20 ks bezinkových květů
80 g kyseliny citrónové
4 citróny
2 litry převařené a vychladlé vody
2 kg krystalového cukru
Do skleněné pětilitrové láhve naskládejte bezové květy, přidejte na kolečka nakrájené citrony a kyselinu citrónovou. Zalijte vychladlou převařenou vodou, překryjte čistou utěrkou a nechejte 24 hodin louhovat.
Potom přecedíme přes plátno (cedník vyložený gázou) a přidáme cukr, vše promícháme, přikryjeme a necháme dalších 24 hodin stát.
Stáčíme do lahví, které skladujeme v chladnu a temnu. Vydrží klidně celý rok.
Při jiné variantě bezinkového sirupu se výluh s cukrem zahřívá zhruba na 80 st. C (chvíle, kdy začnou stoupat ode dna maličké bublinky). Potom se ještě horký nalévá do sklenic, které se pečlivě uzavřou a položené se nechají vychladnout. Nevýhodou této varianty je, že se tím zničí veškerý vitamin C. Výhodou, že by sirup měl déle vydržet.