

Zkuste experimentovat, inspirovat se můžete recepty od brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. Připravit si tak můžete vánoční dortu z ricotty, výborný tvarohový zákusek nebo třeba sušené švestky plněné balkánem a domácí pikantní ořechy, které se výborně hodí k silvestrovské oslavě.
Při přípravě vašich oblíbených dezertů nebo cukroví přemýšlejte, zda není možné připravit méně kalorickou variantu. „Například místo máslových krémů doporučuji vyzkoušet pudinkové, tvarohové nebo želatinové. Náplně lze nahradit ovocem, bílá mouka celozrnnou a cukr sladidly,“ vyjmenovává Kristýna Galová, výživová poradkyně z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.
Připravit však můžete i netradiční cukroví, které překvapí svou příznivou energetickou hodnotou. Přidáváme recepty, které si oblíbili klienti Institutu kompliment.
Vánoční dort ricotta
500 g sýru ricotta
šťáva z poloviny grepu (nebo limetky, případně pomeranče)
1 PL želatiny v prášku
1 balení vanilkového cukru
200 g cereálních sušenek
50 g rostlinného másla
Sušenky rukou rozdrtíme a smícháme s rostlinným máslem. Natlačíme na dno malé dortové formy, dáme do ledničky ztuhnout. Smícháme sýr ricotta, vanilkový cukr a ovocnou šťávu. Polévkovou lžíci práškové želatiny připravíme dle návodu na obalu. Po vychladnutí vmícháme do připravené směsi a zalijeme jí sušenkový korpus. Dáme na 2-3 hodiny do lednice. Před podáváním můžeme ozdobit kousky tropického ovoce.
Čertíci
4 vejce
6 PL tvarohu
10 PL ovesných nebo pšeničných vloček
1 PL tekutého umělého sladidla
1/2 sáčku do pečiva
1 PL kakaa
Mandlové aroma
Vše smíchejte dohromady a vložte do košíčků na pečení (na muffiny). Pečte na 180 stupňů asi 25 – 30 minut.
Tvarohový zákusek
400 g tvarohu
150 ml bílého jogurtu
20 g práškové želatiny
1 PL vanilkového cukru
ovoce – jahody, maliny, kiwi, meruňky, broskve
Tvaroh vymíchejte s jogurtem a vanilínovým cukrem, přidejte želatinu připravenou podle návodu a spolu promíchejte. Formu vyložte fólií, na ni střídavě pokládejte náplň a kousky ovoce. Naplněnou formu uložte do chladu. Po ztuhnutí obsah z formy vyklopte a zákusek nakrájejte. Před podáváním ozdobte.
Plněné sušené švestky
1 vakuové balení sušených švestek
50 g balkánského sýra
Sýr nakrájejte na plátky a vkládejte do švestek. Švestky uzavřete a napichujte na párátka.
Hrušky zapečené se sýrem
Hruška
1 čajová lžička rostlinného másla
Sýr s modrou plísní
Hrušku rozpulte a odstraňte jádřinec. Opečte na másle z obou stran a vložte do zapékací misky. Na vrchní část hrušek položte tenký plátek sýra a zapečte v troubě.
Pikantní ořechy
100 g vlašských nebo pekanových ořechů
sůl
mleté černé koření
1 čajová lžička medu
Ořechy osolte, vložte do mikrovlnné trouby a při maximální teplotě spařte (30 sekund). Potom je okořeňte a opět vložte do mikrovlnky na dalších 30 sekund. Přidejte med a naposledy dejte na půlminutu do mikrovlnné trouby.