Korpus: 5 větších vajec, 200 g krupicového cukru, 200 g mletých vlašských ořechů, 5 lžic horké vody, 160 g hrubé mouky, vanilkový cukr.
Náplň: 200 g piškotů, 200 g džemu nebo marmelády (použila jsem šípkovou), rum, mleté vlašské ořechy
Krém 1. (karamelový): 250 g másla, zkaramelizované kondenzované slazené mléko (Salko vaříme v uzavřené plechovce 2 hodiny ve vodě - otvíráme až po úplném vychladnutí)
Krém 2. (vanilkový): 200 g másla, 250 ml mléka, puding, vanilkový cukr, (moučkový cukr dle chuti), případně lžíce rumu
Na potažení: 50 g mletých ořechů, 100g čokolády na vaření, 50 g ztuženého pokrmového tuku
Oddělíme žloutky od bílků, rozdělíme cukr na polovinu a ušleháme s cukrem bílky do pevného sněhu. K žloutkům kromě poloviny cukru přidáme ještě vanilkový cukr a horkou vodu a taktéž ušleháme do krémova. Poté opatrně smícháme žloutky a bílky a přidáváme střídavě po částech mouku a ořechy - opatrně zapracováváme do hmoty. Hotové těsto vlijeme do vymazené a moukou (či ořechy) vysypané dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů čtvrt hodiny. Pak stáhneme teplotu na 150 stupňů a další třičtvrtě hodinu až hodinu pomalu dopékáme. Že máme upečeno poznáme například tak, že do korpusu zapíchneme špejli, pokud na ní nezůstane těsto, mělo by být hotovo. Dort vytáhneme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Nejlepší je nechat dort až do dalšího dne třeba v chladničce ve formě, přikrytý pečícím papírem, nebo alobalem (aby na povrchu neosychal).
Na druhý den dort rozkrojíme na tři části, které hojně pokropíme rumem a spodní a střední díl potřeme marmeládou. Na spodní díl dáme nejdřív náplň, kterou jsme vyrobili zpracováním mletých piškotů a dalších, v ingrediencích uvedených, přísad. Na náplň dáme polovinu karamelového krému. Na spodní díl umístíme střední díl dortu marmeládou nahoru. Dobře usadíme a potřeme druhou polovinou karamelového krému. Usadíme třetí, nemarmeládový díl. Dort zatížíme - například prkénkem, na který dáme jako zátěž 4 kostky másla, nebo dvě půlkilové Ramy a dáme do chladničky ztuhnout. Opět nejlépe do druhého dne.
Po ztuhnutí dort potřeme celý polovinou krému č.2 - tedy vanilkovým. Musí být potřen po povrchu a po stranách. Boky dortu potáhneme mletými ořechy a dáme opět na chvíli zatuhnout to chladničky. Mezitím si rozpustíme čokoládu na vaření se ztuženým tukem. Na ztuhlý horní krém dortu nalijeme čokoládovou polevu, kterou rozetřeme. Máme-li povrch dortu nerovný (čokoládu) pevně uchopíme podložku a celým dortem trhneme. Čokoláda na povrchu by se měla krásně vyrovnat a vytvořit "zrcadélko". Potahujeme opatrně, aby nám čokoláda nestekla po okrajích a bocích dortu. Počkáme až čokoláda ztuhne. Neměli bychom dávat tuhnout čokoládu do ledničky, mohla by zešednout, ale na vychlazeném krému nám krásně zatuhne i při pokojové teplotě (případně je možné použít na tuhnutí balkón, ovšem nemrzne-li, nebo pokud právě nedlíme v Sýrii, či jiné čtyřicetistupňové lokalitě. Sídlíme-li například v Íráku či Libanonu, nepoužíváme balkón, kvůli střepinám z granátů. V Somálsku také nepoužíváme balkón - je totiž pravděpodobné, že by nám z něj domorodci nenechali ani talíř.)
Na ztuhlou čokoládu zdobíme pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou hubičkou druhou polovinu vanilkového krému. Na závěr můžeme po obvodu umístit poloviny ořechů, mandle nebo lískové ořechy v čokoládě, nebo čokoládové bonbony - podle fantazie. Je možné též posypat povrch (jen na krém) mletými ořechy, čokoládovými hoblinkami, či kakaem. Opět podle fantazie.
Máte oblíbený recept? Třeba který jste sama vymyslela, nebo i rodinný po babičce? Neváhejte a pošlete nám ho na adresu redakce@zenax.cz. Bude-li zajímavý zveřejníme ho v naší rubrice Recepty pod Vaším jménem.
Jitula 22.06.10, 20:28
1.
Moc děkuji za tento jednoduchý, srozumitelný, dokonce i vtipný recept..:)Už dlouho se chci pustit do upečení dortu, protože můj přítel byl zvyklý, že bývalá přítelkyně, dělala výborné dorty, měla jsem možnost od ní ochutnat a olizovala jsem se až za ušima, ale myslím, že obrovskou zásluhu na tom měla i její maminka. Moje maminka je výborná kuchařka, ale pečení pro ni není, takže mě to neměl, kdo naučit. Doufám, že budu aspoň tak dobrá, jako expříťula, ne-li lepší, když vyzkouším váš recept.
Milda 19.12.17, 15:07
2. způsob pečení
Nemělo by to být naopak? napřed mírnější teplota a pak vyšší? takhle se těsto přichytí okrajů a střed se buď vyboulí , nebo propadne.