Nechte se inspirovat novinkou, které je vhodná jak do teplé, tak i do studené kuchyně. Nová Flora Gold je skvělá nejen na mazání a do pomazánek, ale díky 70% obsahu tuku se skvěle hodí na vaření, dušení nebo třeba pečení. Flora Gold má jemnou máslovou chuť, pokrmům dodá bohatou máslovou vůni s lehkou svěží chutí.
Tvarůžková pěna
4 porce
2 balení zralých tvarůžků
3 lžíce rostlinného tuku Flora Gold
1 lžíce hořčice
1 jarní cibulka
Špetka soli a pepře
Lahůdková mletá paprika
Energetická hodnota na porci: 508 KJ = 121 kcal
Ponorným mixerem rozmixujeme tvarůžky na kaši. Přidáme rostlinný tuk Flora Gold, hořčici, pepř a případně lehce osolíme. Dobře promícháme. Nakonec zamícháme najemno nasekanou cibulku. Nakonec namažte na celozrnné pečivo a doplňte zeleninou. Případně posypeme červenou paprikou.
Tip fitness odborníka Ing. Martina Hrazdila:
„Tvarůžky jsou, jako jediný sýr, vyrobeny z nízkotučného mléka. Z tohoto důvodu se výborně hodí i při redukční dietě nebo při stravování s nižším obsahem tuků.“
Cizrnová pomazánka
4 porce
1 plechovka uvařené cizrny (cca 400 g) i s nálevem
3 lžíce rostlinného tuku Flora Gold
Šťáva z půlky limety
1 cibule
Stroužek česneku
Sůl, pepř
Sekaná pažitka
Energetická hodnota na porci: 638 KJ = 153 kcal
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na rostlinném tuku Flora Gold, až zesklovatí. Do mixeru dáme cizrnu, orestovanou cibulku i s rostlinným tukem, limetovou šťávu, prolisovaný česnek, pepř a špetku soli a důkladně rozmixujeme na jemnou pastu. Pokud je pomazánka příliš tuhá, přidáme trochu nálevu z cizrny. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem a nakonec vmícháme sekanou pažitku.
Tip fitness odborníka Ing. Martina Hrazdila:
Cizrna je stále v dnešní době pro většinu lidí neznámá, přestože jde o jednu z nejlepších lehce stravitelných luštěnin s vysokým obsahem vápníku, hořčíku a fosforu. Obsahuje kromě složených sacharidů i bílkoviny, které jsou podstatnou a důležitou součástí pestré vyvážené stravy. Pro milovníky kuchyně, kteří si cizrnu chtějí připravit, doporučuji nechat ji namočenou ve vodě v pokojové teplotě minimálně 8 hod. ideálně 1-2 dny.
Celerová pomazánka s nivou
4 porce
3 lžíce rostlinného tuku Flora Gold
200 g celeru
1 menší cibule
200 g nivy
Lžíce světlé sójové omáčky
Sůl, pepř
Hrst sekané pažitky
Energetická hodnota na porci: 1 047 KJ = 250 kcal
Oloupaný celer nakrájíme na kostky 2x2x2 cm, cibuli najemno. V rendlíku rozpustíme tuk Flora Gold, cibulku
necháme zesklovatět, přidáme celer, lehce osolíme a opepříme a pomalu pod poklicí dusíme doměkka a až se odpaří veškerá tekutina. Necháme vychladit a rozmixujeme na kaši. Ochutíme sójovou omáčkou a přidáme najemno nastrouhanou nivu a nasekanou pažitku.
Rozmarýnová pomazánka
4 porce
120 g rostlinný tuk Flora Gold
10 ks sušených rajčat
120 g kozího sýru (pevný, nikoliv roztíratelný)
1 lžíce nasekaného rozmarýnu
špetka soli a pepře dle chuti
Energetická hodnota na porci: 1300 KJ = 311 kcal
Rajčata namočíme na 10 minut do teplé vody, aby změkly. Poté nakrájíme najemno. Rostlinný tuk Flora Gold a kozí sýr společně utřeme, přidáme sušená rajčata a najemno nasekaný rozmarýn. V případě potřeby dochutíme jemně solí a pepřem (pozor – se solí opatrně, kozí sýr je velmi aromatický a slaný sám o sobě).
Tip fitness odborníka Ing. Martina Hrazdila:
Kozí sýr je vhodný pro lidi trpící alergií na kravské mléko. Kozí sýr je svým obsahem vápníku, hořčíku a vitamínů A, B12 a C, železa řazen mezi nejkvalitnější sýry. Svojí výraznou chutí avšak nemusí každému zachutnat.
Muffiny s bazalkou a cuketou
12 velkých muffinů
Suché ingredience:
2¼ šálku hladké mouky
½ lžičky soli
½ lžičky pepře
2 lžičky prášku do pečiva
Špetka mletého sušeného zázvoru
1 šálek nasekané čerstvé bazalky
Mokré ingredience:
1/3 šálku rozpuštěného rostlinného tuku Flora Gold
1 šálek jogurtu
2 vejce
¼ šálku mléka
1 šálek na kostičky nakrájené a na cibulce opečené cukety
V jedné míse dobře smíchejte všechny suché ingredience včetně bazalky. Ve druhé míse lehce našlehejte všechny mokré ingredience mimo opečené cukety. Do mísy se suchými ingrediencemi přilijte mokré ingredience a zlehka promíchejte tak, aby stále zůstaly suché cucky mouky. Přidejte cuketu a vše dobře promíchejte.
Naplňte do papírovými košíčky vyplněné mufinové formy a pečte v dobře vyhřáté troubě při 190° C cca 20 – 25 minut. Po vytažení z trouby nechte 10 minut odpočinout.
Citronová pomazánka
4 porce
120 g rostlinného tuku Flora Gold
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce citronové kůry
1 lžíce pažitky
špetka soli dle chuti
Energetická hodnota na jednu porci: 797 KJ = 761 kcal
Rostlinný tuk Flora Gold smícháme s citronovou šťávou a citronovou kůrou. Dobře promícháme. Přidáme najemno nasekanou pažitku a dochutíme špetkou soli
Tip fitness odborníka Ing. Martina Hrazdila:
Recept je vhodný pro lidi, kteří dbají na pestrou vyváženou stravu, protože Flora Gold má vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin, dobrých tuků omega 3 (ALA) a omega 6 (LA)
Domácí chleba – ciabatta
200 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
200 g hladké mouky
150 - 200 ml vlažné vody
10 g droždí
Hrst opražených dýňových semínek
3 lžíce rostlinného tuku Flora Gold
10 g soli
Energetická hodnota celého chleba: 7 092 KJ = 1 693 kcal
Všechny suroviny dáme najednou do hnětače a uhněteme hladké těsto středně husté, mírně lepivé konzistence. Necháme nakynout a vytvarujeme buď housky nebo ciabaty. Pečeme při 190° C cca 15 - 20 minut.
Tip fitness odborníka Ing. Martina Hrazdila:
Při výrobě domácího chlebu lze volit mnoho různých variant a volbě přísad se meze nekladou. Vybírejte takové přísady, které Vašemu tělu dodají co nejvíce prospěšných látek. Špaldová mouka se od bílé mouky liší jejím, které nejsou oproti bílé mouce zničeni při výrobě. Další vhodnou přísadou jsou dýňová semínka a rostlinný tuk Flora Gold obsahující nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a dýňová semínka i minerály.
Koprová pomazánka
4 porce
120 g rostlinného tuku Flora Gold
60 g žervé
1 lžička citronové kůry
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce petrželky
1 lžíce kopru
sůl a pepř dle chuti
Energetická hodnota: 976 KJ = 233 kcal
Rostlinný tuk Flora Gold promícháme s žervé, citronovou kůrou a citronovou šťávou. Přidáme najemno nasekanou petrželku a kopr, dochutíme špetkou soli a pepře dle chuti a nakonec dobře promícháme.
Tip fitness odborníka Ing. Martina Hrazdila:
Kopr obsahuje vitamíny a minerální látky, které jsou pro naše tělo velmi důležité, proto je kopr jako ochucovadlo různých pomazánek i řady jiných pokrmů vhodnou součástí pestré vyvážené stravy. Snažte se vyjít ze svého stereotypu a občas zařadit do jídelníčku i potraviny, které jste tam doposud neměli.
Džejn 27.10.23, 08:01
1.
Mně se teda moc líbí ta karafa, která je na obrázku. Něco podobného sháním už delší dobu. Jednu dobu se prodávalo něco podobného na https://www.biginzerce.cz/ jako bazarové, ale když jsem tam volal, tak už to bylo bohužel prodané. Ale tak jako... není to zase nic, bez čeho by se nedalo žít, takže čekám. :)