Recepty na sladké, které neuškodí linii před Vánocemi ani po nich

- Recepty na sladké, které neuškodí linii před Vánocemi ani po nich
Rubrika:  Zdravá

Recepty na sladké, které neuškodí linii před Vánocemi ani po nich

21.11.22, 00:00, autor: Černovláska
V jídelníčku by se sladkosti a dezerty měly objevovat co nejméně, zvlášť pokud hubnete. Když však zvolíte vhodnou variantu sladkého, občas si pochutnat můžete, aniž by to pokazilo vaše úsilí zhubnout nebo si hmotnost udržet.

Čtenost -   Diskuze: (0
 

Zkuste experimentovat, inspirovat se můžete recepty od brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. Připravit si tak můžete vánoční dortu z ricotty, výborný tvarohový zákusek nebo třeba sušené švestky plněné balkánem a domácí pikantní ořechy, které se výborně hodí k silvestrovské oslavě.



Při přípravě vašich oblíbených dezertů nebo cukroví přemýšlejte, zda není možné připravit méně kalorickou variantu. „Například místo máslových krémů doporučuji vyzkoušet pudinkové, tvarohové nebo želatinové. Náplně lze nahradit ovocem, bílá mouka celozrnnou a cukr sladidly,“ vyjmenovává Kristýna Galová, výživová poradkyně z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.



Připravit však můžete i netradiční cukroví, které překvapí svou příznivou energetickou hodnotou. Přidáváme recepty, které si oblíbili klienti Institutu kompliment. 

 

 

Vánoční dort ricotta

      500 g sýru ricotta

      šťáva z poloviny grepu (nebo limetky, případně pomeranče)

      1 PL želatiny v prášku

      1 balení vanilkového cukru

      200 g cereálních sušenek

      50 g rostlinného másla

      Sušenky rukou rozdrtíme a smícháme s rostlinným máslem. Natlačíme na dno malé dortové formy, dáme do ledničky ztuhnout. Smícháme sýr ricotta, vanilkový cukr a ovocnou šťávu. Polévkovou lžíci práškové želatiny připravíme dle návodu na obalu. Po vychladnutí vmícháme do připravené směsi a zalijeme jí sušenkový korpus. Dáme na 2-3 hodiny do lednice. Před podáváním můžeme ozdobit kousky tropického ovoce. 

 

 

Čertíci

      4 vejce

      6 PL tvarohu

      10 PL ovesných nebo pšeničných vloček

      1 PL tekutého umělého sladidla

      1/2 sáčku do pečiva

      1 PL kakaa

      Mandlové aroma

      Vše smíchejte dohromady a vložte do košíčků na pečení (na muffiny). Pečte na 180 stupňů asi 25 – 30 minut. 

 

 

 

Tvarohový  zákusek

      400 g tvarohu

      150 ml bílého jogurtu
      20 g práškové želatiny

      1 PL vanilkového cukru 
      ovoce – jahody, maliny, kiwi, meruňky, broskve

      Tvaroh vymíchejte s jogurtem a vanilínovým cukrem, přidejte želatinu připravenou podle návodu a spolu promíchejte. Formu vyložte fólií, na ni střídavě pokládejte náplň a kousky ovoce. Naplněnou formu uložte do chladu. Po ztuhnutí obsah z formy vyklopte a zákusek nakrájejte. Před podáváním ozdobte. 

 

 

 

Plněné  sušené švestky

      1 vakuové balení  sušených švestek

      50 g balkánského sýra

      Sýr nakrájejte na plátky a vkládejte do švestek. Švestky uzavřete a napichujte na párátka. 

 

 

 

Hrušky zapečené  se sýrem

      Hruška

      1 čajová lžička rostlinného másla

      Sýr s modrou plísní

      Hrušku rozpulte a odstraňte jádřinec. Opečte na másle z obou stran a vložte do zapékací misky. Na vrchní část hrušek položte tenký plátek sýra a zapečte v troubě. 

 

 

 

Pikantní ořechy

      100 g vlašských nebo pekanových ořechů

      sůl

      mleté černé  koření

      1 čajová lžička medu

      Ořechy osolte, vložte do mikrovlnné trouby a při maximální teplotě spařte (30 sekund). Potom je okořeňte a opět vložte do mikrovlnky na dalších 30 sekund. Přidejte med a naposledy dejte na půlminutu do mikrovlnné trouby.

 
Zdroj: archív 2011
 
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka
Vaše výška:
Vaše hmotnost:
Datum:




cm
kg

Profil blogu
Profil sekce "Zdravá"
Profil blogu
Založen:
11.9.2008 9:27:46

Přístupů:
1832504

RSS:
Toplist