ho ale měla přivezené přímo z Jižní Koreje. Takové kimchi už asi víckrát neochutnám...
Katka 23.05.21, 22:47
30.
Mně taky hodně chutná to pravé kimchi, které se vyrábí v Koreji, ale k tomu se člověk jen tak nedostane. Já jsem ho zkoušela sehnat i u nás, ale dlouho jsem žádné dobré nenacházela. Potom jsem ale našla přes internetové stránky kimchi, které se vyrábí u nás z lokálních surovin a je opravdu výborné.
Lucie 24.05.21, 11:44
31.
A kde jste ho našla? Moc ráda bych ho vyzkoušela, jestli mi bude také chutnat. A prodávají to pravé kimchi s rybí omáčkou nebo jenom nějakou napodobeninu?
Katka 25.05.21, 08:08
32.
Podívejte se na stránky kimchiclub .cz, odtud ho já kupuji. Mají tam jak klasické kimchi s rybí omáčkou, tak i veganské kimchi se sójovou omáčkou a mně teda chutnají obě verze. Dokonce jsem se už i přihlásila do jejich klubu, takže mi měsíčně chodí domů zásoba kimchi. Díky klubu mám potom dopravu zdarma, slevu na produkty a pohlcovač pachů do ledničky.