Recept: Kvašené okurky
27.04.09, 17:49, autor: Kuchařka
Zavařování, nakládání
větší a přerostlé okurky
kopr
višňové listy
vinné listy
kolečka cibule
kolečka křenu
celý pepř
nové koření
60-80 g soli na 1 l vody
Okurky pečlivě omyjeme a každou vidličkou několikrát propíchneme. Pak je skládáme do větší sklenice, prokládáme koprem, višňovými listy nebo listy vinné révy, silnějšími kolečky cibule a křenu. Přidáme celý pepř, nové koření a zalijeme vychladlým solným roztokem. Navrch umístíme dřevěnou sponu, aby byly okurky zatížené. Nádobu překryjeme plátnem a při teplotě 15-20 stupňů je necháme kvasit. Asi po třech týdnech okurky přemístíme do chladnějšího prostředí, zvýšíme tak jejich trvanlivost. Z povrchu roztoku během kvašení i uskladnění odstraňujeme bělavý povlak a podle potřeby dolijeme solným roztokem.