150 g bílků (asi ze 4 vajec)
200 g cukru krupice
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce škrobu
špetka soli
Na dokončení:
200 g Mascarpone
200 g šlehačky
vanilkový cukr
drobné ovoce (maliny, borůvky, jahody, rybíz - dle výběru)
Předehřejeme troubu na 150 stupňů. Mezitím si vyložíme plech pečicím papírem, na který si můžeme pomocí skleničky nabo hrnku předkreslit kolečka.
Ve vysoké míse začneme šlehat bílky se solí na nízký výkon šlehače. Zhruba po 2 minutách zvedneme otáčky šlehače na střední výkon a přidáme třetinu cukru, šleháme další minutu. Pak zase přidáme třetinu cukru a šleháme opět minutu a to zopakujeme i s poslední třetinou cukru.
Poté zvedneme otáčky na maximum a šleháme posledních 5 minut. Sníh musí být tuhý a držet tvar. Do tohoto sněhu lehce vmícháme citronovou šťávu a škrob.
Naplníme vzniklou hmotou cukráčský sáček s ozdobnou hubičkou a začneme vytvářet na plechu hnízda. Nejdříve uděláme kolečko jako dno a poté uděláme okraj tak, že obtočíme kolečko sněhu po okraji ještě jednou vrstvou.
Vložíme do trouby předehřáté na 150 stupňů a ihned snížíme teplotu na 120 st. Sušíme 55 minut. Poté troubu vypneme ale korpusy nevyndáváme. Necháme je dosušit v troubě až do úplného vychladnutí.
Mezitím si ušleháme mascarpone se šlehačkou a vanilkovým cuktrem dotuha. Naplníme cukrářský sáček krémem a zdobíme vychladlé korpusy. Na závěr zdobíme ovocem, které můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem.
Uložíme do chladna nejlépe na 2 hodiny a poté servírujeme.