
3 vejce
200 g cukru
2 balíčky vanilkového cukru
75 g polohrubé mouky
na špičku nože prášku do pečiva
špetka soli
50 g škrobové moučky
1 plechovka meruněk
6 plátků bílé želatiny
št'áva a kůra z 1 citronu
375 g netučného tvarohu
150 g plnotučného jogurtu
200 ml smetany ke šlehání
25 g sekaných pistáiových jader
16 pistáciových jader
100 g marcipánové hmoty
pečicí papír
25 g moučkový cukr
červenou a žlutou potravinářskou barvu
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a 2 lžic vody ušleháme sníh. Do sněhu zašleháme 75 g cukru, sůl a 1 vanilkový cukr. Přidáme žloutky. Mouku smícháme s práškem do pečiva a škrobovou moučkou. Prosijeme a zašleháme do vaječné hmoty. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v horké troubě 15-20 minut. Meruňky se št'ávou rozmixujeme. Želatinu namočíme. Meruňkové pyré vyšleháme s citronovou št'ávou a kůrou, 75 g cukru, vanilkovým cukrem, tvarohem a jogurtem. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a zamícháme do krému, který uložíme na chladné místo. Vlhkou kuchyňskou utěrku posypeme zbylým cukrem. Na utěrku vyklopíme těsto a opatrně stáhneme papír. Necháme trochu vychladnout. Smetanu vyšleháme dotuha. Potom ji smícháme s lehce ztuhlým meruňkovým krémem. Z piškotu odkrojíme pruh široký asi 12 cm, zbylý položíme do formy na srnčí hřbet. Do tvarohového krému zamícháme polovinu sekaných pistácií. Formu naplníme krémem, uhladíme a přikryjeme odloženým pruhem piškotu. Uložíme na 3 hodiny na chladném místě a potom roládu vyklopíme z formy. Marcipán prohněteme s moučkovým cukrem a potravinářskými barvami. Z hmoty vytvarujeme 16 mrkviček. Na konec každé mrkvičky přitiskneme pistácii. Roládu posypeme zbylými pistáciemi a ozdobíme mrkvičkami.