
Recept: Trnkové víno
17.04.09, 10:04, autor: Kuchařka
Zavařování, nakládání
na 1 kg trnek:
1 l vody
350 g cukru
kvasinky
Trnky opereme a rozmačkáme. Drt' dáme do nádoby a zalijeme ji horkým cukerným roztokem. Necháme vychladnout, přidáme kvasinky a necháme v teplé místnosti 6-8 dní kvasit. Občas promícháme. Vykvašené trnky vylisujeme a vlijeme zpět do nádoby, uzavřeme kvasnou zátkou a necháme znovu kvasit. Zda je víno vykvašené, poznáme, když bublinky kysličníku uhličitého přestanou kvasnou zátkou unikat. Víno necháme ustát, až kal klesne ke dnu, a stočíme do láhví. Nádobu můžeme doplnit znovu cukerným roztokem a postup ještě jednou opakovat.