

Černý bez v naší zemi roste na každé druhé mezi a přitom obsahuje unikátní mix vitamínů a minerálních látek. Usnadňuje pocení a vykašlávání, má mírný diuretický (močopudný) účinek a je zdrojem řady vitamínů a dalších důležitých látek. Také se mu přisuzuje schopnost přispět k udržení správné hladiny cukru v krvi. Konzumace plodů černého bezu je při diabetu jednoznačně přínosná.
Z plodů černého bezu si můžete uvařit čaj, konzumovat je sušené nebo zavařené. Dejte si ale pozor na čerstvé plody, které mají projímavý účinek. Vyvarujte se také listů nebo kůry, protože jsou jedovaté.
Vitamín C je při diabetu důležitý hned dvakrát
U diabetiků často dochází k vyšším ztrátám vitamínu C močí, což může způsobovat zhoršení imunity a zdlouhavé hojení ran. Vitamín C sám o sobě nedokáže kompenzovat diabetes, ale podporuje správné fungování metabolismu a tím přispívá i ke snížení hladiny krevního cukru. Rovněž je velmi důležitý pro posilování kondice cévních stěn a významně tak preventivně působí proti diabetické angiopatii, tedy poškození cév. V neposlední řadě vitamín C pomáhá stabilizovat hladinu cholesterolu.
Kromě citrusů má vysoký obsah vitamínu C třeba také rakytník, šípek, rajčata nebo brambory, v případě vitamínu C je ale možné doplňovat jej bez obav formou doplňků stravy, jeho přebytek totiž tělo vyloučí močí a nelze se jím předávkovat. Pozor však na dostatečný příjem tekutin, při vysokých dávkách vitamínu C a nedostatečném pitném režimu se mohou tvořit ledvinové kameny.
Borůvčí snižuje hladinu krevního cukru
Listy borůvek mají nízký glykemický index a mohou podpořit metabolizaci cukrů a přispět tak ke snížení hladiny krevního cukru. Také čerstvé borůvky jsou dobrou volbou, když přemýšlíme nad tím, co jíst při cukrovce.
TIP: Sušené borůvky vám vydrží i mimo borůvkovou sezónu a skvěle se hodí k dochucení jogurtů, ale i sladkého pečení.
Jablka ovlivňují cholesterol i krevní cukr
Jablíčko před spaním neduhy zahání. Diabetici by sice neměli mít jako poslední jídlo před spaním relativně sladké jablko kvůli noční hyperglykémii následované nízkou hladinou cukru v krvi, jinak by se ale na jejich jídelníčku mělo pravidelně objevovat pro svůj úctyhodný výčet zdraví prospěšných látek, zejména prvních dvou uvedených:
Jablka také obsahují specifické flavonoidy (kvercetin), které přispívají ke stabilizaci hladiny krevního cukru. I tato látka má nicméně jen podpůrný charakter.
Zázračné kysané zelí
Kysané zelí je všestranně zdraví prospěšná pochutina. Pro diabetiky se hodí proto, že při nízkém obsahu cukrů nabízí velké množství zdraví prospěšných látek, například vitamíny C a K, vitamín B6, vitamín B9 neboli kyselinu listovou, dále mangan a vlákninu. Hladinu cukru v krvi nejenže nezvyšuje, ale naopak ji může mírně stabilizovat.
Bohužel to ale není tak, že by denní porce zelí byla řešením, jak snížit hladinu cukru v krvi a „vyřešit“ diabetes 2. typu, což se někdy uvádí v babských radách. Nemá proto žádný smysl ládovat se zelím den před kontrolou u diabetologa ve snaze vylepšit si bilanci. Zelí je skvělá potravina a má pro tělo diabetika velmi příznivé účinky, ale klíčem ke kompenzovanému diabetu, zejména 2. typu, je dlouhodobě vyvážený dietní jídelníček, dostatek pohybu, dodržování pitného režimu a pochopení, že cukrovka a pivo ani jiný alkohol se nemají příliš v lásce.
Cibule nejenom na průdušky
Cibule obsahuje významné množství vitamínu C, kyseliny listové (vitamín B9), vitamínu B6, draslíku a dalších zdraví prospěšných látek. Má antiseptické účinky a je využívána již od starověku jako přísada v kuchyni i léčivá ingredience. Ačkoliv je známá především pro svůj příznivý efekt při virózách, horečkách, kašli a rýmě, umí také snižovat hladinu cukru v krvi, a to nejlépe zasyrova, již při dávce cca 100 g.
Je však namístě upozornit i na nežádoucí účinky, k nimž patří především podráždění slinivky břišní a jater. Nehodí se proto pro osoby se zdravotními potížemi takového charakteru, ale ani při žaludečních potížích či pálení žáhy.
Česnek tlumí nárůst glykémie po jídle
Česnek při své minimální kalorické hodnotě dokáže zmírnit nárůst hladiny cukru v krvi po jídle. Nefunguje to tak, že by stroužek česneku „pomohl“ na šlehačkový dort, spíš jej lze jako přísadu v receptech pro diabetiky používat pro zmírnění křivky nárůstu hladiny cukru v krvi po jídle, a tím lepší kompenzaci diabetu.
Podobně účinkuje i avokádo, které má ale vysokou vlastní kalorickou hodnotu, a není tak pouze přísadou, ale podstatnou složkou jídla.
Žádná potravina není kouzelná
Výše uvedené potraviny by měly být součástí jídelníčku diabetika, protože mohou přispět k lepší kompenzaci onemocnění. Jejich potenciál však má své limity, a pokud je budete konzumovat v jídle, které neodpovídá dietě při cukrovce, nemají moc zvrátit nepříznivou povahu takového pokrmu, například již zmíněného šlehačkového dortu.
Klíčem ke kompenzovanému diabetu je pečlivě dodržovat zásady diabetické diety, snižovat nadměrnou tělesnou hmotnost, dostatečně pít, omezit konzumaci alkoholu, pravidelně se hýbat a správně užívat léky.
Magda 08.11.21, 22:19
1.
Pořád se mi nějak nedaří si dobře držet cukr. Mám diagnostikovanou cukrovku už 5 let a pravidelně si musím píchat inzulín. I přes to všechno a přes několik úprav dávkování se mi to nedaří. Snažím se dodržovat nařízenou dietu, ale prostě ne vždy se to úplně povede. Máte to tak také?
Petr 09.11.21, 23:32
2.
Měl jsem to tak také. Snažit jsem se mohl jak jsem chtěl, dodržoval jsem všechna nařízení lékařů, ale prostě pořád se mi to úplně nedařilo. Pomohl mi až potravinový doplněk stravy, který při pravidelném používání dokáže stabilizovat hladinu cukru v krvi na správné úrovni. Dokáže dokonce i snížit hladinu inzulínu, tedy alespoň u mě. Hodnoty mám díky tomu čím dál lepší, takže se píchání třeba jednou zbavím úplně.
Magda 10.11.21, 01:48
3.
Jaký potravinový doplněk prosím myslíte?
Petr 11.11.21, 01:30
4.
Pravidelně užívám potravinový doplněk http://www.glukorizin.cz/ . Je ale určitě dobré to předem konzultovat s diabetologem, než se rozhodnete ho začít používat. Mají pak dopravu nad 1000 Kč zdarma, tak je lepší si objednat rovnou dvě balení.
Marcela 03.01.22, 13:02
5.
Máte prosím i někdo další dobrou zkušenost z hlediska držení si dobré hladiny cukru v krvi? Jak to ovlivnit?
Ludmila 05.01.22, 23:00
6.
Je to asi dva roky co jsem začala mít trochu problém s hladinou cukru v krvi. Co mi však hodně pomohlo, tak bylo, když jsem si našla potravinový doplněk stravy, který obsahuje právenku latnatou. Ta totiž dokáže tělu pomoci si držet správnou hladinu cukru v krvi.
Marcela 07.01.22, 15:07
7.
Nedalo mi to a tu právenku latnatou jsem si našla. Mohla bych se zeptat, jak vypadá ten doplněk stravy? To jsou prášky nebo kapsle? Kde to berete?
Ludmila 10.01.22, 14:07
8.
Kupuji si doplněk stravy IMUNworld , který kupuji od herbalworld.cz nebo tedy z těchto stránek. Doporučuji se podívat a případně i zvážit nákup více balení, protože pak to vychází daleko levněji.
Blanka 15.07.22, 00:26
9.
Myslíte si, že je teda důležité vitamín C doplňovat? Někde totiž píšou že jo a pak zase, že ho tělo stejně nedokáže kompletně zpracovat a většinu vyloučí močí, tak nevím.
Veronika 21.07.22, 10:02
10.
Přemýšlíte o tom dobře. Dostatečná hladinu vitamínu C je pro tělo důležité, ale máte pravdu, že ne vždy ho tělo dokáže pořádně zpracovat. Proto si kupuji vitamín C s liposomálním vstřebáváním, díky kterému tělo dokáže přijmout co nejvíc vitamínu.
Blanka 23.07.22, 20:33
11.
O tom jsem už někde i četla, že potom tělo dokáže vitamín lépe přijmout. Jaký doplněk stravy si kupujete?
Veronika 24.07.22, 23:18
12.
Přesně tak, tělo si s tím lépe poradí a dokáže vstřebat mnohem více vitamínů. Kupuji si vitamín C v doplňku stravy https://enerex-vitaminy.cz/profivit/31-liposomalni-vitamin-c-8588006007060.html