

Proč podstoupit čistící kůru
Cílem javorové kůry je očistit organismus od toxinů a usazenin v těle. Kůra pročistí ledviny a trávicí trakt, žlázy a buňky celého těla, pomůže nám zbavit se nevyužitelného odpadu a usazenin v kloubech a svalech, zlepšuje funkci nervů, účinkuje proti zaneseným artériím a cévám, zlepšuje kvalitu krve a celkově omladí organismus. Působí proti akutním i chronickým problémům. Kožní problémy, zahlenění a různé alergické projevy ustoupí. Častým dotazem je, zda se jedná o redukční dietu. Doprovodným efektem javorové kůry je ztráta tukové tkáně. Organismus také přestává zadržovat nadbytečnou vodu a to rovněž způsobí úbytek hmotnosti. Po skončení hladovky obvykle dochází k relativně rychlému znovunabytí cca poloviny ztracené váhy. Zda přiberete zpět na původní hmotnost pak záleží pouze na vás a na tom, jak se budete dále stravovat. Ukončení kůry je tím pravým okamžikem pro změnu jídelníčku - tučné, sladké či těžké pokrmy vám totiž zpočátku nebudou vůbec chutnat.
Jak držet limonádovou hladovku
Po dobu nejméně deseti dnů konzumujete pouze limonádu z javorového sirupu, připravenou podle následujícího receptu:
2 polévkové lžíce citrónové či limetkové šťávy
2 polévkové lžíce pravého javorového sirupu
1/10 lžičky kajenského pepře (nebo dle chuti)
1 sklenice teplé či studené vody (dle chuti)
Denně vypijte 6 - 12 sklenic limonády. Trpíte-li nadváhou, můžete konzumovat méně limonády. Během hladovky je dovoleno pít čistou vodu či mátový čaj, který napomáhá čištění. Nekonzumujte kávu, čaj ani alkohol. Jakékoli jídlo je zakázáno!
Nepoužívejte vitaminové či minerální doplňky. Javorová limonáda obsahuje všechny vitaminy a minerální látky, které po dobu diety tělo potřebuje. Dietu můžete držet dvakrát až čtyřikrát do roka.
Upozornění: Před každou hladovkou je dobré konzultovat svého lékaře, a to zejména pokud máte nějaké zdravotní problémy.
Několik poznámek k ingrediencím
Používejte vždy čerstvě vymačkanou šťávu z citrónů, které velmi pečlivě omyjte. Ve šťávě mohou zůstat kousky dužiny, pozor však na kůru, která je chemicky ošetřena. Pokud máte možnost použít bio citróny nebo bio limetky, neváhejte (v době vzniku tohoto příspěvku nebyly v ČR k dispozici). Citrón nejen dodává vitaminy a minerály, ale také pročišťuje a uvolňuje.
Používejte pouze pravý 100%-ní javorový sirup, nejlépe v biokvalitě. Javorový sirup obsahuje vyvážený poměr dobrých i špatných cukrů, a rozhodně nesmí být zaměněn za nějakou náhražku javorového sirupu doslazovanou cukrem či glukózovým sirupem. Čím tmavší javorový sirup, tím lepší, nejvhodnější je tzv. Grade C (Grade D je již příliš chuťově výrazný pro většinu lidí). Javorový sirup dodává minerální látky (sodík, draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor atd.) a vitaminy skupiny B.
Kajenský pepř je vlastně druh mleté pálivé chili papriky a je v Čechách k dostání. Usnadňuje trávení a odhleňuje.
Čištění organismu
Během kůry je důležité napomáhat organismu v čištění. I když nekonzumujete tuhou stravu, měli byste jít na velkou stranu minimálně dvakrát denně. Tak se tělo nejlépe zbavuje odpadních látek. Čím lepší je eliminace odpadních látek, tím účinnější je hladovka. K tomuto účelu je vhodné pít bylinkový čaj s projímavými účinky. Vyzkoušejte, který čaj vám nejlépe vyhovuje a snažte se vypít jeden hrnek ráno a jeden hrnek večer. První hrnek si dejte večer před zahájením hladovky. Dalším způsobem důkladného pročištění trávicího traktu je slaný nálev. Ten připravíme smícháním 2 zarovnaných lžiček nejodidované mořské soli s litrem vody. Ráno na lačný žaludek vypijte celý litr slaného nálevu. V ideálním případě projde slaný nálev zažívacím traktem a během hodiny byste se měli několikrát vyprázdnit. Pokud slaný nálev nefunguje, zkuste změnit poměr soli a vody. Princip spočívá v tom, že pokud má slaný nálev stejnou specifickou hustotu jako krev, tak nedochází k eliminaci vody v ledvinách a soli do krevního řečiště, a slaná voda prochází trávicím traktem a funguje jako vnitřní klystýr.
Jak se můžete cítit
Během hladovky můžete zažívat nezvyklé a nepříjemné pocity po dobu několika dní. Příznaky starých nevyléčených nemocí se mohou částečně vracet, ale budou postupně odeznívat tak, jak se s nimi tělo vyrovnává. Bolesti kloubů a hlavy, pocit slabosti, závratě, pocit chladu a dokonce zvracení - to vše můžete zakusit. Mohou vám natéct mandle a dostavit se bolest v krku. Pokuste se to vydržet a po dobu hladovky se trochu šetřete.
Jak ukončit hladovku
Správné ukončení javorové kůry je velmi důležité. Nejlepším signálem k tomu, že můžete ukončit hladovku, je váš jazyk. Během diety se na jazyku vytvoří bílý hrubý povlak. Jakmile tento povlak zmizí a jazyk je hladký a růžový, je tělo vyčištěno.
První den po ukončení hladovky pijte (pomalu) čerstvě vylisovaný pomerančový džus. Nemáte-li možnost připravit si čerstvý džus z pomerančů, kupte čerstvý džus, který není vyroben z koncentrátu (opět nejlépe v biokvalitě).
Druhý den pokračujte v pití džusu a odpoledne si připravte zeleninovou polévku (rozhodně ne z prášku či z konzervy!). Polévku připravte z několika druhů zeleniny, z brambor a jednoho či dvou druhů luštěnin. Můžete použít i hnědou rýži, rozhodně však nepoužívejte maso či masný vývar. Pro zlepšení chuti použijte přírodní koření v rozumné míře. Se solí šetřete. K večeři si dejte hlavně polévkový vývar a trochu zeleniny z polévky. K vývaru si můžete dát pár žitných sucharů.
Třetí den dopoledne pokračujte v pití džusu, k obědu si dejte polévku z předchozího dne, k večeři zeleninu či ovoce podle vlastní volby a úpravy. Žádné maso, vejce, chléb, pečivo, mléko, čaj ani kávu.
Čtvrtého dne můžete zahájit normální stravování. Nyní je ten správný čas ke změnám jídelníčku k lepšímu. Pokud se po ukončení hladovky dostaví zažívací potíže či plynatost, můžete zkusit ještě několik dní v kůře pokračovat.