Recept: Pařížský dort

- Recept: Pařížský dort
Rubrika:  Recepty

Recept: Pařížský dort

25.10.08, 13:43, autor: Kuchařka
vánoční cukroví

Čtenost -   Diskuze: (0
 

5 vajec

100 g cukru

1 vanilkový cukr

50 g hrubé mouky

20 g kakaa

marmeláda na pomazání

 

Bešamel:

70 g másla

30 g hladké mouky

250 ml mléka

 

Pěna:

100 g másla

100 g cukru

50 g kakaa

 

Zdobení:

100 g čokolády na vaření

ztužený tuk

šlehačka

 

 

Oddělíme žloutky ze 4 vajec, přidáme cukr a vanilkový cukr a utřeme do pěny. Přisypeme hrubou mouku, kakao a promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do připravené hmoty. Dortovou formu vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vlijeme do formy a pečeme 30-40 minut. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku a necháme vychladnout. Přilijeme mléko a za stálého míchání prohříváme, až se vytvoří hladký bešamel. Za občasného míchání necháme bešamel vystydnout. Z měklé máslo vyšleháme spolu s cukrem a kakaem do pěny. Všleháme vychladlý bešamel a nakonec přidáme zbylé vejce a znovu vyšleháme. Vychladlý korpus opatrně uvolníme ze stran i ze spodu, ale ponecháme ve formě. Povrch potřeme slabou vrstvou marmelády, na ni nalijeme krém a dáme vychladit. Čokoládu rozpustíme se lžící ztuženého tuku a 1-2 lžícemi vody. Rozmícháme hladkou polevu, nalijeme ji na dort a necháme vychladit. Zdobíme šlehačkou.

 
 
Ohodnoťte recept
Hodnotit mohou pouze přihášení uživatelé.
Tento recept zatím nikdo nehodnotil | Průměrné hodnocení: (-)
Profil blogu
Profil sekce "Recepty"
Profil blogu
Založen:
1.9.2008 14:27:09

Přístupů:
2605708

RSS:
Toplist