Proč nevyzkoušet zapomenuté vánoční recepty?

- Proč nevyzkoušet zapomenuté vánoční recepty?
Rubrika:  Praktická

Proč nevyzkoušet zapomenuté vánoční recepty?

02.12.23, 00:00, autor: redakce
K nejoblíbenějšímu cukroví patří vanilkové rohlíčky a linecká kolečka. Průměrně české domácnosti pečou osm druhů cukroví a drží se osvědčené klasiky. Proč ale nevyzkoušet lety osvědčené recepty, které z českých kuchyní postupně mizí? Tradiční cukroví zpestří vánoční stůl a potěší i chuťové buňky.

Čtenost -   Diskuze: (1
 

Vánoce Češi slaví konzervativně: 80 procent z nich tráví svátky v rodinném kruhu, což je nejvíce v Evropě. Stejné procento dává přednost vánočnímu cukroví připravovanému doma. „Hospodyňky se ale stále drží stejných receptů a tradiční druhy cukroví, jako jsou například sádlovky nebo ischelské dortíčky, se na českých stolech objevují málokdy. Je škoda, že lidé zapomínají na původní recepty, které pekly naše babičky. Přitom výborných receptů na vánoční cukroví existuje nespočet. Například Masarykovo cukroví patří k těm, na které se skoro zapomnělo, přitom je vynikající a jeho příprava je opravdu snadná,“ řekl Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.  

Zhruba čtvrtinu Čechů  vánoční svátky stresují. Aby proběhlo pečení v klidu, je dobré udělat si plán předem. „Při pečení více druhů cukroví není v lidských silách připravit vše najednou. Proto je dobré začít perníčky, protože ty potřebují na odležení nejdelší dobu. Následují vanilkové a ořechové druhy a různé sušenky. Naopak nepečené cukroví stačí připravit pár dní před Vánocemi. Těsto na všechny druhy pečeného cukroví je dobré připravit den předem,“ doporučil Radek David.

 

 

RECEPTY

 

 

Husarské  koláčky plněné pikantní marmeládou

300 g hladké mouky, 100 g ořechů, 200 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky

Ořechy rozdrtíme najemno. V míse smícháme všechny sypké suroviny včetně ořechů. Přidáme nakrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladničce odpočinout do druhého dne. Těsto rozkrájíme na čtvrtiny, z každé vyválíme váleček o průměru cca 2 cm a odkrajujeme asi 0,5cm kousky. Z nich tvarujeme kuličky, které pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Poté do nich vytlačíme koncem vařečky důlky. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 7 minut. Koláčky necháme vychladnout. Smícháme 150 g rybízové marmelády a 75 g moučkového cukru a plníme do důlků.



Sádlovky s důlkem plným marmelády

170 g hladké mouky, 150 g sádla, 150 g moučkového cukru, 60 g kakaa

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové  fólie a necháme do druhého dne odpočinout. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Do středu každé kuličky uděláme obráceným koncem vařečky důlek. Plech vložíme do trouby předem vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 10 minut. Upečené sádlovky necháme vychladnout a pak plníme marmeládou.

 

Ischelské  dortíčky v hořké čokoládě

210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g moučkového cukru, 40 g mletých neoloupaných mandlí, 140 g másla, citronová kůra, vanilka, na špičku nože skořice

Nádivka: 100 g cukru, 1 lžička rumu, 20 g rybízové marmelády, 150 g opražených rozmixovaných lískových ořechů

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové  fólie a necháme v chladničce uležet do druhého dne. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 8 minut. Necháme vychladnout, polovinu tvarů potřeme marmeládou a druhou ořechovou nádivkou a opatrně spojíme k sobě, necháme ztuhnout a namáčíme vrchní stranou do rozehřáté čokoládové polevy. Ozdobíme půlkami ořechů nebo mandlí. Necháme zaschnout.



Sacher dortíčky


420 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 280 g másla, 4 žloutky, kakao, vanilka, citronová kůra, čokoláda na vaření

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme tvary, v polovině vypíchneme střed a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 8 minut. Necháme vychladnout a poté plné hvězdičky potřeme marmeládou, zakryjeme je vykrojenými hvězdičkami. Poté potíráme čokoládovou polevou.


Křehké  mušličky plněné drcenými ořechy

280 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce

Náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, špetka citronové kůry, lžíce rumu

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladničce do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme na pomoučeném válu plát asi 2 mm silný. Vykrajujeme z něj kolečka, do středu dáme malý kopeček připravené náplně, kolečko i s náplní v půlce přehneme a okraje těsta k sobě po obvodu přitiskneme. Rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předem vyhřáté na 170 °C asi 10 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli vychladnout a následně obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru.

 

Nadýchané ořechové  rohlíčky z formičky

100 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 125 g mletých vlašských ořechů, 1 lžička prášku do pečiva, 125 g másla

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček rohlíčků tak, aby nebyly moc plné, těsto se při pečení vyfoukne. Formičky vložíme do trouby předem vyhřáté na140 °C a pečeme asi 20 minut. Ještě horké vyklepneme z formiček. Necháme vychladnout, konce rohlíčků namáčíme do čokoládové polevy.

 

Masarykovo cukroví

180 g vlašských ořechů, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g krupicového cukru, 1 lžíce kakaa holandského typu, 1 žloutek, moučkový cukr na obalení

Ořechy na 2 hodiny namočíme do studené vody, pak je nahrubo nasekáme. Přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto. Vytvarujeme z něj válečky o průměru cca 4 centimetry a necháme je v lednici nebo v mrazáku ztuhnout. Z válečků krájíme kolečka, klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je v předehřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli vychladnout a následně obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru.

 

Perníčky

650 g hladké mouky (nebo lze i namíchat hladkou s žitnou), 200 g moučkového cukru, 100 g másla, 4 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 1 prášek do perníku, cca 180 g medu, 20 g kakaa, skořice

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme to potravinové  fólie a uložíme do chladničky odpočinout, nejlépe do druhého dne. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme různé tvary. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 °C dozlatova. Po upečení přetřeme žloutkem rozmíchaným s trochou studené vody. Po vychladnutí zdobíme cukrovou polevou (1 bílek, cca 150 g moučkového cukru, pár kapek citronové šťávy).

 

Staročeské  pracny (medvědí tlapky)

120 g vlašských ořechů, 150 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 vejce, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička kakaa

Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové  fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček tak, aby uprostřed vznikl důlek. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Upečené pracny vyndáme, necháme chvilku zchladnout a ještě horké je vyklepneme z formiček a obalíme ve vanilkovém moučkovém cukru.

 

Čokoládové oválky s pařížským krémem a mandlí

210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 2 žloutky, 30 g kakaa, vanilka, citronová kůra

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové  fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme tvary a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 8 minut. Necháme vychladnout, případně několik dní odležet. Před zdobením krémem dáme na každý oválek trochu malinové marmelády a půlku mandle.

 Krém: 300 ml smetany ke šlehání, 150 g kvalitní čokolády, 30 g polohrubé mouky, 1 žloutek, 250 g másla

Smetanu přivedeme k varu, přidáme čokoládu a necháme ji rozpustit. Za stálého míchání opatrně přisypeme polohrubou mouku a provaříme. Stáhneme z plamene a vmícháme jeden žloutek. Hmotu zchladíme. Mezitím si necháme při pokojové teplotě povolit máslo, které vyšleháme spolu s čokoládovou hmotou. Krémem naplníme cukrářský sáček a zdobíme připravené korpusy. Dáme do chladničky zchladnout a poté namáčíme v čokoládové polevě, dozdobíme druhou půlkou mandle.

 

Karamelové  slzičky polévané hořkou čokoládou

210 g hladké mouky, 140 g mletých vlašských ořechů, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 1 lžíce kakaa, 2 žloutky, trocha nastrouhané kůry z citronu

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové  fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme tvary a přeneseme na plech vyložený  pečicím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C si 7 minut. Necháme vychladnout a několik dní odležet. Následně zdobíme karamelovým krémem.

Krém: 1/2 karamelového salka, 250 g másla, čokoládová poleva na ozdobu

Zkaramelizované  salko prošleháme s máslem. Krémem naplníme cukrářský sáček a ozdobíme jím slzičky. Necháme v lednici (nebo mrazáku) zatuhnout a na závěr namáčíme do čokoládové polevy.

 

 

Ořechy plněné krémem zdobené bílou čokoládou a drcenými ořechy

350 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 120 g vlašských ořechů, 250 g másla

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové  fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček tak, aby uprostřed vznikl důlek. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 8 minut. Upečené ořechy vyndáme z trouby, necháme chvilku zchladnout a ještě horké vyklepneme z formiček. Necháme vychladnout a několik dní odležet. Následně plníme krémem.

Krém: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu, 50 g nastrouhaných vlašských ořechů

Změklé  máslo vyšleháme s máslem dohladka, přidáme rum a mleté ořechy. Krém dáme do cukrářského sáčku a plníme ořechy. Spojíme vždy dva kusy korpusu k sobě. Konce ořechů namáčíme v čokoládové polevě a posypeme drcenými ořechy.

 


Archív 2015

 
Zdroj: Babiččina zahrada, La Veranda
  • love 27.12.21, 13:02

    Rozbalit 1. Jak dáma publikuje komentář v novinách o tom, jak

  • love

    Jak dáma publikuje komentář v novinách o tom, jak získala zpět svého manžela, že se s ní rozvedl a dnes jsou zpět s pomocí modliteb Dr Sacre, kontaktuji Dr Sacre před Vánocemi, že se se mnou můj milenec rozešel, že jsem potřebuji pomoc, abych ho dostal zpět a také, aby mě přestal podvádět, doktor sacre mi řekl, abych sehnal potřebný modlitební materiál, což jsem udělal, 24. prosince se můj milenec vrátil, rozešel se s ostatními dívkami v je život, teď je z něj člověk změny, kterého miluje a respektuje mě, plánujeme naši svatbu do ledna příštího roku, díky dr Sacre
    Kontaktujte doktora Sacre na níže uvedených podrobnostech
    Číslo WhatsApp Dr Sacre: +2349076034359
    e-mailová adresa: sacretempleofpower@gmail.com
    Je to dobrý a mocný muž, jeho moc není zlou silou

    Dr. Irene Kilubi

 
Profil blogu
Profil sekce "Praktická"
Profil blogu
Založen:
19.5.2008 12:57:46

Přístupů:
1884702

RSS:
Toplist