Ingredience:
(na 70 ks ořechů)
350 g hladké mouky
150 g cukru moučka
120 g vlašských ořechů
250 g másla
Van Houten kakao (volitelné)
Formičky na ořechy
Krém:
100 g másla
100 g moučkového cukru
40 g vlašských ořechů
Van Houten kakao (volitelné)
Mouku a cukr prosejte na vál. Přisypte najemno namleté ořechy (já jsem použila svůj kuchyňský robot KitchenAid s krouhacím nástavcem MVSA a bubnem na mletí ořechů) a přidejte na plátky nakrájené máslo. Pokud chcete, aby vaše ořechy byly tmavé, přidejte dvě lžíce kvalitního kakaa.
Špičkami prstů zpracujte těsto do pomyslné drobenky a poté ho spojte pomocí hrany dlaně. Vytvořte kouli a zabalte ji do dvou vrstev potravinové fólie. Takto připravené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc.
Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Těsto napěchujte do formiček na ořechy. Nezapomeňte nechat prohlubeň na krém. Ořechy pečte v troubě asi 8 minut. Hotové ořechy ještě zatepla vyklepněte z formiček, nechte zchladnout a plňte krémem. Jsou ihned měkké, tudíž je nemusíte nechávat odležet.
Krém
Máslo pokojové teploty mixujte v kuchyňském robotu 7 minut jen samotné, dokud nenabude na objemu. Bude krásně nadýchané a světlé. Do másla pak přidejte cukr podle chuti a ořechy. Pokud máte světlé ořechy, hodí se tmavý krém. Přidejte tedy 4 lžíce kvalitního kakaa a promíchejte, dokud nebude krém hezky zabarvený. Krém naneste do zdobícího pytlíku s úzkou trezírovací špičkou a nastříkejte ho do ořechů. Pokud nemáte sáček, ořechy můžete promazat pomocí nože.
Recept pro kitchenaid.cz připravila bloggerka Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“, která se umístila na pátém místě v Czech Blog Awards.