

Jedním z nejúčinnjěších prostředků na nevolnosti je zázvor. Podle prováděné studie ji dokáže odstranit ve více než 75 % případů. Zázvorový čaj nebo i limonáda dokáže poměrně rychle ulevit, a to dokonce i tehdy, když jsou nevolnosti způsobeny chemoterapií.
Proti nevolnosti pomáchá i žvýkání čerstvého nebo i kandovaného zázvoru.
Můžete vyzkoušet i zázvorové pivo
Zázvorové pivo
Zákvas (starter):
• 15 g kvasnic nebo 1 1/2 lžičky sušeného droždí
• 2 lžíce cukru
Pro vlastní kvašení:
• 7 lžic nastrouhaného zázvoru
• 7 lžic cukru
• 280 g cukru
• šťáva ze dvou citrónů
Postup přípravy:
1. fáze - Příprava zákvasu:
Smícháme startovací suroviny (kvasnice, sušené droždí a cukr) s 360 ml teplé vody ve skleněné sklenici. Zakryjeme a ponecháme zde kvasinky rozmnožit na teplém místě asi tak po dobu 24 hodin. To je pak naše startovací násada - zákvas.
2. fáze: Rozkvašení startovací násady:
Do startovací násady přidáváme každý den 1 lžičku nastrouhaného zázvoru a 1 lžičku cukru. Za sedm dní rozkvašenou kapalinu procedíme přes jemné síto do tlakové kvasné lahve (PET). Pak rozpustíme 280 g cukru (množství cukru můžeme snížit a upravit podle vlastní chuti) ve 950 ml vody, a tento cukerný roztok přidáme k zákvasu v lahvi. Zamícháme.
3. fáze - Dokvašení piva v tlakových lahvích:
Pro tlakové kvašení se mně osvědčily PET lahve od limonád a různých minerálních vod např. Mattoni, perlivých vod aj.) V těchto dobře uzavřených lahvích ponecháme násadu po dobu 7 dní dokvasit. Pivo se nasytí kysličníkem uhličitým a hodně pění a nádoba se natlakuje.
Výborný je i Šalamounův čaj, který se používá na Středním východě a je velice oblíbeným lékem na nevolnost.
Šalamounův čaj
1/2 lžičky mletého kardamonu
1/2 lžičky mleté skořice
250 ml vody
Koření zalijeme horkou vodou, necháme krátce louhovat a scedíme. Pomalu po doušcích upíjíme, dokud se nám neuleví.
Na trávení a při nevolnosti s pocity úzkosti (při stresu, emocionálním vypětí) pomáhá heřmánkový čaj. Má totiž kromě vlivu na trávení i uklidňující účinky.
Při špatném trávení je výborný čaj ze zeměžluči.
Čaj ze zeměžluči
2 díly zeměžluči
1 díl máty peprné
1 díl mleté skořice
Dvě lžičky směsi přelijeme 250 ml vařící vody a necháme 15 minut louhovat. Poté scedíme. Pijeme maximálně dvakrát denně.