

500 g hladké mouky
145 g másla
2 vejce
1 žloutek
špetka soli
60 g moučkového cukru
2 lžíce bílého vína nebo rumu
2 lžíce mléka nebo smetany
olej na smažení
moučkový cukr s vanilkou na obalování
Na vále vypracujeme vláčné těsto (aspoň 15 minut zpracováváme), které pak rozdělíme na dva díly. Tyto vyválíme válečkem na pomoučeném vále na tloušťku asi 0,5 cm. Poté vykrajujeme čtverečky (případně i jiné tvary) rádýlkem a smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje do růžova. Vzniknout naducané peřinky, které ještě horké obalujeme v mletém cukru ochuceném vanilkou.
Do syrového čtverečku na vále můžeme rádýlkem vyříznout svislé čárky, které se ani na jednom konci nedotýkají okraje čtverečku. Vzniknou nám pak při smažení zajímavé tvary.
Těsto též můžeme vykrájet formičkami - růžičky různých velikostí a ty vždy po třech (od největší po nejmenší)klademe na sebe a uprostřed zmáčkneme prstem. Při smažení se těsto nafoukne a vzniknou nám růžičky.