Recept: Mléčně kvašená mrkev
20.04.09, 11:28, autor: Kuchařka
Zavařování, nakládání
1 kg mrkve nebo karotky
1 větší cibule
30 g soli
20 g cukru
kousek křenu
Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubší nudličky, cibuli nakrájíme na kostičky, křen najemno nastrouháme a vše smícháme se solí a cukrem. Důkladně upěchujeme do sklenic, povrch zatížíme, povážeme plátěným ubrouskem a necháme kvasit. Zeleninu nejprve necháme asi týden v místnosti s teplotou kolem 20 stupňů C, pak ji přeneseme do místnosti chladnější, kde ji necháme 4-5 týdnů. Během celé doby kvašení by povrch měl být pokryt vlastní št'ávou. Je-li tekutiny málo, doplníme ji převařenou osolenou vodou. Mléčně kvašenou mrkev podáváme jako salát, nejlépe ochucený majonézou.