Recept: Staročeský trhanec

- Recept: Staročeský trhanec
Rubrika:  Recepty

Recept: Staročeský trhanec

05.04.23, 00:00, autor: redakce
Trhanec je skvělé sladké jídlo, které se vařilo hlavně na velikonoční "škaredou středu", kdy se vzpomíná na to, že Jidáš žaloval (škaredil) na Ježíše Krista. Proto má být v tento den i jídlo na pohled "škaredé". Nejčastěji se tedy vařily halušky se zelím, šumajstr - kroupy s fazolí, nebo právě sladký trhanec. Ale moc nevěřte tomu, že vypadá "škaredě", kdepak, podle mého je přímo nádherný :) A děti se po něm mohou utlouct.

Čtenost -   Diskuze: (0
 

200 g hladké mouky

4 vejce

250 ml mléka

50 g rozinky

vlašské ořechy dle chuti

špetka soli

2 lžíce krystalového cukru

vanilkový cukr

2 lžíce másla

2 jablka oloupaná, bez jadřince a nakrájená na kousky

cukr moučka na posypání

 

Ušleháme žloutky s cukrem a solí, přidáme mléko mouku a zamícháme. Necháme chvíli stát, mezitím si vyšleháme pevný sníh z bílků, který pak opatrně vmícháme do žloutkové směsi.

 

Na pánvi si rozpustíme lžíci másla, nalijeme těsto, posypeme rozinkami a pod pokličkou pomalu pečeme. Těsto naběhne asi na 2-3 cm, volte proto vyšší pánev.  Když je těsto z jedná strany hotové, oročíme a necháme dojít i druhou stranu.

 

Hotovou placku přímo na pánvi natrháme pomocí špachtle nebo obracečky (dřevěné nebo teflonové) na menší kousky, vyjmeme z pánve a dáme stranou.

 

Do pánve dáme druhou lžíci másla, které necháme rozpustit a přidáme lžíci cukru, který necháme zkaramelizovat. Do karamelu vložíme na kousky nakrájené jablko a ořechy.  Necháme obalit karamelem a na závěr vložíme zpět do pánve natrhané kousky placky. Vše promícháme a ihned podáváme.

 

Servírujeme na talíř a sypeme moučkovým cukrem. Můžete ještě mírně zakápnout javorovým sirupem, posypat lehce skořicí, či kakaem.

 

 
Zdroj: Archív 2015
 
Ohodnoťte recept
Hodnotit mohou pouze přihášení uživatelé.
Tento recept zatím nikdo nehodnotil | Průměrné hodnocení: (-)
Profil blogu
Profil sekce "Recepty"
Profil blogu
Založen:
1.9.2008 14:27:09

Přístupů:
3242815

RSS:
Toplist