Recept: Čokoládový dort s malinami

- Recept: Čokoládový dort s malinami
Rubrika:  Recepty

Recept: Čokoládový dort s malinami

22.06.15, 09:38, autor: redakce
Recept od slavné, světově proslulé kuchařky Nigelly Lawson z její úžasné kuchařky Život je hostina.

Čtenost -   Diskuze: (0
 

„Mám už trapný pocit z toho, jak moc tento dort miluji a s jakou vášní ho dělám. Vypadá jako vystřižený z nějakého hollywoodského slaďáku, avšak pod líbivou skořápkou se neskrývá prázdná chuť: korpus z kakaového šlehaného těsta je nadýchaný, hebký, vláčný a sám o sobě lahodný a může se upéct předem. Dokončit dílo na poslední chvíli je jen trocha zábavné umělecké tvorby. Navíc, když jsem tento recept uveřejnila, setkal se s ohromným úspěchem u široké veřejnosti,“ tvrdí Nigella.

 

Těsto

    150 ml mléka
    1 lžíce másla
    1 lžíce vanilkového aromatu
    3 vejce
    200 g krupicového cukru
    175 g hladké mouky
    3 lžíce vysoce jakostního kakaa
    1 lžička jedlé sody

Náplň


    125 ml smetany ke šlehání
    125 g čerstvých malin

Čokoládová poleva ganache


    150 ml smetany ke šlehání
    150 g tmavé čokolády (s minimálně 70% obsahem kakaového prášku)
    1 lžíce zlatého sirupu
    125 g čerstvých malin, na ozdobu

 

Jak na to?

Troubu necháme předehřát na 170 °C. Připravíme si dvě formy (23 cm), vymastíme je a na dno vložíme pečicí papír.

 

(Můžeme také dát všechno těsto do jedné formy a po upečení a vychladnutí dort uprostřed proříznout - poznámka redakce)



Mléko a máslo dáme do hrnku a zahříváme, dokud se máslo nerozpustí. Hrnek odstavíme z plotny a do horké směsi vmícháme vanilkové aroma.

V misce smícháme mouku s kakaem a jedlou sodou. Do velké mísy dáme vejce a cukr, které elektrickým šlehačem ušleháme do husté nadýchané bledě žluté pěny.

Za stálého šlehání přilijeme k pěně teplou tekutou směs a pokračujeme, až se obojí dokonale propojí. Potom dřevěnou měchačkou nebo gumovou stěrkou pomalu vmícháme do základu sypkou směs. Pracujeme metodou překládání odspodu navrch.

Hotové těsto rozdělíme do přichystané dvojice forem, které ihned vložíme do trouby. Korpusy pečeme kolem 20 minut. Formy vyjmeme na drátěnou mřížku a vyčkáme asi 10 minut, než korpusy mírně zchladnou a zatuhnou, neboť v prvních chvílích jsou velmi měkké a křehké a mohly by se rozlomit. Potom korpusy vyklopíme, posadíme na drátěnou mřížku a necháme úplně vychladnout. Nyní vypadají jako tenké placky, ale pomocí náplně a polevy vytvoří krásně vysoký dort.

Když korpusy upečeme den předem, po úplném vychladnutí zabalíme každý zvlášť nejprve do pečicího papíru, který zabrání přilepení kůrky, a pak do alobalu.

Na náplň ušleháme ze smetany tuhou šlehačku a přidáme maliny, které rozmačkáme vidličkou, avšak ne dohladka. Nádherně růžovo-bílým a vínově kropenatým krémem potřeme jeden korpus a náplň přiklopíme druhým korpusem.

Pokračujeme polevou. Do menšího hrnce dáme smetanu, čokoládu rozlámanou na kousky a sirup a na nízkém až středním žáru vše zahříváme, až se čokoláda rozpustí. Hrnec odstavíme z plotny a ručně metlou směs šleháme, dokud není hladká, hustá a lesklá. Polevu nalijeme na vrchní čáat a kovovou stěrkou rozetřeme ke krajům (neděláme si starosti s pramínky, které místy stečou po stěnách).

Dort orámujeme čerstvými malinami, které sázíme asi centimetr od kraje.

 
Zdroj: PR
 
Ohodnoťte recept
Hodnotit mohou pouze přihášení uživatelé.
Tento recept zatím nikdo nehodnotil | Průměrné hodnocení: (-)
Profil blogu
Profil sekce "Recepty"
Profil blogu
Založen:
1.9.2008 14:27:09

Přístupů:
2710853

RSS:
Toplist