5 vajec
200 g másla (nebo rostlinného tuku)
300 g krupicového cukru
500 g najemno nastrouhané mrkve
špetka skořice
špetka muškátového oříšku
50 g mletých vlašských ořechů
hrst hrozinek nebo brusinek
300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
100 g plátlů mandlí na ozdobu
Krém
400 g mascarpone
100 g krupicového cukru
2 šlehačky
1 ztužovač šlehačky
Vejce s máslem a cukrem utřeme do pěny. Poté vmícháme mrkev, koření, ořechy a hrozinky, Nakonec vmícháme mouku s kypřícím práškem. Dáme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 45 - 60 minut. Zkoušíme špejlí, jestli je už dort hotov.
Upečený a vychladlý dort naplníme a potřeme krémem. Posypeme a boky obalíme plátky mandlí. Můžeme nakonec dozdobit marcipánovou ozdobou - třeba marcipánovými mrkvičkami.
Krém
Mascarpone utřeme z cukrem, přidáme ušlehanou šlehačku se ztužovačem a necháme přes noc vychladit.
(Do mascarpone můžeme přidat vnitřek vanilkového lusku - získáme burbon mascarpone krém.)