4 ks vepřových ledvinek
50 g uzené slaniny
1 cibule
kmín, sůl, pepř
polohrubá mouka na zahuštění
Vyprané ledvinky odblaníme, podélně rozpůlíme a pečlivě zbavíme bílých trubic a tuku. Očištěné ledvinky nakrájíme na proužky. Do kastrolu dáme tavit na kostičky nakrájenou slaninu, až pustí tuk, přidáme špetku kmínu a najemno nakrájenou cibulku. Cibulku necháme zesklovatět a přidáme na nudličky nakrájené ledvinky. Lehce posolíme a necháme zatáhnout. Poté podlijeme horkou vodou nebo masovým vývarem a pod pokličkou necháme dusit do měkka. Poté zahustíme polohrubou moukou (nebo hotovou jíškou Knorr) ještě chvíli povaříme, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat. Nejlépe s rýží, brambory nebo i těstovinami.
jaroslav 31.07.09, 11:59
1. ledvinky na slanině
Horší recept jsme nečetl.Jedině blazen může ledvinky třeba jen trochu osolit na začátku!!Jednak odblanit,propláchnout několikrát,blanžírovat(vhodit na krátkou do dobu do vroucí vody)propláchnout,dát přes noc do mléka(kvůli barvě a pak bych mohl snad souhlasit s receptem
Petr Malý 11.02.12, 20:03
2. Nesmysl
Proč píšeš nesmysly? Ledvinky se pochopitelně osolit můžou, nejsou to játra. Do mléka je namáčíš kvůli odstranění "typického" zápachu a příchuti. Kvůli barvě - tak to jsem se opravdu zasmál. Jinak ledvinky připravené dle tohoto receptu jsou vynikající.
Jan Pecháček 12.02.15, 11:22
3.
Vážený pane,
osolit můžete i játra, ovšem nesmíte je dlouho dělat, protože ony tvrdnou nikoliv solí, nýbrž dobou tepelné úpravy. Zkuste na malém vzorku a uvidíte.