Jak nakupovat a skladovat pečivo

- Jak nakupovat a skladovat pečivo
Rubrika:  Praktická

Jak nakupovat a skladovat pečivo

21.02.22, 00:00, autor: LadyAnn
Několik rad jak nakupovat a skladovat pečivo, aby zůtalo co nejdéle chutné.

Čtenost -   Diskuze: (7
 

Nedělejte zásoby

Určitě je vhodnější nakupovat pečivo častěji. Vždyť kdo z nás by chtěl jíst gumové, nebo tři dny staré pečivo. Musíme mít na paměti, že pečivo je potravina, která podléhá okolním vlivům a stárnutí bez ohledu na to, zda je vyrobena z kvalitních surovin. Je to jen o zvyku. Místo půlky chleba kupujte čtvrtku, místo 10 rohlíků 5. Častěji si tak budete moci vychutnat křupavé, voňavé a čerstvé pečivo. Navíc některé pečivo, třeba rohlík, spadá mezi výrobky s krátkou trvanlivostí, které by se měly spotřebovat do 24 hodin po upečení, což si ne všichni uvědomují.

 


Neosahávejte chleba

Také patříte mezi zákazníky, kteří zjišťují u regálu s chlebem, zda je na dotyk měkký? Přestaňte s tím. „Právě díky tomuto tlaku spotřebitelů jsou pekaři nuceni plně nedopékat kůrku. V chlebu tak zůstává více vody, než by mělo, a vede to k jeho plesnivění,“ Jaroslava Nováková, manažerka kvality z pekárny La Lorraine. Správně propečený chléb má mít silnější a tvrdší kůrku, která po zmáčknutí křupe a na poklep zespoda dutě „zvoní“. Při nákupu kupujte raději chléb vcelku než krájený, který tvrdne rychleji. Střída by měla být přiměřeně pórovitá a elastická, po stlačení se vrátí do původního stavu. Chleba s vyšším podílem žita má delší trvanlivost.

 

 

Rovnoměrné vinutí croissantu

„Kvalitní croissant by měl být lesklý s rovnoměrným vinutím a máslovou vůní a posléze i chutí. Obecně více tuku, ideálně másla, stojí za křehkostí a má vliv na trvanlivost pečiva,“ upřesňuje Jaroslava Nováková. Ukazatelem kvality může být i pěkná vnitřní struktura. Dobrá kaiserka by měla být křupavá s pórovitou střídkou. Pokud je bez posypu, tak by její povrch měl být lesklý. Kvalitu rozpoznáte i podle pocitů při kousání a žvýkání střídy. Neměli byste zaznamenat rušivé pachutě pečiva. Pokud všechny kvalitativní charakteristiky jako vzhled, barva, vůně, konzistence a chuť nejsou dobré, víte, kterému pekařství se příště vyhnout.

 

 

Cereální, celozrnné, vícezrnné

Pokud chcete pečivo bohaté na vlákninu s obsahem významných látek, jako jsou vitamíny a minerály, tak byste měli sáhnout po celozrnném pečivu, kde podíl celozrnné mouky činí nejméně 80 %. Celozrnné výrobky i více zasytí, z tohoto důvodu by je ale neměly moc jíst děti. „Při výběru pečiva čtěte pozorně názvy, abyste nezaměnili celozrnné pečivo za vícezrnné, nebo cereální. Vícezrnné pečivo značí, že je vyrobené z více druhů mouky, ale nemusí celozrnnou mouku vůbec obsahovat,“ upozorňuje Jaroslava Nováková. Označení cereální jen dává na vědomí, že produkt je vyrobený z obilovin. V žitno-pšeničném pečivu pak převažuje žitná mouka a naopak.

 

 

Dopékané, nebo čerstvé

Rozdíl mezi dopékaným a klasickým pečivem není až tak velký. Příprava a kvalita surovinje shodná s běžnou pekařinou. Mnohdy se u dopékaného pečiva kvůli šokovému zmrazení používají naopak kvalitnější mouky a více tuku. Odlišnost u dopeků nastává v konečné fázi výroby, kdy je pečivo hluboce zamrazeno a poté dopraveno přímo na prodejny, kde se v pekařské peci výrobní proces dokončí. „Pečivo se tedy neohřívá, ale dopeče a získá vlastnosti, které lidé obecně přisuzují pojmu čerstvost, tedy objem, kůrku, barvu, chuť a vůni. Rozšířeným mýtem mezi spotřebiteli je obsah více přídatných látek – tzv. éček – v dopékaném pečivu, ale není tomu tak,“ říká Jaroslava Nováková, manažerka kvality z pekárny La Lorraine. Přestože dopékané pečivo cca po 8 hodinách začíná stárnout o něco rychleji než pečivo čerstvé, je zapotřebí si uvědomit, že dopeky se díky dopékání v místě prodeje dostanou k zákazníkovi o mnoho hodin dříve.

 

 

 

Čistá utěrka a chladno

Ve prospěch častějšího nákupu pečiva hovoří i nevhodné podmínky skladování. V místnostech je daleko tepleji než za časů našich babiček a místo čisté utěrky ukládáme pečivo do igelitového sáčku, který díky neprodyšnosti vytváří ideální místo pro mikroby. Igelitový sáček navíc způsobí, že pečivo gumovatí. Používejte čistou bavlněnou utěrku, nebo čistý jednorázový papírový obal, případně ještě pečivo umístěte do čistého dřevěného chlebníku. Poměrně oblíbeným se stalo domácí zamrazování pečiva, které ho však znehodnocuje. „V domácích podmínkách dochází, na rozdíl od průmyslového šokového mrazení, k mrazení postupnému, což dává prostor pro vznik krystalků vody, které pak při rozmrazení naruší strukturu pečiva,“ uzavírá Jaroslava Nováková z La Lorraine.

 
Zdroj: TZ, Archív 2014
  • Terka 21.04.20, 17:32

    Rozbalit 2.

  • Terka

    Dobré rady. Musím říct, že co se pečiva týče, tak to asi nejraději nakupuji v Albertu. Příjde mi, že tam mají asi nejkvalitnější pečivo. Je ale pravda, že je dražší, než v jiných obchodech. Právě proto sleduji letáky, které mají na https://www.mujletak.cz/ abych měla přehled o tom, co tam mají zrovna nejlevnější.

  • Renata 02.01.22, 23:10

    Rozbalit 3.

  • Renata

    Jakou zkušenost máte prosím s pečivem z hlediska jeho skladování? Co vám vydrží nejdéle? Které pečivo?

  • Petra 05.01.22, 00:13

    Rozbalit 4.

  • Petra

    Ono to opravdu není o pečivu, ale o místě, kde se rozhodnete pečivo skladovat. Koupila jsem si na radu kamarádky perfektní bambusový chlebník, který dokáže pečivo udržet velmi dlouho v dobré formě.

  • Renata 07.01.22, 13:54

    Rozbalit 5.

  • Renata

    Ještě jsem asi nikdy nikde neviděla bambusový chlebník. Mohu se prosím zeptat, kde jste ten chlebník koupila? A kolik jste za to dala?

  • Petra 09.01.22, 23:10

    Rozbalit 6.

  • Petra

    Podívejte se na stránky obchodu doleo.cz Kupovala jsem tam už více věcí a vybavení do kuchyně a se vším jsem spokojená. Chlebník jsem tam koupila za necelou tisícovku, mají jich tam však na výběr více.

  • Hanca 30.03.22, 16:33

    Rozbalit 7. Práce

  • Hanca

    Tak to já mám problém se skladováním pečiva už dávno vyřešený. Našla jsem si totiž novou práci v pekárně. Pracuji tady: https://prace.vasepekarna.cz a musí říct, že jsem tam moc spokojená! :-) Každý den vozím domů čerstvé a křupavé pečivo přímo na ten den, maximálně pak na další den na snídani, takže skladování moc řešit nemusím.

  • Stelinka 10.11.22, 08:28

    Rozbalit 8.

  • Stelinka

    Důležité hlavně je, aby ta místnost byla stoprocentně suchá. My si mysleli, že máme super suchou spíž. Ale je to vlastně místnost ze dvou stran otevřená a při malování jsme zjistili, že je za policí docela dost plísně. No, prvně zděšení, ale pak jsme zachovali klid. Koupili jsme sadu od http://injektaz-zdiva-svepomoci.cz/ a udělali injektáž vlhkého zdiva. Sice to chvíli trvalo, ale ten výsledek je fakt pecka! :)

 
Profil blogu
Profil sekce "Praktická"
Profil blogu
Založen:
19.5.2008 12:57:46

Přístupů:
1498037

RSS:
Toplist