1250 ml vody
4 brambory
sůl
pepř
40 g kachního či husího sádla
1 krajíc chleba
majoránka
10 stroužků česneku*
Na kachní nebo husí sádlo dáme osmažit na kostičky nakrájené brambory a posolíme. Nesmí se rozvařit a rozpadnout, ale jen lehce po povrchu změknout. Poté zalijeme horkou vodou a povaříme do změknutí. Těsně před dokončením přidáme rozmačkaný česnek a majoránku podle chuti, dosolíme a opepříme. Mezitím si na pánvi osmažime na kostičky nakrájený chleba. Do taliře vložime několik kostek opečeného chleba a zalijeme horkou polévkou.
*Množství česneku závisí na chuti.
Máte oblíbený recept? Třeba který jste sama vymyslela, nebo i rodinný po babičce? Neváhejte a pošlete nám ho na adresu redakce@zenax.cz. Bude-li zajímavý zveřejníme ho v naší rubrice Recepty pod Vaším jménem.
Míla 18.03.09, 15:41
1. Vyzkoušeno
Zaneseno do rodinných anál. Jinou česnečku už dělat nebudu - měla jsem chřipku a nevím o ničem co mě tak rychle postavilo na nohy jako právě tahle polívka. Fakt perfektní. Jen to kachní či husí sádlo teda není právě vždycky k sehnání ... ale použiju klidně i vepřové, jenže to není už pak tak úplně ono
Káťa 04.10.09, 19:49
2. mňamka
Já jsem nemocná, tak jsem si ji teď uvařila a je fakt super, jen jsem ještě přidala šunku a sýr..
Roman 14.11.09, 18:59
3. Pecka
Je to pecka
Tomik 29.11.09, 11:52
4. ňamka
V jednoduchosti je síla, moc jsme si pochutnali,díky...
Gali 29.11.09, 20:17
5. Lék
Jo tahle polívka je něco extra, měl sem chřipkua kotel mi pomohla, nějaký tamiflu je proti tomu jenom pusa na čelo, ta česnečka je všelékl ;-)
JIRKA 12.01.10, 10:17
6. Cesnecka
Podle receptu ji varim jiz ponekolikate. Je vinikajici
Matesovi 14.01.10, 20:56
7. luxus
Jen jsme pridali syr a pouzili mongolsky cesnek, horecky byly pryc.Skvele!
Petra 20.01.10, 13:48
8. prcek
je to sračka
Verča 20.01.10, 13:49
9. hodno
česnečka je výborný teplý pokrm.Je dobrý po kocovině
jane 07.02.10, 13:38
10.
prcek: to bude tim, ze neumis varit:D
Jarda 19.06.11, 09:44
11. něco tam chybí
Moje chuť tam postrádá pár papriček, které tomu dodají správnou energii a jednu cibuli. Jinak super.
Macho 08.07.11, 23:12
12. Jo, tak to je opravdu něco
Když si jeden pročítá ten recept, tak se neubrání dojmu, že vznikl po "těžké" pařbě...
anuschka 04.01.12, 17:38
13.
je jednoduchá a výborná
LUCIE 07.12.18, 14:45
14. Skvělá česnečka
Ahoj,
moc pěkné recepty na tuto tradiční a výbornou polévku která zahřeje. U nás je velmi oblíbená od podzimu do jara :) Výborně zasytí a zahřeje. Dělám ji podle našeho receptu https://erecepty.eu/tradicni-cesnecka-od-babicky/ který je už léta prověřený :D nejraději k ní dělám ještě šťuchané brambory na cibulce. To je potom lahoda. Dobrou chuť
Věra 12.10.22, 18:21
15.
Abych se přiznala, tak někdy si také jako žena musím uvařit na den dopředu česnečku, která opravdu dokáže člověka postavit na nohy. Zajít si totiž nevinně do baru jednou za čas se zachce každému, zvlášť když je v dobré společnosti. Ale uvařit ji dost silnou, to je také práce velmi dobře oceněná. Jak vaříte vy?
Mirka 02.11.22, 11:20
16.
Já se snažím vařit česnečku také jeden den dopředu když vím, že se půjdu někam opíjet. Ona se potom totiž tak pěkně jako rozleží a člověka hned z rána postaví na nohy.
Iveta 02.11.22, 11:21
17.
No a kde si holky třeba kupujete potraviny? Vodu řešit nebudeme, to je jasné, nikdo asi nekupuje balenou. Ale také jde třeba o vybavení do domácnosti. Ne každý má doma totiž něco, na čem by se mu všechno nepřipálilo. Já třeba dělala pečené maso v troubě a málem jsme vyhořeli.
Mirka 02.11.22, 11:23
18.
Musíš si sehnat kvalitní titanové nádobí. My jsme ještě před lety sháněli všechno přes internet a toho času fungovalo zgastro.cz. Jestli to najdeš ještě dnes někde, to je otázka. Jak říkám, veškeré nákupy jsme realizovali asi v roce 2017, což už je docela dlouhá doba.