800 g drštěk
kořenová zelenina
60 g sádla
hladká mouka
mletá sladká paprika
česnek
mletý pepř
majoránka
sůl
Dršt'ky pečlivě omyjeme, vložíme do studené vody, chvíli povaříme, vodu slijeme a dršt'ky znovu opláchneme. Poté je zalijeme studenou vodou,osolíme a vaříme asi 3 hodiny doměkka. V poslední třetině varu přidáme očištěnou kořenovou zeleninu. Vařené dršt'ky vyjmeme a vychladlé nakrájíme na tenké nudličky. Ze sádla a mouky připravíme jíšku, do které před dokončením přidáme mletou papriku, rozmícháme studeným vývarem nebo vodou a vmícháme do polévky. Polévku vaříme za častého míchání ještě asi 30 minut, podle chuti opepříme, dosolíme a před dokončením přidáme jemně utřený česnek a úplně nakonec majoránku. Polévku můžeme vylepšit kostkou masového bujonu.