Recept: Kvašáky

- Recept: Kvašáky
Rubrika:  Recepty

Recept: Kvašáky

21.07.09, 00:02, autor: redakce
Kvašáky, tedy kvašené okurky, jsou velmi oblíbenou a zdravou zeleninou letního období. A každý má svůj "tajný" recept ...

Čtenost -   Diskuze: (30
 

Okurky

2,5 l vody

4 lžíce soli

patka chleba

kopr

kousek křenu

2-3 stroužky česneku

 

 

Do velké  lahve dáme na dno v plátýnku patku chleba (v plátýnku proto, aby se při opakovaném vybírání hotových kvašáků ze sklenice "nerozblemcal") na chleba dáme hrst kopru a zaskládáme okurky, poté dáme křen a česnek. Sůl rozmícháme ve vodě a zalijeme sklenice až po povrch. Necháme nejméně týden kvasit při pokojové teplotě, ale máme-li dvorek, zahradu nebo alespoň balkon, pak v létě necháme okurky kvasit právě tam.

 

 

 

 

 

Máte oblíbený recept? Třeba který jste sama vymyslela, nebo i rodinný po babičce? Neváhejte a pošlete nám ho na adresu redakce@zenax.cz. Bude-li zajímavý zveřejníme ho v naší rubrice Recepty pod Vaším jménem.

 

 

 

 
  • mirka 15.10.09, 15:14

    Rozbalit 13. my také kvašáky

  • mirka

    Na dno sklenice(5 litrové)křenový list, kopr přerostlý, višňové listy,révové listy,na to naskládat nejlépe přerostlé okurky, na to naskládat listy jako na začátku.Zašprajcnu to klackem z révy a zaleji až po vrch velmi teplou vodou, slanou asi jako přesolená polévka.Převážu celofánem a postavím na talíř na slunce nebo někam do tepla.Já na jiřní okno. Tam jsou za 3 dny hotové. Nejprve se voda zakalí,vytéká a když si sáhnete na léhev, je teplá až horká, to proto, že probíhá bouřlivé kvašení, asi jako u vína. Tam je bečka také teplá i když dřevo je nevodivé.Pak se vše uklidní a manžel chodí mlsat ve velkém.Nejraději má MOČÁKY. To jsou přerostlé okurky plné nálevu a když se do nich kousne, tak vystříknou.Je to vzpomínka na mládí, kdy jsme chodili na pouť.Vykvašené okurky je možné zavařit v původním nálevu jako normální okurky.DOBROU CHUŤ

  • andujar 24.07.10, 13:04

    Rozbalit 14. kvašáky

  • andujar

    oharky, list višně,list z vinohradu,dvěapůl až 3 polévkové lžíce soli na čtyřlitrák,list z keře černého rybízu,kopr,list křenový. Zaliji studenou vodou dám do stínu na dvorek pod strom a každý den dolívám vodu co se odpaří.Když to dáte na přímé slunce tak alespon přikrýt mokrým ručníkem aby se neuvařily.Ve stínu jsou hotové tak za 10,12 dní podle počasí.

  • andujar 24.07.10, 13:09

    Rozbalit 15. zavařování kvašáků

  • andujar

    kvašáky se zavařují v tom samém nálevu, jen se přecedí.

  • BoNnY12 01.08.10, 12:04

    Rozbalit 16. HUSTÝ JE TO FAKT

  • BoNnY12

    JE TO NEJLEPŠÍ RECEPT.

  • Líba Veselá 06.03.11, 14:23

    Rozbalit 17. Kvašáky

  • Líba Veselá

    Hotové kvašáky dám do lednice v 0,7 sklenicích a vydrží i měsíc jako čerstvé,nekazí se.Nebo je krátce zavařím. Mám ještě 2 skl.od podzimu ve sklepě, ostatní jsme už postupně snědli a jsou výborné a zůstaly stejné jako před zavařením.Zkuste a uvidíte.Škoda, že jich nemáme víc.

  • zazde 12.07.11, 11:54

    Rozbalit 18. zavařené kvašáky

  • zazde

    Po vykvašení okurky vyberu ,nálev přecedím ,převařím,znovu zaleju a zavíčkuji.Uložím do chladna

  • Lenka 27.07.12, 18:09

    Rozbalit 19. kvašáky

  • Lenka

    jaká má být ta voda na zalití kvašáků, studená nebo převařená a teplá ?

  • JiriS 31.07.12, 12:05

    Rozbalit 20. Kvašáky

  • JiriS

    Bílý povlak na povrchu, mléčný zákal a charakteristická vůně je normální. Jedná se o tzv. přírodní nebo mléčné kvašení bez chemických konzervantů, proto dlouho nevydrží, ale po ukončení kvašení v chladu se dá doba prodloužit. Podotýkám, že tyto okurky nemají chybu a u nás se nikdy zkazit nestačily.

  • Radan 14.07.14, 17:01

    Rozbalit 21. Moje kvašáky

  • Radan

    Rád bych přispěl svojí troškou do mlejna. Kvašáky to je klasika. Voda, sůl. Dále podle chuti. Křen, česnek, kopr, vinný list a podobně. Komu co chutná. Zalít slaným převařeným studeným roztokem. 3-5 dkg na litr. Podle chuti. Ale čím více soli, tím lepší konzervace a tím délší trvanlivost. Nechat 14 dnů kvasit v pokojové teplotě a potom dát do sklepa. Vydrží dlouho. Hlavně odebírat kleštičkama a nebrat rukama!!! Zanesete nečistotu a lák se zkazí! Máte celou zimu zdroj vitmínů. Rachlokvašky. To jsou okurky zalité octem, různým dekem a já nevím jakým ještě dalším tajným domácím receptem. Jeden den zrají, druhý den se jí a třetí se vyhodí. Za stálého mýchání, samozřejmě. To je zásadní rozdíl mezi kvašáky a rychlokvaškami.

  • standa 25.07.16, 20:30

    Rozbalit 22. kvsaky

  • standa

    moje rec do kvasaku ocet nepatri a jeste jeden poznatek.pokud davate kurku chleba tak jen s kvaskoveho chleba protoze dotechobycejnych chlebu se dava tekuty umely kvas a to je previt

  • slavek4060 01.08.16, 10:37

    Rozbalit 23. Kvašáky jsou slanější, co mám dělat ???

  • slavek4060

    Nakládám kvašáky a výborná, teď jsem dal sůl odhadem a jsou slanější...dá se slanost snížit ??? Je mi líto je vyhodit...česnek nedávám, zalévám horkým nálevem, a každou propíchnu vidličkou, odstraníte tím případnou hořkost okurky a urychlíte kvašení...ocet do kvašek nepatří, jenom sůl s vodou svařit, vinný list, višňový, 1a1/2 pol.lžíce soli. Když dáte víc budou slané a míň tak vám budou hnit......

  • slavek4060 01.08.16, 10:39

    Rozbalit 24. Moje kvašáky...

  • slavek4060

    Ještě jsem zapomněl na kopr ....klidně víc.....pikantnost....

  • miro 02.08.17, 09:42

    Rozbalit 25. kvašáky

  • miro

    Každý má v svůj recept na kvašáky. Podstata je v tom, aby proběhl kvasný proces. Množství soli si každý určuje podle chuti, ale nemělo by se to příliš lišit.Problém je s trvanlivostí, u nás nevydrží ani v lednici, asi proto, že na lednici není petlice.

  • Zdeněk 01.10.17, 20:53

    Rozbalit 26. Bílá plísěň

  • Zdeněk

    Na povrchu sklenice s kvašáky se mi udělala mimo normálního matného povlaku i bílá plíseň, vypadající jako kratičké kousky býlích nití. Není to klasická zelená plíseň. Okurku jsou na chuť výborné, jen nevím, zda je mám konzumovat či vyhodit. Nevíte někdo o jakou plíseň se jedná ?

  • Zdeněk 01.10.17, 20:53

    Rozbalit 27. Bílá plísěň

  • Zdeněk

    Na povrchu sklenice s kvašáky se mi udělala mimo normálního matného povlaku i bílá plíseň, vypadající jako kratičké kousky býlích nití. Není to klasická zelená plíseň. Okurku jsou na chuť výborné, jen nevím, zda je mám konzumovat či vyhodit. Nevíte někdo o jakou plíseň se jedná ?

  • František 23.08.20, 16:04

    Rozbalit 28. plíseň?

  • František

    není to plíseň, je to tzv. "květ" a stačí okurky opláchnout před konzumací....

  • Lucie 19.05.21, 01:29

    Rozbalit 29.

  • Lucie

    Stejně jako má každá žena svůj recept na okurky, tak má i každá žena svůj recept na kimchi. Já jsem ho doma zkoušela vyrobit už několikrát, ale nikdy to zatím nebylo podle mých představ. Nejlepší kimchi jsem ochutnala u kamarádky, která ho ale měla přivezené přímo z Jižní Koreje. Takové kimchi už asi víckrát neochutnám...

  • Katka 23.05.21, 22:47

    Rozbalit 30.

  • Katka

    Mně taky hodně chutná to pravé kimchi, které se vyrábí v Koreji, ale k tomu se člověk jen tak nedostane. Já jsem ho zkoušela sehnat i u nás, ale dlouho jsem žádné dobré nenacházela. Potom jsem ale našla přes internetové stránky kimchi, které se vyrábí u nás z lokálních surovin a je opravdu výborné.

  • Lucie 24.05.21, 11:44

    Rozbalit 31.

  • Lucie

    A kde jste ho našla? Moc ráda bych ho vyzkoušela, jestli mi bude také chutnat. A prodávají to pravé kimchi s rybí omáčkou nebo jenom nějakou napodobeninu?

  • Katka 25.05.21, 08:08

    Rozbalit 32.

  • Katka

    Podívejte se na stránky kimchiclub .cz, odtud ho já kupuji. Mají tam jak klasické kimchi s rybí omáčkou, tak i veganské kimchi se sójovou omáčkou a mně teda chutnají obě verze. Dokonce jsem se už i přihlásila do jejich klubu, takže mi měsíčně chodí domů zásoba kimchi. Díky klubu mám potom dopravu zdarma, slevu na produkty a pohlcovač pachů do ledničky.

 
Ohodnoťte recept
Hodnotit mohou pouze přihášení uživatelé.
Hodnotil 1 čtenář | Průměrné hodnocení: (100%)
Profil blogu
Profil sekce "Recepty"
Profil blogu
Založen:
1.9.2008 14:27:09

Přístupů:
1985993

RSS:
Toplist