Recept: Truffle

- Recept: Truffle
Rubrika:  Recepty

Recept: Truffle

22.12.14, 09:10, autor: redakce
Nepečené cukroví, ideální jako vánoční "na poslední chvili". Má všechny přednosti. Můžete ho dělat skutečně den před Vánoci, je nenáročné na zručnost a přitom je naprosto úžasné. Jako perličku je možné uvést, že Truffle (lanýže) byl oblíbený pamlsek francouzského krále slunce Ludvíka XIV.

Čtenost -   Diskuze: (0
 

150 g másla

150 g mletého cukru

400 g vysokoprocentní černé čokolády

140 ml smetany

1 lžíce rumu (griotka, whisky)

kakaový prášek na obalení

 

 

V horké smetaně rozpustíme cukr a máslo, a uvedeme k varu. Odstavíme z plotny a nalijeme směs na nalámanou čokoládu a za stálého míchání rozpustíme a umícháme do hladka. Přidáme alkohol (mně se osvědčuje griotka, ale asi to platí jen prot ty, co mají rádi višně v čokoládě). Je možné též naložit předem višně do rumu či griotky a pak je nadrobno nasekat do hmoty.

 

Takto připravenou masu necháme vychladnout a ztuhnout v chladničce. Ideálně přes noc. Druhý den pomocí lžičky vyrábíme kuličky, které ihned obalujeme v kakaovém prášku a ukládáme do košíčků. Nemusíme vytvářet jen kuličky, pomocí dvou lžiček vyrobíme jakési nočky, které více připomínají tvar lanýžů. Dál je obalíme v čokoládě stejně jako kuličky a uložíme do košíčků.

 

 

Na trhu se objevila i nugátová čokoláda na vaření. Vyzkoušela jsem ji a osvědčila se mi.  Lanýže sice nejsou tak specificky hořké jako z černé čokolády, jsou jemnější ale též velmi chutné. Zvláště budete-li truffle připravovat pro děti, doporučuji spíše nugát a místo alkoholu samozřejmě tresť.

 

 

 
 
Ohodnoťte recept
Hodnotit mohou pouze přihášení uživatelé.
Tento recept zatím nikdo nehodnotil | Průměrné hodnocení: (-)
Profil blogu
Profil sekce "Recepty"
Profil blogu
Založen:
1.9.2008 14:27:09

Přístupů:
3384533

RSS:
Toplist