
Recept: Šípkové víno
30.09.08, 00:14, autor: Kuchařka
Ano, šípkové víno naší babičky, prudce zdravé :).
400 g sušených šípků
1000 g krystalového cukru
1 balíček vinných kvasinek
1 / 2 balíčku živné soli pro kvasinky
400 - 500 g krystalového cukru
Sušené šípky rozdrtíme válečkem a v pětilitrové láhvi smísíme s kvasinkami, živnou solí a ve vlažné vodě rozpuštěným kilogramem cukru. Dolijeme vodou do dvou třetin láhve. Po bouřlivém kvašení, tj. asi po deseti dnech, šípky přecedíme a vyždímáme přes plátýnko, přidáme další dávku cukru, opět rozpuštěného ve vodě, dolijeme vodou až po hrdlo láhve, dobře povážeme blánou opatřenou kvasným uzávěrem a necháme stát na teplém místě půl roku.