

Ingredience:
500 g hladké mouky
½ droždí
300 ml mléka
1 lžička soli
1 vejce
3 lžíce cukru
30 g másla
Na obalování:
150 g másla
cukr a skořice
Nejprve si připravíme kvásek z mléka, cukru, kvasnic a trochy mouky, který necháme vykynout asi 15 minut. Smícháme kvásek s ostatními surovinami, vypracujeme hladké těsto a necháme kynout 45 až 60 minut.
Mezitím si vymažeme formu na bábovku. Připravíme si dvě misky, do jedné dáme rozpuštěné máslo a do druhé smíchanou skořici s cukrem. Z těsta po vykynutí formujeme kuličky, které obalujeme postupně v másle a skořicovém cukru a skládáme do formy. Nepravidelně na sebe. Není třeba tlačit, prostě volně pokládat. Počítejte s tím, že se během pečení kynutím zvětší.
Když jsou všechny kuličky ve formě, necháme ještě 15 minut kynout a poté vložíme do vyhřáté trouby. Při teplotě 170 st. C pečeme 40-45 minut.
Poté vyklopíme a necháme vychladnout. Nekrájíme. Opičí chléb se trhá a jde to lehce.
Natálie 22.05.21, 14:41
1.
Na fotce to vypadá zajímavě, mám a znám teda hodně receptů, ale něco takového jsem ještě neviděla. Až budu mít tu novou, velikou kuchyň od http://www.pwinterier.cz , tak se tam hned zavřu, popadnu všechny možné i nemožné recepty a budu jenom péct a vařit, moc mě to baví a rodinu to očividně baví jíst.
Ivulenka 22.08.21, 15:02
2.
Jo, tak ten určitě budu muset vyzkoušet, protože jsem si ho vždycky chtěla udělat, ale nechtělo se mi nějak plácat se s těstem. Naštěstí už mi manžel nadělil z této stránky zde - https://www.atfornax.cz/k:477/hnetace-testa/ hnětače těsta, takže to půjde jedna radost a myslím si, že to bude i docela jednoduché, podle tohoto receptu :)