

2 kondenzovaná mléka Salko
2 neslazená mléka Tatra
10 dkg strouhaných mandlí (je možné použít i mandlový pudink, případně mandlová tresť)
1/2 l rumu
Kondenzované mléko vaříme v neotevřené plechovce po dobu 2 hodin, čímž nám zkaramelizuje. Plechovku otevřeme až po vychladnutí. Mandle upražíme, ještě horké zalijeme tatramlékem a necháme v chladničce do druhého dne vyluhovat. Poté scedíme přes plátenko a mixujeme s karamelem ze Salka a postupně rum. Uchováváme v chladničce. Je možné též místo mandlového mléka použít mandlový pudink (uvařený z půl litru mléka, pak už ovšem nedáváme tatramléko), či tresť. Slyšela jsem, že místo mandlového mléka se dá použít i mléko kokosové. Postup je stejný (tedy upražíme strouhaný kokos, zalijeme tatramlékem, necháme 24 hodin vyluhovat a scedíme).
Máte oblíbený recept? Třeba který jste sama vymyslela, nebo i rodinný po babičce? Neváhejte a pošlete nám ho na adresu redakce@zenax.cz. Bude-li zajímavý zveřejníme ho v naší rubrice Recepty pod Vaším jménem.