1/2 l vody
1/2 kg cukru
1/2 l červeného vína
1/4 l rumu
6 hřebíčků
2 celé skořice
2 celé badyány
1 vanilkový lusk
1 citron
Do hrnce dáme vařit vodu a do ní přidáme veškeré koření, štávu z citronu a citronovou kůru (dělám to tak, že vymačkám nejdřív citron a pak jej pokrájím na menší kousky a přidám do hrnce) a cukr. Za častého míchání rozvaříme cukr a směs přivedeme k varu. Jakmile tekutina zavře, přidáme víno a rum a opět zahřejme co nejvíce, ale neměla by nám už začít vřít. Poté punč odstavíme z plotny.
Necháme lehce vychladnout, ale můžeme i za tepla punč scedit a pomocí nálevky přelét do připravených uzavíratelných lahví. Tyto necháme vystydnout a poté je uložíme do chladna, nejlépe do lednice.
Punč připravujeme tak, že dáme asi 1/4 směsi do silnostěnné sklenice a zalijeme horkou vodou. Zdobíme plátkem citronu. Můžete mít v lednici též zvlášť namočené rozinky v rumu a do každé sklenice hostům lžičku těchto rumových rozinek do sklenice přidat.
Hezké Vánoce!
Petr Kalvoda 06.12.15, 06:47
1. Toto jsem hledal
Končně jsem našel recept podle mých představ. Určitě ho vyzkouším.