Exkluzivně vám přinášíme recept přímo od šéfkuchaře Romana Dolejše na originální pokrm Surf & Turf. Servírovat ovšem můžete i další francouzské delikatesy, například makronky, créme brulée, soufflé, crepes, quiché nebo profiteroles.
Pokud se chcete předvést před svou drahou polovičkou, přinášíme vám recept na lahodný pokrm z francouzské restaurace La Gare s ikonickým názvem Surf & Turf pro dvě osoby.
Jako ingredience budete potřebovat:
2 hovězí medailonky,
2 tygří krevety,
200 gramů brambor,
6 lžíc másla, mléko,
4 centilitry portského vína,
4 centilitry demi glace,
2 puky čekanky,
lžíci balzamika,
mořskou sůl,
cukr
a slunečnicový olej.
Postup je potom jednoduchý:
Maso a krevety očistíme, krevety oloupeme a vyjmeme střívko. Osolíme a na oleji ogrilujeme dle libosti. Oloupeme brambory, uvaříme je, přidáme mléko, sůl, máslo a připravíme bramborové pyré. Čekanku orestujeme v pánvi na oleji, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru, zastříkneme balzamikem a lehce podusíme, zredukujeme. Porstské víno společně s demi glace svaříme na polovinu.
Pokrm si můžete spolu s dalšími chody vychutnat také v restauraci francouzské gastronomie La Gare v samém centru Prahy. Speciální valentýnské menu se skládá z pěti chodů. Jako první jsou servírovány čerstvé ústřice fine de claire s citronem a šalotkovým vinaigrette. Následuje La Gare duet předkrmů v podobě Foie gras s bílým portským, brioškou a coulis z černého bezu společně se zauzeným lososem s malosol creme fraiche. Třetím chodem je krémové rizoto ovoněné Burgundským lanýžem. Specialitou je Surf & Turf, grilovaný hovězí medajlonek a tygří kreveta podávaný na restované čekance s jemným bramborovým pyré ala Joel Robuchon (1:1 brambory a máslo) a redukce z portského vína. Jídlo je slavnostně zakončeno valrhona čokoládovým překvapením s malinami a mučenkovou pěnou.