„Jedním z nových trendů jsou takzvané malé dezerty nebo-li Cake Pops, lízátka na špejli, nebo taky cupcakes, muffiny, donuty a další, u kterých se můžete vyřádit s rozmanitým zdobením,“ říká Olga Ceralová, cukrářka z Dortisimo.cz o aktuálních trendech.
Perfektně nadýchané třešňové cupcakes
Suroviny na těsto:
220 g hladké mouky
110 g másla
85 g cukru krystal
½ hrnku zakysané smetany
2 hrnky třešní (cca 25 ks)
2 vejce
1 čajová lžička prášku do pečiva
špetka jedlé sody
špetka soli
2 čajové lžičky vanilkového extraktu
1 čajová lžička mandlového aroma
Suroviny na krém:
250 g cukru moučka
230 g másla
120 ml smetany ke šlehání
červené přírodní barvivo
třešňový extrakt
vanilkový lust
špetka soli
třešně na ozdobení
Postup:
Předehřejeme si troubu na 160°C. Třešně rozmixujeme na jemno, v míse smícháme s moukou, práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. Ve druhé míse utřeme změklé máslo s cukrem, postupně zapracujeme vejce a promícháme s moukou a třešněmi. Nakonec dochutíme vanilkovým extraktem a mandlovým aroma. Těsto plníme do muffinových košíčků a do každého schováme jednu vypeckovanou třešničku.
Při přípravě krému začneme vyšleháním másla do hladka. Přidáme půlku celkového množství cukru a smetany a dobře zapracujeme. Poté přidáme druhou půlku cukru a smetany, vanilku, třešňový extrakt, špetku barviva a soli. Vyšleháme do hladkého kompaktního krému.
Zmrzlina plná léta
Suroviny:
100 g třešní
50 g banánu
15 g bílého jogurtu
1 lžička třtinového cukru
limeta
Postup:
Vypeckované třešně rozmixujeme spolu s banánem do hladka, přidáme bílý jogurt a dochutíme šťávou z limety podle chuti. Směs nalijeme do tvořítka na nanuky, do každého kalíšku přihodíme pár pokrájených třešní a v
mrazícím boxu necháme celé ztuhnout přes noc.
Třešňovo-avokádový fit dezert
Suroviny:
150 g ovesných vloček
60 g másla
2 lžíce cukru
5 lžic kakaa
1 avokádo
2 lžíce agávového sirupu
vypeckované třešně
Postup:
Ovesné vločky rozemeleme dohladka na mouku, přidáme máslo, cukr a 2 lžíce kakaa. Prsty prohněteme
a poté řádně vmáčkneme do formiček na mini dortíky, tartaletky. Vytvoříme tak základní korpus, který dáme
péct na 180°C po dobu přibližně 15 minut.
Mezitím si připravíme čokoládový krém. Smícháme vyloupané avokádo, agávový sirup a 3 lžíce kakaa, pokud preferujete kyselejší chutě, přidejte pár kapek citronové šťávy. Vše umixujeme do hladkého krému.
Vychladlé korpusy plníme krémem a navrch zdobíme třešněmi.
Cherry pops
Suroviny:
Třešně
Želatina
Čokoláda
Cukr moučka
Barevné posypky
Postup:
Rychlé ovocné jednohubky, kterými potěšíte hlavně děti, protože připomínají tolik oblíbená cake pops – dortová lízátka. Vytvořte několik variant a uvidíte, které u malých nenasytů zabodují. Třešně můžete namáčet do horké želatiny, pak už jen necháte vychladnout a získáte lákavě blyštivé dobroty. Výborné jsou také s čokoládou – třešně namáčejte do rozehřáté mléčné čokolády a poté obalujte v kokosu, moučkovém cukru, griliáši nebo
barevných posypkách. Vytvořit můžete také variantu pro dospělé. Stačí vyměnit za hořkou čokoládu nebo přidat trochu oblíbeného alkoholu. Obalujte je třeba v okvětních lístcích sedmikrásek. Tady se fantazii meze nekladou! Jen na závěr nezapomeňte do každé třešně zapíchnout párátko.