Zatímco preventivní účinky takzvané středomořské stravy jsou už dlouhou dobu poměrně dobře známy, řečtí lékaři z Aténské univerzity v čele s Dr. Christinou Chrysohouovou se rozhodli, že zjistí, jaký je její vliv na stav lidí, kteří srdečním onemocněním již trpí.
Vědci sledovali zdravotní stav 1 000 pacientů po infarktu. Každého z nich hodnotili 0 až 55 body podle toho, jak se jeho strava blížila ideální středomořské dietě.
"Téměř u třetiny pacientů se do dvou let od první hospitalizace vyskytly další srdeční obtíže," říká Chrysohouová a dodává: "Ale osob, které se stravovaly způsobem, jenž se nejvíc blížil naší dietě, byla pravděpodobnost návratu choroby o 31 procent nižší během prvního měsíce od propuštění, o polovinu menší do jednoho roku a do dvou let jim hrozilo dokonce o 40 procent nižší nebezpečí recidivy."
Při bližším zkoumání vlivu jednotlivých součástí typické středomořské kuchyně na lidské zdraví přišli odborníci na to, že nejúčinnější je zelenina a ořechy. Komu nechybí na talíři denně nebo alespoň pravidelně každý týden, tomu hrozí o 20 procent nižší riziko, že se jejich nemoc bude do dvou let opakovat.
Ivanka 31.03.22, 16:35
1.
Tak to vypadá vážně nádherně. Já středomořská jídla přímo zbožňuji. Závsilost na středomořské stravě jsem si dovezla z jedné dovolené v Itálii před pár lety. Co jsem ovšem zjistila, tak že pokud chce člověk taková jídla připravovat doma, určitě to chce kvalitní olivový olej. Můj favorit je zatím ten z https://www.fabioshop.cz/oleje Ten jejich oliváč je podle mě nejlepší.
Jana 26.11.22, 05:17
2. Strava
Ryby, zelenina, ovoce a celozrnné pečivo, to je základ zdravého stravování. Taky by se mi líbilo, kdybychom žili u moře a měli větší přísun těchto zdravých potravin. Bohužel musíme si vystačit s tím, co máme tady. Snažím se přes léto vypěstovat co nejvíc ovoce a zeleniny a pro pečivo chodíme do této pekárny https://www.vasepekarna.cz/ , protože jsme si vyzkoušeli, že je tam bezkonkurenčně nejlepší :-) .