

Těsto:
25 g droždí
100 g cukru krupice
350 g mléka
750 g hladké mouky (nejlépe Babiččina volba)
2 vejce
citrónová kůra
sůl
125 g másla
Náplň:
250 g tvarohu
1 vanilkový cukr
100 g moučkového cukru
citrónová kůra z jednoho citrónu
50 g hrozinek
Z ingrediencí připravíme klasické kynuté těsto. Přesijeme mouku do které vyhloubíme důlek. Do důlku dáme část cukru nadrobíme kvasnice a zalijeme vlažným mlékem. Necháme kvásek vykvasit a poté přidáme zbytek ingrediencí. Těsto dobře vypracujeme, musí být hladké a lesklé na povrchu a musí se odlepovat od nádoby a od vařečky. Necháme je na teplém místě pod čistou utěrkou vykynout.
Poté z něj na pomoučeném vále vyrábíme bochánky, které plníme tvarohovou náplní (ale klidně i povidlovou, či makovou). Naplněné buchty klademe vedle sebe do vymaštěného pekáče, necháme opět vykynout a poté pečeme ve středně vyhřáté troubě (180 stupňů) do zlatova. Upečené buchty vyklopíme z pekáče, oddělíme od sebe a pocukrujeme.
Po vytažení z trouby můžeme buchty ještě na pekáči pomastit rozpuštěným máslem, do kterého jsme přidali trošku rumu. Je to výborné, pokud ale nemáme jako strávníky děti.
Máte oblíbený recept? Třeba který jste sama vymyslela, nebo i rodinný po babičce? Neváhejte a pošlete nám ho na adresu redakce@zenax.cz. Bude-li zajímavý zveřejníme ho v naší rubrice Recepty pod Vaším jménem.