Hera přináší tradici do našich kuchyní již 85 let. Ukažte také svým dětem, že pečení je radost a přináší chvilky potěšení. Pečení s rostlinným tukem Hera je snadné a chutné. Tak již na nic nečekejte, nakupte kvalitní ingredience, veselé kuchařské zástěrky a užijte si prima den. Zamlsejte si společně s dětmi a vychutnejte si sladký dětský den do posledního sousta. Pokud nestihnete vše upéct na Den dětí, můžete s recepty stejně dobře oslavit i konec školního roku.
Marcipánový zajíc
Ingredience na dort:
250 g rostlinného tuku Hera
200 g krystalového cukru
4 vejce
340 g mouky
10 g prášku do pečiva
šťáva z jednoho citronu
3 pl džemu
Dekorace:
600 g marcipánu
150 g krystalového cukru
1 lžička kakaa
barevné cukrářské dekorace
Postup:
1. Oddělte žloutky od bílků. Změklý rostlinný tuk Hera spojte s moučkovým cukrem, dále smíchejte mouku s práškem do pečiva. Při přípravě těsta nejprve rozetřete žloutky a poté přidejte polovinu mouky.
2. Dále do těsta přidejte citrónovou šťávu a zbytek mouky, těsto promíchejte mixérem znovu.
Nakonec přidejte vyšlehané vaječné bílky a opatrně vmíchejte do těsta.
3. Těsto nalijte do předem připravené (vymazané a vysypané dortové formy) o průměru 24 cm. Pečeme asi 40 minut na 180° C. Zchladlý dort rozkrojíme podle tvaru zajíčka. Z okrajů upečeného dortu odřízneme zajíčkovy uši. Pro lepší představu při vykrojování si můžete připravit na pečící papír šablonu.
5. Na takto připravený dort položíme předem vyválený marcipán na několik milimetrů. S marcipánem se vám bude lépe manipulovat, pokud jej budete připravovat na pečícím papíru posypaném práškovým cukrem.
6. Zbytky marcipánu smíchejte s kakaem, čajovou lžičkou cukru a s trochou horké vody. Vyválejte tenké válečky a zdobte s nimi povrch zajíčkovy hlavy a límeček. Oči a nos můžete dodělat cukrářským posypem nebo bonbony.
Barevný cheesecake
Ingredience na dort:
50 g rostlinného tuku Hera
120 g mouky
80 g krystalového cukru
2 vejce
1/2 lžičky prášku do pečiva
Náplň:
700 g krémového sýru (mascarpone, žervé, může být i tvaroh)
20 g želatiny
1/2 šálku mléka
3 vejce
160 g krystalového cukru
125 g Hera máslová příchuť
ovocné želé bonbony
Barevná želatina na polevu dortu
Postup:
1. V teplé vodě rozpusťte želé bonbony. Každou barvu zvlášť, dávejte však pozor, aby byla rozpuštěná hmota hustá. Nechte vychladnout a nakonec vložte do lednice, aby hmota úplně ztuhla. Před přidáním do dortu ztuhnou želatinu nakrájíme na kostky.
2. Připravte dort. Rozšlehejte vejce s cukrem, přidejte mouku, prášek do pečiva a měkký rostlinný tuk Hera. Vše dobře vypracujte do hladkého těsta. Těsto vlijte do předem připravené (vymaštěné a vysypané moukou) dortové formy o průměru 26 cm. Pečeme asi 20 minut na 180° C.
3. Připravte sýr. Namočte želatinu v polovině šálku studeného mléka a necháme nabobtnat. Rozšlehejte vejce s práškovým cukrem. Přidejte sýr a měkký rostlinný tuk Hera. Vše dobře zpracujte.
4. Vyjměte ztuhlé želé z chladničky a nakrájejte na kostičky.
5. Nalijte želatinu do vroucí vody (cca 1/3 šálku) a zahřívejte do rozpuštění. Odstraňte z tepla a přidejte několik lžic z tvarohu. Připravenou želatinovou směs promíchejte se zbytkem sýra.
6. Na korpus dáme polovinu náplně, posypeme kostkami želé a zakryjte zbytkem náplně. Necháme 20 minut v chladničce. Nakonec polijeme barevnou želatinou a necháme přes noc v chladničce.
Bílý Míša
Ingredience:
150 g měkkého rostlinného tuku Hera
200 g cukru
5 vajec
250 g mouky
50 g bramborového škrobu
2 lžičky prášku do pečiva
100 g kakaa
Dekorace:
1 velká čokoládová poleva (200 g)
1 bílá čokoládová poleva (100 g)
Cukrářské dekorace nebo bonbony
Postup:
1. Změklý rostlinný tuk utřeme s cukrem, přidáme jedno vejce. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem a nakonec ještě přijdete změklý rostlinný tuk.
2. Těsto vlijte do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy o průměru 25 cm. Vložte do předehřáté trouby a pečete na 180° C asi 50 minut.
3. Po upečení nechte dort zchladnout a rozkrojte jej na dvě poloviny. Ve vodní lázni si rozpusťte polevy. Spodní část dortu polijte tmavou polevou a posypte cukrářskými dekoracemi. Z druhé poloviny korpusu vyřízněte tvar medvědí hlavy a uší, nakonec potřete bílou cukrářskou polevou. Po zatuhnutí obou polev umístěte hlavu medvídka na spodní díl korpusu s tmavou polevou. Zbytkem tmavé polevy dokreslete medvídkovi uši, ústa a oči. Medvídka nakonec dozdobte cukrářskými dekoracemi.
Fotbalový cheesecake
Ingredience:
600 g krémového sýru (žervé, mascarpone)
5 žloutků
100 g Hera máslová příchuť
200 g krystalového cukru
2 lžíce želatiny
2 lžíce jahodového želé
1 lžíce citronového želé
300 g jahod
Postup:
1. Ve velké míse utřete žloutky s moučkovým cukrem, směs smíchejte s měkkým rostlinným tukem Hera máslová příchuť. Namočte želatinu v 1/3 šálku studené převařené vody a nechte nabobtnat.
2. Rozpusťte barevné želé v 1/3 vody, postupujte podle informací vyznačených na obalu. Z poloviny jahod připravte jahodové pyré a promíchejte s želé. Zbytek jahod nechte na ozdobu.
3. Nabobtnalou želatinu přijdete do horkého citronového želé a míchejte až do rozpuštění. Poté přidejte vejce, sýr a důkladně celou směr promíchejte.
4. Připravte si silikonovou formu ve tvaru fotbalového míče a vytřete ji olejem. Do takto připravené formy nalijte sýrovou směs a dejte do chladničky či mrazničky zatuhnout.
6. Když hmota začne tuhnout potřete ji želé s jahodami. Opět ji vložte do lednice, tentokrát na několik hodin. Ztuhlý dort vyjměte z lednice, připravte si talíř a dort na něj překlopte, odstraňte formu a dozdobte zbylými jahodami.
Více receptů hledejte na www.pecenijeradost.cz
Vyzkoušet můžete i zmrzlinové dezerty, zahrajete si s dětmi třeba na stavitele a vyrobte společně zmrzlinovou věž posetou barevnými hvězdami.
Věž s hvězdami
Ingredience:
Zmrzlina Big Milk Trio Neapolitana (1 kopeček čokoládové zmrzliny, 1 kopeček jahodové zmrzliny a 1 kopeček zmrzliny se smetanovo-vanilkovou příchutí)
Čokoládová poleva
Barevné zdobení ve tvaru hvězdiček
Postup:
Do malé misky na sebe poskládejte 3 kopečky zmrzliny Big Milk Trio Neapolitana (každý jiné příchuti). Zmrzlinovou věž poté polijte čokoládovou polevou a na závěr ji nezapomeňte posypat barevnými hvězdičkami.
Tip: Dejte na cca 1 hodinu misku do mrazáku, aby si zmrzlina déle udržela tu správnou konzistenci.
Sněhulák
Ingredience:
Zmrzlina Big Milk Trio Tropicana (1 kopeček broskvové zmrzliny, 1 kopeček ananasového sorbetu a 1 kopeček zmrzliny se smetanovo-vanilkovou příchutí)
Zmrzlinový kornout
Oplatková trubička
Barevné lentilky
Postup:
Kopečky zmrzliny Big Milk Trio Tropicana uspořádejte do misky tak, aby jeden zůstal výše než zbývající dva. Do jeho středu vložte trubičku, která bude tvořit nos. Oči sněhulákovi vytvořte z barevných lentilek. Nakonec dejte navrch horního kopečku kornout, který bude představovat klobouk.
Jana 05.04.24, 07:48
1.
Můžete mi prosím někdo poradit, čím udělat radost dceři, které je 8 na den dětí? Už se to pomalu blíží, a tak to začínám už řešit.
Mirka 07.04.24, 09:30
2.
Když vybírám dárky pro své dva malé kluky, tak se vždy snažím vybrat něco, co jim udělá opravdu radost. Nedávno se mi povedlo jim vybrat perfektní dárek, a to dětské vysílačky. Vysílačky od bezdoteku.cz , které mají dosah až 3 kilometry. S tím už se dá něco podniknout, hlavně když si hrají na vojáky.