Recept: Hommos

- Recept: Hommos
Rubrika:  Recepty

Recept: Hommos

12.07.08, 00:00, autor: Plavovláska
Zabrusme do cizokrajné kuchyně, tentokrát do arabské. Hommos je skutečná, nefalšovaná, arabská pochoutka, která se jí pořád a ke všemu.

Čtenost -   Diskuze: (5
 

250 g cizrny (také známá jako římský hrách)
2 lžíce tahíny (je možné ji zakoupit ve speciálních obchodech)
1 citron (šťáva)
2-3 stroužky česneku (podle chuti je možné dát i víc)
2 lžíce olivového oleje (samozřejmě panenský, tedy lisovaný za studena)
2 lžíce petrželové natě
sůl
paprika

 

Cizrnu je třeba řádne proprat a pak namočit na noc do vody. Poté uvaříme luštěninu do měkka. Někteří použávají k uvaření tlakový hrnec, ale  není nezbytný. Pokud si přejete, aby cizrna rychleji změkla stačí přidat do vody lžíci jedlé sody. Vařenou cizrnu umixujeme do hladké kašičky. Přidáme citronovou štávu, olej, česnek, který jsme si utřeli se solí, tahínu a dle chuti dosolíme.

Hommos se podává buďto jako samostatné jídlo. Potom se dá na talířky a zdobí se petrželovou natí, paprikou, chili či opraženými piniovými oříšky a mandlemi. Jí se s arabským chlebem (jistě znáte, je běžně ke koupi v supermarketech občas také pod názvem pita) a to tak, že se chléb trhá, kousky se drží třemi prsty a nabírá se do něj samotný pokrm. Je možné přidat i bílý jogurt, který Hommos zjemní.

Také se podává jako omáčka, nebo chcete-li příloha, k hlavnímu jídlu a mně tak také daleko víc chutná. Hodí se k pečené zelenině, především k lilku, ale i k masovým minutkám. Výborná je kombinace se skopovým či jehněčím.

 

 

Máte oblíbený recept? Třeba který jste sama vymyslela, nebo i rodinný po babičce? Neváhejte a pošlete nám ho na adresu redakce@zenax.cz. Bude-li zajímavý zveřejníme ho v naší rubrice Recepty pod Vaším jménem.

 
  • Neregistrovaný 13.07.08, 23:46

    Rozbalit 1. hommos

  • Neregistrovaný

    tohle bych opravdu zkouset nechtela

  • Petrushe 18.07.08, 11:53

    Rozbalit 2. Tak toto

  • Petrushe

    jsem ještě nezkoušela, ale z cizrny jsem zkoušela třeba falafel a je výborný. Stejně tak je výborný tabouleh - petrželový salát.

  • Plavovláska 18.07.08, 12:17

    Rozbalit 3. Petrushe

  • Plavovláska

    Pak neváhej a napiš nám recept :)

  • Nadim 04.02.09, 15:06

    Rozbalit 4. Hommos Fans Group

  • Nadim

    Hello , join us ( Hommos Fans Group ) : http://www.facebook.com/topic.php?topic=6688&post=33018&uid=47241954728#/group.php?gid=47241954728

    Many recipes of Hommos

  • Rolanii 06.07.09, 15:25

    Rozbalit 5.

  • Rolanii

    Suprovní jídlo,a díky za recept,teď už jej budu dělat i doma! :-)

 
Ohodnoťte recept
Hodnotit mohou pouze přihášení uživatelé.
Tento recept zatím nikdo nehodnotil | Průměrné hodnocení: (-)
Profil blogu
Profil sekce "Recepty"
Profil blogu
Založen:
1.9.2008 14:27:09

Přístupů:
3380376

RSS:
Toplist