Co s vykoledovanými vajíčky

- Co s vykoledovanými vajíčky
Rubrika:  Praktická

Co s vykoledovanými vajíčky

08.04.11, 00:00, autor: redakce
Velikonce se blíží mílovými kroky. Zanedlouho bude nejedna z nás řešit každoroční problém, co s vykoledovanými vajičky z pomlázky. Takže jsme přispěchali sněkolika dobrými tipy.

Čtenost -   Diskuze: (0
 

 

Salát  Fantazie



na 4 porce 



4 vajíčka

150 g okurek Efko Delikates

½ salátové okurky

50 g rukoly

30 g hnědé čočky, 30 g tmavé zelené čočky, 20 g červené čočky,

½ červené cibule

2 krajíce tmavého toustového chleba

 

 

 

dresing:

150 g zakysaná smetana

1 PL ostrá hořčice

1 PL citr. šťávy

2 lžíce nasekaných bylinek (petržel, estragon, kopr, pažitka, kerblík)



Vajíčka uvaříme natvrdo a nakrájíme na kolečka. Čočku vaříme postupně – nejdříve tmavě zelenou, po pár minutách k ní přidáme hnědou a nakonec červenou čočku a vše uvaříme do měkka. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Salátovou okurku spolu se sterilovanou okurkou nakrájíme na tenoučké nudličky (julliene). Toustový chléb nakrájíme na kostičky a nasucho opražíme. Rukolu s okurkami, cibulkou a vajíčky střídavě pokládáme na talířek, proložíme opraženými toustovými krutonky a vařenou čočkou. Podáváme s dresingem, který připravíme smícháním zakysané smetany, ostré hořčice, citrónové šťávy a najemno nasekaných bylinek. 

 

 



Barevná  mozaika





forma cca 600 ml

100 ml láku z okurek Efkol

100 g majonézy

100 g jogurtu

4 vejce uvařená natvrdo

200 g okurek Efko Delikates

50 g tenkých plátků  šunky

½ mrkve

citrónová šťáva

sůl

20 g práškové želatiny



1 okurku a mrkev nakrájíme na co nejjemnější nudličky (julliene), nudličky z mrkve krátce povaříme v osolené vodě, přecedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Želatinu nasypeme do silnostěnné sklenice a zalijeme 50 ml studené vody a rychle a dobře promícháme, aby želatina nabobtnala. Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do mikrovlnné trouby rozpustit (nesmí se vařit!). 30 ml láku z okurek lehce nahřejeme a dáme do ní ¼ želatiny. Přidáme k tomu nudličky okurek a mrkve, promícháme a nalijeme to do formy a necháme ztuhnout. Do další mísy namícháme majonézu s jogurtem a nejlépe ve vodní lázni necháme směs lehce nahřát, aby měla alespoň 25-30 stupňů Celsia a přimícháme do směsi zbytek rozpuštěné želatiny. Mezitím nakrájíme 2 vajíčka a zbylé okurky na kostičky, šunku nakrájíme na nudličky a vše přidáme ke směsi. Můžeme dochutit citrónovou šťávou a solí. Na závěr vlijeme tuto směs na zatuhlý základ želatiny se zeleninou. Tlačenku zakryjeme potravinovou fólií a dáme do chladu na 4 – 5 hodin ztuhnout. Před podáváním nahřejeme formu pod teplou vodou dnem vzhůru, vyklopíme a ostrým nožem krájíme na jednotlivé plátky, které můžeme dozdobit rukolou či jinou oblíbenou bylinkou.

 

 

 

 
Pomazánka s rybičkami



1 konzerva sardinek v oleji

2 vajíčka natvrdo vařená

100 g okurek Efko Delikates

2 lžíce pomazánkového másla nebo tvarohu

sůl

čerstvě mletý pepř

citrónová šťáva na dochucení

špetka ostré hořčice

1/3 paprikového lusku – oranžového

Vidličkou rozmačkáme rybičky, smícháme je s pomazánkovým máslem nebo měkkým tvarohem, okurku nastrouháme nahrubo, papriku nakrájíme na jemné kostičky a vše spolu pečlivě promícháme. Mažeme na tmavé pečivo, můžeme dozdobit ředkvičkou, petrželkou a nahrubo nastrouhanou sterilovanou okurkou.

 

 

 

 

Vajíčková  pomazánka


2 vajíčka natvrdo

120 g okurek Efko Delikates

50 g nivy

100 g jemného měkkého tvarohu (z vaničky)

30 g anglické slaniny

sůl

pepř

Vajíčka a okurky nakrájíme na jemné kostičky (nebo nastrouháme nahrubo), na jemném struhadle nastrouháme nivu. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, opražíme ji na pánvi a necháme zchladnout. Zamícháme vajíčka, okurky, nivu a tvaroh a vše dochutíme solí a pepřem. 2/3 anglické slaniny přimícháme ke směsi a zbylou použijeme na ozdobu. Dozdobíme oblíbenými bylinkami a nahrubo nastrouhanou okurkou.

 
Zdroj: TZ
 
Profil blogu
Profil sekce "Praktická"
Profil blogu
Založen:
19.5.2008 12:57:46

Přístupů:
1998036

RSS:
Toplist