

„Mám už trapný pocit z toho, jak moc tento dort miluji a s jakou vášní ho dělám. Vypadá jako vystřižený z nějakého hollywoodského slaďáku, avšak pod líbivou skořápkou se neskrývá prázdná chuť: korpus z kakaového šlehaného těsta je nadýchaný, hebký, vláčný a sám o sobě lahodný a může se upéct předem. Dokončit dílo na poslední chvíli je jen trocha zábavné umělecké tvorby. Navíc, když jsem tento recept uveřejnila, setkal se s ohromným úspěchem u široké veřejnosti,“ tvrdí Nigella.
Těsto
150 ml mléka
1 lžíce másla
1 lžíce vanilkového aromatu
3 vejce
200 g krupicového cukru
175 g hladké mouky
3 lžíce vysoce jakostního kakaa
1 lžička jedlé sody
Náplň
125 ml smetany ke šlehání
125 g čerstvých malin
Čokoládová poleva ganache
150 ml smetany ke šlehání
150 g tmavé čokolády (s minimálně 70% obsahem kakaového prášku)
1 lžíce zlatého sirupu
125 g čerstvých malin, na ozdobu
Jak na to?
Troubu necháme předehřát na 170 °C. Připravíme si dvě formy (23 cm), vymastíme je a na dno vložíme pečicí papír.
(Můžeme také dát všechno těsto do jedné formy a po upečení a vychladnutí dort uprostřed proříznout - poznámka redakce)
Mléko a máslo dáme do hrnku a zahříváme, dokud se máslo nerozpustí. Hrnek odstavíme z plotny a do horké směsi vmícháme vanilkové aroma.
V misce smícháme mouku s kakaem a jedlou sodou. Do velké mísy dáme vejce a cukr, které elektrickým šlehačem ušleháme do husté nadýchané bledě žluté pěny.
Za stálého šlehání přilijeme k pěně teplou tekutou směs a pokračujeme, až se obojí dokonale propojí. Potom dřevěnou měchačkou nebo gumovou stěrkou pomalu vmícháme do základu sypkou směs. Pracujeme metodou překládání odspodu navrch.
Hotové těsto rozdělíme do přichystané dvojice forem, které ihned vložíme do trouby. Korpusy pečeme kolem 20 minut. Formy vyjmeme na drátěnou mřížku a vyčkáme asi 10 minut, než korpusy mírně zchladnou a zatuhnou, neboť v prvních chvílích jsou velmi měkké a křehké a mohly by se rozlomit. Potom korpusy vyklopíme, posadíme na drátěnou mřížku a necháme úplně vychladnout. Nyní vypadají jako tenké placky, ale pomocí náplně a polevy vytvoří krásně vysoký dort.
Když korpusy upečeme den předem, po úplném vychladnutí zabalíme každý zvlášť nejprve do pečicího papíru, který zabrání přilepení kůrky, a pak do alobalu.
Na náplň ušleháme ze smetany tuhou šlehačku a přidáme maliny, které rozmačkáme vidličkou, avšak ne dohladka. Nádherně růžovo-bílým a vínově kropenatým krémem potřeme jeden korpus a náplň přiklopíme druhým korpusem.
Pokračujeme polevou. Do menšího hrnce dáme smetanu, čokoládu rozlámanou na kousky a sirup a na nízkém až středním žáru vše zahříváme, až se čokoláda rozpustí. Hrnec odstavíme z plotny a ručně metlou směs šleháme, dokud není hladká, hustá a lesklá. Polevu nalijeme na vrchní čáat a kovovou stěrkou rozetřeme ke krajům (neděláme si starosti s pramínky, které místy stečou po stěnách).
Dort orámujeme čerstvými malinami, které sázíme asi centimetr od kraje.