
Recept: Dýňový kompot 1
19.04.09, 16:41, autor: Kuchařka
Zavařování, nakládání
2 kg tykve
1/2 l octa
2 l vody
1,6 kg krystalového cukru
2 citrony nebo pomeranče
Zralou tykev dobře omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a semena vydlabeme. Pak tykev oloupáme a nakrájíme na kostičky. Vodu smícháme s octem a tykev tímto roztokem zalijeme. Použijeme porcelánovou mísu. V chladu necháme odležet nejméně 12 hodin. Druhý den přidáme cukr a dýni povaříme, až zesklovatí. Pak scedíme a roztok dále vaříme až do hustoty sirupu. Tykev vložíme do zavařovacích sklenic a proložíme na plátky nakrájeným, oloupaným citronem nebo pomerančem. Můžeme přidat pár hřebíčků a špetku skořice. Zalijeme nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při teplotě 85 stupňů C.