Salát Fantazie
na 4 porce
4 vajíčka
150 g okurek Efko Delikates
½ salátové okurky
50 g rukoly
30 g hnědé čočky, 30 g tmavé zelené čočky, 20 g červené čočky,
½ červené cibule
2 krajíce tmavého toustového chleba
dresing:
150 g zakysaná smetana
1 PL ostrá hořčice
1 PL citr. šťávy
2 lžíce nasekaných bylinek (petržel, estragon, kopr, pažitka, kerblík)
Vajíčka uvaříme natvrdo a nakrájíme na kolečka. Čočku vaříme postupně – nejdříve tmavě zelenou, po pár minutách k ní přidáme hnědou a nakonec červenou čočku a vše uvaříme do měkka. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Salátovou okurku spolu se sterilovanou okurkou nakrájíme na tenoučké nudličky (julliene). Toustový chléb nakrájíme na kostičky a nasucho opražíme. Rukolu s okurkami, cibulkou a vajíčky střídavě pokládáme na talířek, proložíme opraženými toustovými krutonky a vařenou čočkou. Podáváme s dresingem, který připravíme smícháním zakysané smetany, ostré hořčice, citrónové šťávy a najemno nasekaných bylinek.
Barevná mozaika
forma cca 600 ml
100 ml láku z okurek Efkol
100 g majonézy
100 g jogurtu
4 vejce uvařená natvrdo
200 g okurek Efko Delikates
50 g tenkých plátků šunky
½ mrkve
citrónová šťáva
sůl
20 g práškové želatiny
1 okurku a mrkev nakrájíme na co nejjemnější nudličky (julliene), nudličky z mrkve krátce povaříme v osolené vodě, přecedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Želatinu nasypeme do silnostěnné sklenice a zalijeme 50 ml studené vody a rychle a dobře promícháme, aby želatina nabobtnala. Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do mikrovlnné trouby rozpustit (nesmí se vařit!). 30 ml láku z okurek lehce nahřejeme a dáme do ní ¼ želatiny. Přidáme k tomu nudličky okurek a mrkve, promícháme a nalijeme to do formy a necháme ztuhnout. Do další mísy namícháme majonézu s jogurtem a nejlépe ve vodní lázni necháme směs lehce nahřát, aby měla alespoň 25-30 stupňů Celsia a přimícháme do směsi zbytek rozpuštěné želatiny. Mezitím nakrájíme 2 vajíčka a zbylé okurky na kostičky, šunku nakrájíme na nudličky a vše přidáme ke směsi. Můžeme dochutit citrónovou šťávou a solí. Na závěr vlijeme tuto směs na zatuhlý základ želatiny se zeleninou. Tlačenku zakryjeme potravinovou fólií a dáme do chladu na 4 – 5 hodin ztuhnout. Před podáváním nahřejeme formu pod teplou vodou dnem vzhůru, vyklopíme a ostrým nožem krájíme na jednotlivé plátky, které můžeme dozdobit rukolou či jinou oblíbenou bylinkou.
Pomazánka s rybičkami
1 konzerva sardinek v oleji
2 vajíčka natvrdo vařená
100 g okurek Efko Delikates
2 lžíce pomazánkového másla nebo tvarohu
sůl
čerstvě mletý pepř
citrónová šťáva na dochucení
špetka ostré hořčice
1/3 paprikového lusku – oranžového
Vidličkou rozmačkáme rybičky, smícháme je s pomazánkovým máslem nebo měkkým tvarohem, okurku nastrouháme nahrubo, papriku nakrájíme na jemné kostičky a vše spolu pečlivě promícháme. Mažeme na tmavé pečivo, můžeme dozdobit ředkvičkou, petrželkou a nahrubo nastrouhanou sterilovanou okurkou.
Vajíčková pomazánka
2 vajíčka natvrdo
120 g okurek Efko Delikates
50 g nivy
100 g jemného měkkého tvarohu (z vaničky)
30 g anglické slaniny
sůl
pepř
Vajíčka a okurky nakrájíme na jemné kostičky (nebo nastrouháme nahrubo), na jemném struhadle nastrouháme nivu. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, opražíme ji na pánvi a necháme zchladnout. Zamícháme vajíčka, okurky, nivu a tvaroh a vše dochutíme solí a pepřem. 2/3 anglické slaniny přimícháme ke směsi a zbylou použijeme na ozdobu. Dozdobíme oblíbenými bylinkami a nahrubo nastrouhanou okurkou.