Recept: Květákový nákyp

- Recept: Květákový nákyp
Rubrika:  Recepty

Recept: Květákový nákyp

19.06.15, 08:42, autor: redakce
Květákový nákyp s hlávkovým salátem se výborně hodí na lehký letní oběd. Ale klidně jej můžeme použí i jako přílohu k slavnostnější verzi oběda - třeba květákový nákyp s pečeným králíkem.

Čtenost -   Diskuze: (0
 

1 menší květák

150 g strouhanky

4 vejce

100 g šunky

100 g strouhaného tvrdého sýra

100 g másla

zelená petrželková nať

pažitka či jarní cibulka

pepř

sůl

muškátový květ

 

 

Celou hlávku květáku dáme blanšírovat do vroucí osolené vody. Vaříme krátce a necháme jen mirně probublávat. Jen aby se květák ovařil. Pokud bychom ho nevařili vůbec, zůstala by mu nepříjemná palčivá chuť. Nesmíme jej ani převařit, bude se péct ještě pomerně dlouho v troubě a pořád bude měknout.

 

Ovařený květák vyjmeme z vody a necháme vychladnout. Poté jej rozeberem na drobné růžičky, ale můžeme i posekat nožem a dokonce i rozmačkat pomocí mačkadla na brambory, ale pokud chceme na hotovém výrobu videt i strukturu květáku tak si dáme práci s rozebráním na růžičky.

 

Takto připravený květák dáme do mísy a přidáme k němu máslo, které jsme utřeli se 4 žloutky do pěny. Poté přidáme šunku (může být však i uzené maso, mleté maso, anglická slanina - del chuti), strouhaný sýr (výběr opět podle chuti - eidam, gouda, ale i gorgonzola či niva nebo parmezán), vmícháme nasekanou petrželku, pažitku či jarní cibulku (může být i špenát, bazalka či oregáno - ale těmito bylinkami výrazně ovlivňujete chuť). Přimícháme strouhanku. Směs promícháme dosolíme, opepříme a lehce dochutíme muškátovým květem.

 

Nakonec velmi opatrně vmícháme tuhý sníh ze 4 bílků. Dáme do vymaštěné, strouhankou vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 35 - 40 minut. Aby byl nákyp vláčnější můžeme formu s těstem vložit do plechu s vyšším okrajem, do poloviny naplněným vodou a takto upéct. Nebude mít tvrdé okraje a povrch.

 

Můžeme podávat samotné jen se zeleninovým salátem. Můžeme podávat i spřílohou, kterou mohou být nové brambory, šťouchané brambory či bramborová kaše. Nákyp ale samotný může být přílohou k pečenému masu, drůbeži či pečenému králíku.

 
 
Ohodnoťte recept
Hodnotit mohou pouze přihášení uživatelé.
Tento recept zatím nikdo nehodnotil | Průměrné hodnocení: (-)
Profil blogu
Profil sekce "Recepty"
Profil blogu
Založen:
1.9.2008 14:27:09

Přístupů:
3338771

RSS:
Toplist