Jak správně nakupovat a uchovávat kávu, aby neztratila na čerstvosti

- Jak správně nakupovat a uchovávat kávu, aby neztratila na čerstvosti
Rubrika:  Praktická

Jak správně nakupovat a uchovávat kávu, aby neztratila na čerstvosti

27.09.21, 00:00, autor: LadyAnn
Jste milovníci kávy a jen tak ledajaká káva vás neuspokojí? Pořídili jste si kávovar, máte radost z perfektně doma připravené kávy a hltáte nejenom její chuť, ale také aroma? Pak možná oceníte pár tipů šéfbaristy Luboše Martínka z kavárenské sítě CrossCafe, jak zachovat domů koupenou kávu co nejčerstvější.

Čtenost -   Diskuze: (0
 

Doma čerstvě namletá zrnková je nejlepší řešení


„Nejjednodušším tipem na skvělý požitek z kávy je připravovat ji co nejčerstvější - pořídit si domů mlýnek a kvalitní zrnkovou kávu si vždy namlít v požadovaném množství, a pak ihned připravit. Káva neztratí nic na své čerstvosti, chuti a aroma,“ doporučuje Luboš Martínek, šéfbarista kavárenské sítě CrossCafe. Při nákupu zrnkové kávy se jistě také vyplatí zjistit, kdy byla káva pražená a vybrat tu nejčerstvější. Tak zaručíte maximální zachování chuti a aroma, které nápoji dávají v kávovém zrnu obsažené oleje.  



Čerstvě namletá káva v menším množství


Pokud doma mlýnek nemáte, je nejlepší variantou kupovat čerstvě praženou a při nákupu namletou kávu v některé z pražíren nebo kaváren, se kterými se v českých městech v poslední době roztrhl pytel. „Zde pak platí doporučení kávu spotřebovat co nejrychleji. A proto se vyplatí kupovat ji po menších dávkách. Pokud ji nespotřebujete rychle nebo si koupíte větší množství, je třeba ji správně uskladnit, aby neztratila svou chuť a aroma,“ dodává Luboš Martínek.  



Jak správně kávu uchovávat


Hlavními nepřáteli čerstvě namleté kávy jsou teplo, světlo, vlhkost a vzduch. Kávu je ideální uchovávat ve vzduchotěsné nádobě a v chladu. „Na skladování kávy je vhodné použít speciální dózu určenou pro uchovávání potravin, která je vyrobena nejlépe z porcelánu nebo kovu, a kterou je možné těsně uzavřít. Nemělo by se ale jednat o nádobu z čirého skla, protože světlo kávě škodí. Vhodná je také keramická nádoba s vakuovou pečetí,“ říká Martin Noha zástupce holandské firmy Brabantia, která vyrábí designové doplňky do domácnosti.  



Trvanlivost kávy prodloužíte, pokud ji nebudete skladovat na teplých místech, například nad digestoří či lednicí, kde rychleji ztrácí své vlastnosti. A do kdy ideálně kávu spotřebovat, aby netratila na kvalitě? „Čerstvě praženou zrnkovou kávu doporučuji uchovávat maximálně měsíc, mletou kávu maximálně týden,“ dodává Luboš Martínek z CrosscCafe.
  

 
Zdroj: TZ CrossCafe 2014
 
Profil blogu
Profil sekce "Praktická"
Profil blogu
Založen:
19.5.2008 12:57:46

Přístupů:
1117652

RSS:
Toplist