

1 menší květák
150 g strouhanky
4 vejce
100 g šunky
100 g strouhaného tvrdého sýra
100 g másla
zelená petrželková nať
pažitka či jarní cibulka
pepř
sůl
muškátový květ
Celou hlávku květáku dáme blanšírovat do vroucí osolené vody. Vaříme krátce a necháme jen mirně probublávat. Jen aby se květák ovařil. Pokud bychom ho nevařili vůbec, zůstala by mu nepříjemná palčivá chuť. Nesmíme jej ani převařit, bude se péct ještě pomerně dlouho v troubě a pořád bude měknout.
Ovařený květák vyjmeme z vody a necháme vychladnout. Poté jej rozeberem na drobné růžičky, ale můžeme i posekat nožem a dokonce i rozmačkat pomocí mačkadla na brambory, ale pokud chceme na hotovém výrobu videt i strukturu květáku tak si dáme práci s rozebráním na růžičky.
Takto připravený květák dáme do mísy a přidáme k němu máslo, které jsme utřeli se 4 žloutky do pěny. Poté přidáme šunku (může být však i uzené maso, mleté maso, anglická slanina - del chuti), strouhaný sýr (výběr opět podle chuti - eidam, gouda, ale i gorgonzola či niva nebo parmezán), vmícháme nasekanou petrželku, pažitku či jarní cibulku (může být i špenát, bazalka či oregáno - ale těmito bylinkami výrazně ovlivňujete chuť). Přimícháme strouhanku. Směs promícháme dosolíme, opepříme a lehce dochutíme muškátovým květem.
Nakonec velmi opatrně vmícháme tuhý sníh ze 4 bílků. Dáme do vymaštěné, strouhankou vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 35 - 40 minut. Aby byl nákyp vláčnější můžeme formu s těstem vložit do plechu s vyšším okrajem, do poloviny naplněným vodou a takto upéct. Nebude mít tvrdé okraje a povrch.
Můžeme podávat samotné jen se zeleninovým salátem. Můžeme podávat i spřílohou, kterou mohou být nové brambory, šťouchané brambory či bramborová kaše. Nákyp ale samotný může být přílohou k pečenému masu, drůbeži či pečenému králíku.