
2 l vody,
2 citrony,
2 velké hrsti lístků máty,
10 g kyseliny citronové,
1,7 kg cukru
Čisté lístky máty pokrájíme nahrubo a uložíme je do vyšší nádoby, například do 3litrové sklenice. Citrony umyjeme a na 10 minut ponoříme do vody s octem, opláchneme. Tím je zbavíme špinavého konzervačního potahu. Potom je nakrájíme na plátky a přidáme k mátě a zalijeme vodou. Necháme asi den marinovat zakryté papírovým ubrouskem. Občas promícháme a propícháme citrony.
Druhý den se výluh přecedí přes kávový filtr nebo jemné sítko do hrnce. Přidá se cukr a kyselina citronová. Na mírném ohni zahřejeme na 70 až 75 stupňů, abychom zachovali aromatické látky. Mícháme až se cukr zcela rozpustí. Hotový sirup plníme do čistých horkých lahví nebo sklenic na šroubovací víčko, obrátíme dnem vzhůru.
Mátový sirup s jemně perlivou minerálkou, kostkami ledu a plátkem citronu je opravdu chutný a lahodný nápoj. Pohár můžeme ještě přizdobit lístky čerstvé máty.